måndag 26 maj 2014

Buffétips (veckomatsedeln gör uppehåll)

Tyvärr måste veckomatsedeln göra ett uppehåll över Kristi Himmelsfärd, kära bloggläsare, för vi hinner helt enkelt inte med, det är för mycket olika saker som händer i slutet av maj och början av juni och vi ska på en liten semester under långhelgen. 
Buffén med Focaccia, sparris, tomatsallad, pestopasta
och plockbricka 

Det verkar ändå inte vara just vardagsrecept som ni letar efter just nu, heller. Vi noterar en hel del sökningar på bufféer och kakor samt tårtor, säkert många som planerar inför studentfirande och andra vårkalas.

Vi vill gärna tipsa om detta inlägg där vi redogör för en enkel italiensk försommarbuffé (vegetarisk sånär som på lite korvbitar på plocktallriken) som vi gjorde förra våren, samt rekommendera denna goda, saftiga laktosfria morotskaka eller denna goda glutenfria chokladkaka/tårta som bra alternativ på bufféerna! Under länken buffé kan ni hitta fler tips på pajer, sallader, pizzor och annat som passar på buffé (skrolla förbi julbufféerna först bara!).

Önskar er alla en skön långhelg!
Flora och Adrian

tisdag 20 maj 2014

PiMs veckomatsedel - vecka 22: Asiatisk kycklingsoppa, potatissallad med gravad lax och vårsallad med sparris!

Denna vecka börjar matsedeln uppmärksamma på allvar att det är sommar och erbjuder lättare måltider i form av soppa och sallader. Vi har en god thailändsk kycklingsoppa med kokosmjölk som man kan koka på skrovet från en eller två Bosarpkycklingar om man har köpt och styckad en enligt tidigare veckomatsedlar och fryst in skrovet. Har man inte gjort det kan man köpa en nu, stycka enligt Melkers enkla instruktioner och spara filéer till att grilla senare under veckan. Frys in lårdelarna - det kommer recept på coq au vin senare! Kycklingsoppan kompletteras med en potatissallad med gravad lax, som man också kan äta med andra tillbehör än lax förstås och en grönsallad med sparris, ädelost och valnötter. Båda passar utmärkt som lunch eller middag nu när värmen kommer och man behöver lite enklare snabbare matlagning. 


Tom Kha Gai med koriander
Nästa veckas veckomatsedel kommer helt utgå ifrån att man grillar under Kristi Himmelfärdshelgen och passar på att grilla saker som går att äta som middagar och matlådor under nästa vecka! Håll koll och testa om ni kan fixa resten av veckans mat under långhelgens grillningar!

Allergier: Denna veckas matsedel är helt fri från mjölkprodukter, ägg och gluten! 

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 


Potatissallad med gravad lax
Om man lagar soppan från kycklingskrov så ska man först koka skrovet i nästan en timme och sedan plocka loss köttet - detta moment kan man med fördel göra samtidigt som man lagar något annat till middag, plockandet gör man sedan helst sittandes medan man pratar med någon/lyssnar på något, annars kan det bli väl tradigt. Nästa dag kan man snabbt koka soppa på grönsaker och kycklingköttet. Se mer om detta i receptet. 

Potatissallad med gravad lax
Potatisen kan kokas i förväg om man vill kunna svänga ihop rätten extra snabbt. Det blir utmärkt gott även om potatissalladen står några dagar i kylen och man tar fram gravad lax till vid servering. Superbra som matlåda!

Vårsallad med sparris, ädelost och valnötter
Detta är en riktigt härlig vårsallad som är godast med nykokt sparris till, men har man bara en kastrull tillgänglig går det ju att fixa nykokt sparris till sin sallad på några minuter. I annat fall får man ha förkokt sparris som man värmer varsamt i micron. I receptet ingår även bacon men detta kan uteslutas utan problem om man vill hålla en av maträtterna strikt vegetarisk, maten blir ändå god och näringsrik. Hade man ganska lite kött på sitt kycklingskrov till soppan ovan så kanske man kan kosta på sig lite bacon till salladen och ändå klara sig på 50 g kött i genomsnitt. 

