måndag 25 februari 2013

Dag 1 Test Gröna Kassen vegetarisk ekologisk matkasse


Idag började testet av Gröna Kassens matkasse (läs mer om den här). Lite spända väntade vi vid 19-tiden och i princip exakt på utsatt tid ringde det på dörren hos oss, och en trevlig man stod utanför med två pappkassar, detta efter att tidigare ha ringt och sagt ungefärlig tid och kontrollerat adressen. Felfri leverans alltså, och allt innehåll i kassen fanns med. Vi hade förberett oss med att ge lilla Freja mat vid 18 och hade själva då ätit lite så att vi skulle klara att ställa oss och laga mat. När kassarna anlänt lade vi henne snabbt, varefter vi kunde packa upp och granska innehåll och menyer. Spännande!

Det märks att Gröna Kassen bemödar sig om att skaffa ekologiska råvaror och att man tänker säsongsanpassat. Såhär i vintertid innebär det en hel del konserver och burkar och mest kål och rotfrukter i form av grönsaker, vilket förstås gör det extra utmanande att dessutom skapa god och näringsrik vegetarisk mat. Vi får känslan av att det är ett litet nystartat företag som drivs av två eldsjälar, och kan inte låta bli att undra hur lätt det är att få lönsamhet i denna affärsidé...tyvärr. All heder åt dem som försöker och hoppas att det lyckas!

Vi äter ju själva både kött och mjölkprodukter, och därför känner vi inte riktigt ett behov av att använda "köttersättning" när vi lagar vegetariskt, utan nöjer oss med det protein som bönor, linser, ärtor, nötter, svamp och då ost och mjölkprodukter ger. I denna kasse som ska lämpa sig även för helvegetarianer och därför även är fri från mjölkprodukter (och därför förstås passar även laktosintoleranta) fanns det dock en hel del livsmedel som vi inte använder till vardags - vegetariska gyros, tofu och soyagrädde exempelvis (se bild). Det ska bli spännande att testa denna mat! Grönsaker och rotfrukter som syns på nästa bild låg det mesta i lösvikt i en kasse utan en massa plastpåsar kring, som kändes fräscht. Det mesta kommer tydligen från gårdar i närheten av Stockholm som man har samarbete med. Det enda i kassen som inte var ekologiskt var färdig hummus med pinjenötter i, enligt kassens egen deklaration. Dock tror vi inte heller ruccolan från Orto Novo är ekologisk, även om den odlas utan bekämpningsmedel (den är inte eko-märkt iaf...).

Hursomhelst, känns bra med en kasse som faktiskt innehåller nästan uteslutande ekologiskt, till skillnad från Coops "ekologiska" kasse som vi testat tidigare som faktiskt innehöll ganska många icke-ekologiska varor.  

Eftersom Adrian sportar på tisdagkvällar bestämde vi oss för att förbereda sås och sallad även till tisdagens middag så att Flora skulle få det så lätt som möjligt att laga färdigt den imorgon med Freja rännande kring benen. Vi satte så igång att laga måndagens middag, en sallad som skulle ätas med pinjenötshummusen och samtidigt koka sås och göra vitkålssallad till tisdagen. Enligt receptet skulle måndagens middag ta 25 minuter att förbereda, och det tog oss två drygt en halvtimme att göra den samt då delar av tisdagens mat, så det stämde väl hyfsat. Salladen innehöll canihua, som vi aldrig tidigare testat eller ens hört talas om. Det påminde mycket om quinoa, såg ut ungefär som svart quinoa fast med mindre korn. Så små faktiskt, att det inte gick att skölja dem i vår sil, utan vi fick koka dem osköljda. Vi var rädda att det skulle bli besk smak, men det blev det inte. Salladen innehöll även stjälkselleri, äpple och gröna oliver samt enkel dressing av vinäger och olja, vi lade dessutom till lite rödlök på eget bevåg.

Det blev gott och fräscht, liknade vintersalladen som vi lagt upp recept på nyligen. Så det fick tummen upp från oss, och hummusen till var också mycket god. Vi som alltid gör egen hummus tyckte nästan det kändes för enkelt med färdig, men det var skönt eftersom det redan var ganska sent på kvällen och det sparade tid. Vi rostade lite bröd till och serverade med en liten pöl livolja i mitten.

Gott och fräscht första dagen alltså!

Se våra andra inlägg om Gröna kassen:-Canihuasallad med pinjenötshummus + leverans och allmän information
-Gyros med potatis och bearnaisesås
-Pasta med kikärtor och broccoli
-Basilikabiffar med potatisgratäng
-Tofugryta med canihua och kålsallad och sammanvägt betyg

-Tävling

3 kommentarer:

  1. Hur gick det med resten av veckan?:) rekommenderar ni kassen?

    SvaraRadera
  2. Hej

    Ni har helt rätt i att ruccolan från orto nova inte är eko. Vi fick tyvärr inte den KRAVmärkta rucculan som vi skulle haft från leverantören och fick ta detta som ett komplement. Det kan tyvärr hända ibland då vi inte får det vi blivit lovade. Det är ändå kul att ruccolan är lokalt odlad på Ekerö samt är klimat-certifierad. /Hubbe på Gröna Kassen www.gronakassen.se

    SvaraRadera
  3. Fortsätt läsa på bloggen så får ni se vad vi kommer fram till!

    Tack Hubbe för förklaringen om ruccolan! Vi har läst tidigare om deras odlingar på Ekerö och det är uppenbart att de jobbar med klimat och miljötänk och bryr sig om sin produkt och det är förstås mycket viktigt i sammanhanget. Många mindre producenter kan av olika anledningar ha svårt att få ekocertifiering trots att de i princip borde kunna få det, så man ska inte stirra sig blind på krav-märket heller. Det kanske viktigaste är att kunna spåra och kontrollera varan. Vi kan tänka oss hur svårt det måste vara att tänka ut recept, beställa varor från olika leverantörer och se till att allting stämmer hela tiden....

    SvaraRadera