lördag 11 februari 2017

Mycket enkel linssoppa med juliga och asiatiska smaker

Här kommer recept på en jättegod asiatisk linssoppa som vi gjorde till lunch när vi var i fjällen och åkte skidor! Vill ni ha bara gryta (daal som det heter) att äta till ris eller tex naan-bröd så spä inte med lika mycket vatten. För att göra soppan extra lättlagad i fjällen tar vi med oss en påse med linser, buljong och alla torra kryddor färdigblandade (inkl chili och ingefära). Då är det bara att fräsa lök i olja, hälla på påsens innehåll, röra om och hälla på vaten, tomatkross och kokosmjölk, koka i 15 minuter och servera! 

Soppan är helt vegetarisk och passar även veganer i och med kokosmjölken (samt dem som vill undvika mjölk och gluten mm). Den är god och matig och behöver inte kompletteras med bröd eller liknande tyckte vi, men annars passar en varm macka grillad i mackjärn utmärkt till. Riktig supermat är soppan som innehåller bara bra ingredienser - lök, nyttiga kryddor som chili, ingefära, kanel och gurkmeja, baljväxter, upphettad tomat, grönkål och kokosmjölk. Vår 5-åring åt med god aptit, hon älskar kanel och det kändes som att "julkryddningen" gjorde grytan extra tilltalande för barn. Om barn är skeptiska till grönkålen kan man alltid mixa soppan med stavmixer.

Linssoppa asiatisk julkryddning

ca 6-8 portioner

2 st stora gula lökar/ 3 st små
4 st vitlöksklyftor
1 röd chili (eller chilipulver 2 krm)
1 bit tunt hackad/skivad ingefära (eller pulver ca 1 tsk)
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 tsk gurkmeja
6 dl röda linser
1 tsk salt
Malen svartpeppar
2 tetra krossade tomater
1 burk kokosmjölk
vatten och grönsaksbuljong
3 blad grönkål eller 1 påse bladspenat
olja att steka i (tex rapsolja)
salt och svartpeppar.
1 näve färsk koriander till servering

Skala och hacka lök och vitlök, ingefära och chili. Fräs detta i upphettad olja i en rejäl gryta, rör om och häll ner kryddorna så de får fräsa med i oljan, häll på linserna och rör om. Häll ner tomater och kokosmjölk, skölj ur tomatförpackningen med vatten och lägg i buljong. Späd med vatten tills det blir soppigt, låt koka upp. Salta och peppra, låt det sjuda ca 15 minuter. Häll på mer vatten om det blir för mycket gryta istället för soppa (linserna sväller). Rör om så det inte bränner fast i botten. Linserna ska vara mjuka med tuggmotstånd. Smaka av med salt och peppar. Skölj grönkål eller bladspenat. Dra loss grönkålens blad från den hårdare stjälkdelen och hacka i mindre bitar, bladspenaten kan du använda som den är. Tillsätt det gröna sist och rör om, låt det sjuda en kort stund. Skölj och hacka koriander som tillbehör.