Lycka till med matlagningen!

söndag 18 maj 2014

Potatissallad med gravad lax

Denna potatissallad har vi tipsat om tidigare, då skulle man ha rostbiff som tillbehör. Nu testade vi att äta gravad lax till, vilket också blev jättegott. En rätt som är enkel att förbereda om man ska ha som lunch, och som fungerar bra som middag om olika familjemedlemmar kommer hem vid olika tidpunkter och man behöver langa fram mat ur kylen. 
Potatissallad blomkål och saltgurka, serverad med gravad lax

Potatissallad med gravad lax
4 portioner

ca 400 g gravad lax
1/2 purjolök
1 tsk senap
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk socker 
1/2 dl olivolja
Färsk persilja
1 blomkål (ett litet huvud)
3 st saltgurkor (eller smörgåsgurka)
Potatis (ca 2 st mellanstora/person, välj lite mindre delikatesspotatisar när det ännu inte finns färskpotatis).

Skrubba och koka potatisen i saltat vatten, kan göras i förväg och förvaras i kylen. Strimla purjolöken och fräs den hastigt i lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt senap, vitvinsvinäger, socker och olivolja, rör om tills allt har löst sig. Häll upp i en serveringsskål, salta och peppra ner i lagen, samt tillsätt lite färsk hackad persilja. Hyvla blomkål tunt, tärna saltgurka, och tillsätt i skålen, blanda runt. Till sist kan den kokta potatisen tillsättas ljummen ifall man vill ha ljummen potatissallad eller kall ifall man föredrar det. Större potatisbitar kan halveras innan. Rör om försiktigt så potatisen får dressing på sig utan att börja falla sönder. 

Övrigt: glutenfritt och laktosfritt, en fördel när man gör egen dressing att man kan hålla koll på allergier!

torsdag 15 maj 2014

Grillad zucchini i olivolja - supergott och enkelt

Maillardreaktionen gör att det blir gyllenbrunt - och jättegott!
Det är något särskilt med grönsaker marinerade i olivolja och sedan stekta i ugn eller grillade på grillen, det drar en bris av medelhavet genom rummet när man äter dem. De blir fantastiskt goda, särskilt precis när de är varna från ugnen/grillen, vilket kallas maillardreaktion - i denna artikel finns en lång förklaring om de kemiska processer som ligger bakom. Det viktigaste budskapet är att det är gott, men också att det är mest gott direkt, när det fortfarande är varmt och inte efter 5 minuter. Så vänta inte med att äta! Malliardreaktionen har ofta pekats ut för att orsaka cancer, men det finns tveksamheter i de studierna som jag redogör för här och livsmedelsverket rekommenderar idag att man ska steka mat gyllenbrun men se upp med att bränna den.

Vi köper ibland ett kilo zucchini i affären och gör två långpanneplåtar med zucchinirundlar i olja som man sedan kan ha som tillbehör till kött eller kycklingrätter, i en pasta eller en god sallad. De passar till allt! Låter man de gå tills att de blir krispiga och sedan rinna av på galler så blir de grönsakschips till fredagsmyset! Varje gång vi gör detta säger vi att vi borde göra det oftare, eftersom det är himla enkelt och sagolikt gott. Här finns lite mer inspiration till grönsakschips.

Vi bruka slå till i affären när vi ser ekologiska zucchinis som börjar se lite ledsna ut, då frågar vi om vi kan få köpa ett kilo till halva priset, och får alltid svaret att det går bra. De vill ju bli av med grönsaker som de annars måste slänga snart. Dessa små godingar går utmärkt att fortfarande göra zucchiniskivor av, man kan skära bort de bitar som börjar se dåliga ut, men oftast ser det värre ut än det faktiskt är när man går igenom dem. Man får ju en klump i halsen när man tänker på att dessa fina ekologiskt odlade grönsaker som så enkelt kan bli en fantastisk delikatess ska slängas! Så känn er glada att ni gör en gärning för miljön och klimatet om ni gör så, och dessutom är olivolja nyttigt att konsumera även i rätt stora mängder, så ha inte dåligt samvete där! Olivolja ska man inte steka i om man vill steka mat väldigt hårt, eftersom oljor generellt inte ska hettas upp ovanför "rykpunkten" (då de börjar ryka). Olivolja börjar ryka vid 190 grader, medan rapsolja tål över 230 grader, vilket innebär att rapsolja är lämpligare vid exempelvis fritering eller wokning. För grillade grönsaker i ugn passar dock olivolja utmärkt!

Grillad zucchini -- mums!!
Ugnsrostad zucchini i olivolja
6 portioner

1 kg zucchini, gärna eko
olivolja
peppar ur kvarn
örtsalt och/eller havssalt

Skölj zucchini, skär bort dåliga bitar med potatiskalare. Skär i 1/2 cm-tjocka rundlar. Häll olivolja på en långpanna, pensla med pensel så att pannan täcks. Lägg zucchinirundlarna på långpannan och pensla med mer olja ovanpå. Peppra och salta med örtsalt och/eller havssalt. Ställ in i ugnen, gärna med grillfunktion, på ca 150 grader och passa dem så att de är gyllenbruna (kolla efter 10 minuter, men det är olika från ugn till ugn). Har ni köpt 1 kg zucchini kan ni under tiden förbereda plåt nr 2 och ställa in den efteråt.

Ät nu direkt medan de fortfarande är varma! De ni sparar ska värmas ordentligt, gärna ugn eller micro med grillfunktion så att den goda smaken återuppstår. Vill man ha de som chips kan man låta de rinna av och salta lite extra. Lagra dem inte ovanpå varandra, då förloras krispigheten!

tisdag 13 maj 2014

PiMs veckomatsedel: vecka 21 - Stekt fetaost med linser och chutney, Chorizogryta och Wok med lax och citrongräs

Råris, två sorters linser, chutney, stekt fetaost och bönor
Denna vecka tänkte vi satsa på att få så många som möjligt att testa en av våra favorit-vegetariska rätter, som kanske låter lite trist i mångas öron men som faktiskt är supergod. Råris, två sorters linser, söt chutney och sötsyrlig stekt fetaost samt sparris - de smakerna gifter sig fantastiskt bra, det är faktiskt jättegott och nyttigt. Just varm fetaost måste man bara testa någon gång, det smakar helt annorlunda än kall och är ju jättelätt att steka i stekpanna lite. Denna rätt kombinerar vi med en rejäl chorizogryta som är enkel att dubbla och en kanongod wok med lax, paprika, broccoli och bambuskott som får smak av lite chili och citrongräs i kokosmjölksås. Den är jättebra för att dämpa inflammation i allergitider!

Vi rekommenderar att man äter woken första dagen den tillagas och sedan värmer försiktigt i kastrull med lite extra vatten. Se mer tips på uppvärmning i receptet. Chorizogrytan kan lagas samtidigt och ätas senare, den blir bara godare av att stå ihop sig, och detta är den mat denna vecka som passar bäst som matlåda. Det vegetariska receptet går smidigt att förbereda genom att koka linser och ris, men sparrisen ska man snabbkoka eller ångkoka helt färsk och fetaosten måste stekas på färsk. Därför är rätten inte helt klockren som matlåda, ät två kvällar under veckan istället!
Chorizogryta garnerad med tomat och persilja

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Den vegetariska rätten är fri från gluten men byt ut fetaosten om ni inte tål fårmjölk. Choritzogrytan är tomatbaserad och därmed glutenfri, samt även laktosfri (men kontrollera korven så att den inte har skumma tillsatser). Woken är också mjölkfri och glutenfri. 


Vi rekommenderar alltså att ni väljer sparris (från Europa) till rätten som grönsak och dubblar portionerna. Man kokar på ris och linser till 8 portioner samtidigt och sedan kan man snabbt (ång)koka sparris och steka fetaost i stekpanna enligt instruktionerna. Fram med chutneyn och maten är färdig!

Chorizogryta
Wok med lax, paprika och broccoli i kokosmjölk, kryddad med
chili och citrongräs
6 portioner

Chorizogrytan var med i ett test av Coops ekologiska matkasse som vi genomförde hösten 2012, vi gillade receptet men har bättrat på med många fler grönsaker. Lättlagad och smidig som matlåda.


En härlig wok med mycket smak av chili och citrongräs. Glöm inte att spara grytan och riset separat, då riset suger upp woksåsen och blir kletigt annars.

lördag 10 maj 2014

World Fair Trade Day

Till och med på Pressbyrån kan man nu hitta Fair
Trade-märkta cashewnötter som snacks,och de
är inte dyrare än icke-märkta nötter!
Idag den 10:e maj är det World Fair Trade Day, och kampanjen fokuserar i år på att få arbetsplatser att ha Fair Trade (Rättvisemärkta) produkter i fikarummet. Det är en viktig kampanj, dels eftersom man ofta konsumerar produkter (exv. kaffe, the, socker, choklad, bananer) på fikarasten som odlas på plantager i fattiga länder där det ofta är svåra arbetsförhållanden som är och dels eftersom en förändring på en arbetsplats påverkar många personers konsumtion och får en stor effekt.

På Floras institution på SLU har vi redan ekologiskt och Fair-Trade märkt kaffe, te och bananer, vilket känns jättebra. Det bästa vore förstås om offentlig upphandling kunde rikta in sig på att köpa ekologiskt och Fair Trade på dessa produkter i större skala. Då skulle vi verkligen kunna göra stor skillnad!

Märkningar av olika slag kan vara svåra att få koll på och vissa är mycket bättre än andra. Coop har en bra Märkesguide som även går att ladda ner som app, som är bra att ha i djungeln. Visst finns det mycket som inte är perfekt med "märkta" odlingar också, dock är det oftast väsentligt bättre än på icke-märkta och om inte annat visar man vad man prioriterar som konsument.

Flora har mött många fattiga människor under sina forskningsresor i södra/östra Afrika och sett flera olika sorters projekt som syftar till att förbättra deras situation. Många av dessa projekt är ganska misslyckade, tyvärr, hur bra de än låter. Samtidigt, vid de tillfällen som hon sett fattiga få jobb på teplantager inom skogsbruk mm. så har det inte varit några imponerande löner de fått tillgång till. I Malawi betalade teplantagerna sina arbetare 20 kr för två veckors jobb i 2007 när vi var där. Detta var så uselt betalt att folk till och med betalade sina grannar mer då de behövde lite extra hjälp med arbete på sina jordbruksfält! Ändå tog vissa dessa jobb eftersom de kanske inte hade fält att odla på och inga andra möjligheter stod till buds. Ofta var man tvungen att muta någon för att få jobbet överhuvudtaget, och plantagerna satte i system att avskeda folk innan de skulle behöva betala in till deras pension. Så att betala lite mer för sitt kaffe så att arbetarna kan få en schysst lön och lite schysstare villkor är troligtvis ett mycket bättre sätt att göra något för världen än att ge pengar till olika projekt som ska ge mikrokrediter, plantera skog eller vad det nu kan vara.

Ja, så kan det se ut för de som jobbar på plantagerna som odlar våra varma lyxdrycker. För kaffe, te och choklad som ses som vardagsmat för oss i den rika världen idag, var faktiskt för inte så länge sedan även här, och är fortfarande i andra delar av världen en lyxvara. Tänk om vi kunde tänka oss att betala någon krona extra för vår kopp kaffe, och kanske dricka någon kopp mindre om dagen istället. Då kanske det skulle kännas lite lyxigare på något sätt?

Intresserad av vilka produkter som finns att köpa rättvisemärkta, antingen på nätet eller i din lokala butik? Börja med att se efter här.

torsdag 8 maj 2014

Wok med lax, chili och citrongräs

Woken när grönsakerna puttrar först...
Vi lider lite av pollenallergi hela familjen, särskilt i år då det var så extremt mycket pollen ett tag, så vi lagar gärna laxrätter med kokosmjölk i pollentider eftersom både lax och kokosmjölk är inflammations-dämpande och ska vara bra när man är allergisk. Här kommer recept på en fräsch wok, vill ni ha tips på en bra wokpanna och hur man sköter sin wok, se detta inlägg. Receptet är snabblagat eftersom det innehåller relativt få ingredienser och laxen bara ska koka några minuter i såsen. Om man ska spara av maten till nästa dag eller ha som matlåda är det viktigt att spara riset separat och att tillsätta lite vatten till woken när man värmer upp den. Annars kan man nästan uppleva att såsen försvunnit ur maten eftersom grönsaker och särskilt ris suger upp en del. Dock blir den god om man värmer försiktigt (gärna i kastrull) med lite vatten.


Woken när även laxen är tillsatt.
Wok med lax, chili och citrongräs
ca 8 portioner

Jordnötsolja eller rapsolja
ca 800 g laxfilé
1 stor purjolök
2 st röd paprika
1 broccoli, bara buketterna
1 burk bambuskott
1-2 färsk chili (beroende på styrka)
10 cm bit färsk ingefära, hackad
2 burkar kokosmjölk + skölj ur med lite vatten
2 st citrongrässtänger
1,5 msk Renée Voltaires chili och citrongräs-buljong, eller vanlig grönsaksbuljong
Jasminris passar bra till
Sätt på riset eftersom maten är snabblagat och riset mår bra av att stå på eftervärme en stund innan man äter.

Strimla purjolök, hacka paprika, chili och ingefära. Woka på hög värme i en stor wok i några minuter. Plocka under tiden loss buketterna från broccolin, dela med kniv så att det blir ganska små buketter och skölj ordentligt. Tillsätt kokosmjölk, sköljda bambuskott, samt finstrimlat citrongräs och buljong, koka upp och låt puttra i några minuter. Tillsätt broccolin i woken och tryck ner bitarna så att de kokar i såsen. Se till att såsen inte kokar för länge, så den lätt dunstar bort. Tillsätt eventuellt mer vatten om det börjar bli för lite sås, eller stäng av plattan om det krävs. Skär laxfiléerna i mindre kuber. Tillsätt i såsen och låt dem sjuda i några få minuter, kontrollera att de är färdiga. 
Övrigt: laktosfri och glutenfri mat om man använder rena ingredienser. Välj gärna kokosmjölk utan stabiliseringsämne, det är onödigt och kan orsaka problem hos överkänsliga. OBS, vissa personer kan vara så kraftigt överkänsliga mot jordnötsolja att de inte ens kan vara i ett rum där man äter jordnötsolja, använd rapsolja om ni är osäkra (exempelvis i lunchlådan på jobbet...)

tisdag 6 maj 2014

PiMs veckomatsedel: vecka 20 - Rödspätta med chilimajonnäs, köttfärssås med blancherad vitkål samt sparrisomelett

Rödspätta med krispig parmesan- och örtpanering
Denna vecka är paradrätten en parmesan- och örtpanerad rödspätta som vi gjorde helt nyligen och kan garantera är jättegod! Ofta slänger man ihop fiskrätter lite snabbt, men varför inte lägga lite mer kärlek för en gångs skull och laga en fiskrätt som man gärna korkar upp vin till? WWFs rekommendationer för rödspätta är lite tvetydiga, det beror på vart den fiskats och med vilken fångstmetod, eftersom vi köpte direkt i hamnen i Grisslehamn ska den vara fiskad i Östersjön och därmed OK, men fråga gärna och var lite besvärliga när ni köper. Det ska finnas MSC-märkt rödspätta. För de veckomatsedels-familjer där köttfärssåsen brukar vara ett vanligt inslag i vardagen har det kanske gått väl lång tid nu sedan den sist stod på menyn, så barnen kan glädjas åt att det blir köttfärssås denna vecka, med en något annorlunda touch. Efter att ha haft pasta på matsedeln två veckor i rad ville vi dock ge er en frist denna vecka och istället uppmuntra till att ni provar blancherad vitkål som pasta-ersättning, enkelt och lika gott, vi lovar! Som vegetariskt inslag denna vecka förordar vi omelett, och vi vill dessutom gärna att ni upptäcker hur gott det blir att ta med omelett som lunchmacka till jobbet nästa dag. Se mer om det nedan.
Enkel omelett med lök, svamp och paprika

Vi rekommenderar att ni äter första portionen fisk direkt när ni lagar rätten under helgen, exempelvis på söndag kväll, eftersom fisken är som allra godast färskstekt. Köttfärssåsen kan man göra samma kväll om man vill, eller så kan man nöja sig med att tina köttfärsen eftersom såsen är rätt snabblagad (tina i kylen så håller den sig fräsch och bidrar till att kyla kylen!). Kålen kan man med fördel riva/hyvla när man har mer tid och spara i en bunke med kallt vatten. Då går det på några minuter att blanchera kålen, vilket slår till och med pasta i att vara snabblagat! Den färdigstekta fisken som förvarats i kylen värms med fördel i en stekpanna inom några dagar, någon kväll då man har ont om tid. Omeletten tar inte mycket tid att tillaga färsk en av veckans kvällar om man har ingredienserna hemma, och det blir gott att ta med den i en matlåda tillsammans med två skivor gott bröd och några salladsblad. Värm gärna omeletten lite försiktigt i mikron innan mackan byggs ihop. 
I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Rödspättan kan paneras i glutenfritt mjöl och ströbröd, och stekas i rapsolja vid mjölkallergi. Chilimajonnäsen ska vara fri från mjöl och mjölk om man ser till att det är riktig majonnäs. Köttfärssåsen serveras med vitkål och är därför glutenfri, mjölkprodukter kan enkelt uteslutas ur receptet. Omeletten är mjölkfri, ät glutenfritt bröd till vid allergi.

Ett helt nytt recept på bloggen som vi hoppas ni sa uppskatta lika mycket som vi! Värt att lägga ner lite extra tid och kärlek på denna maträtt tyckte vi, och barnen kan gärna vara med och fixa! Det går enkelt att svänga ihop någon annan typ av kall sås om man inte tycker chilimajonnäs verkar gott, exempelvis remouladsås.

Köttfärssås med blancherad vitkål
8 portioner
En god och mustig köttfärssås som är enkel att laga och blir ännu godare av att stå ihop sig i några dagar. Köttfärssåsen passar utmärkt för att göra på vego-färs om  man vill. Vi rekommenderar verkligen att ni testar att servera med blancherad vitkål istället för pasta, testa en gång åtminstone! Det blev gott och ingen större skillnad faktiskt! Se till att vitkålen är rykande varm vid servering!

4-8 portioner
I länken hittar ni inget regelrätt recept utan bara lite tips och inspiration till hur man kan svänga ihop en enkel men god vegetarisk omelett. Ta era favoritgrönsaker, och vi behöver kanske inte säga att sparris nästan är ett måste i omeletten nu när det finns spansk sparris i affären! Testa att ta med omelett som matlåda nästa dag, se tips ovan. 

Lycka till med matlagningen och skriv gärna hur det går i kommentarsfältet!

fredag 2 maj 2014

Parmesan- och örtpanerad rödspätta med chilimajonnäs

Stekt rödspätta med klyftpotatis, kall sås och ärtor
När man har färsk rödspätta, vilket vi hade fått tag på häromdagen, blir man ju sugen på att panera och steka, och vi hittade därför på (inspirerade av diverse recept) en egen panering med örter och parmesan som blev jättegod. Serverad med klyftpotatis och en kall sås (exempelvis chilimajonnäs) samt ärtor eller haricots verts från frysen blev det så gott att vi öppnade en flaska vitt till. Det var faktiskt inte särskilt jobbigt att panera, Freja hjälpte gärna till och eftersom vi var två så gick det som ett löpande band rätt ner i pannan. Vi dubblade detta recept och stekte två middagars fisk på en kväll och nästa dag stekte vi på dem igen i en stekpanna med lite extra smör. Det blev som färskstekt!

OBS att WWFs rekommendationer för rödspätta är lite tvetydiga, det beror på vart den fiskats och med vilken fångstmetod, så fråga gärna och var lite besvärliga när ni köper.

Parmesan- och örtpanerad rödspätta med chilimajonnäs
4 portioner

Frasig parmesan- och örtkryddning gjorde det lilla extra!
4 stora rödspättafiléer (eller flera små)
vetemjöl
1-2 ägg
ströbröd
parmesan
färska örter, exv. timjan, oregano, basilka

4 msk majonnäs
1 dl sweet chilisås, gärna hemgjord
ev. extra chilipulver eller salt

potatis till 4 personer
ärtor/haricots verts

Skrubba potatisen och klyfta den, lägg i en ugnsform, ringla över rapsolja, vrid ordentligt med peppar och salt över, gärna lite örtsalt också. Rör om och sätt in i 200 grader varm ugn i minst 20 minuter, tills de blir rejält krispiga. Tina under tiden ärtor eller haricots verts, koka de senare i någon minut i kokande vatten eller ångkoka. Rör ihop chilimajonnäsen genom att skeda upp majonnäs i en liten skål och röra ner sweet chilisås i. Proportionerna beror helt på vilken chilisås ni har och hur starkt ni tycker om, så smaka av och tillsätt eventuellt mer sås, extra chilipulver, salt eller mer majonnäs. 

Torka av fiskfiléerna med hushållspapper så att de inte är för fuktiga (detta är viktigt, annars fäster inte paneringen bra!). Salta gärna med lite örtsalt, vrid över en aning citron (men inte så att det blir för fuktigt, gnid in i filén). Häll upp mjöl, ägg (lättvispat med en gaffel) och ströbröd på tre separata tallrikar med lite högre kant. Riv ner parmesan i ströbrödet så att det utgör ca 1/3 av paneringen. Finhacka färska örter och vänd ner i ströbrödet (de ska inte heller vara för fuktiga). Tänk på att det går ganska snabbt att lägga upp mer mjöl, ägg och ströbröd så det är onödigt att hälla upp för mycket, det som blir över är svårt att ta tillvara på. Ta lika delar smör och rapsolja i stekpannan. 

Förbered allting innan ni börjar steka fisken, se till att potatisen i princip är klar och att bordet är dukat. Fisken ska serveras färsk från pannan! Är ni många i familjen är det en fördel att använda flera stekpannor och i detta moment är det inte dumt att vara minst två personer som hjälps åt! 

Vänd fiskfilén först i mjöl (lyft med en gaffel och se till att mjölet täcker alla delar, pudra bort överflödet). Vänd sedan den i ägget och se till att ägg täcker båda sidorna på fisken, lägg över fisken i ströbrödet och vänd försiktigt runt så att det täcker båda sidor. Hetta upp stekpannan till relativt hög värme (4-5 på 6-gradig skala) när det finns två panerade fiskar att börja steka och stek först på ena sidan i några minuter tills paneringen är gyllenbrun och frasig, vänd sedan och stek i några minuter på andra sidan. Stapla inte fiskarna ovanpå varandra när de är färdigstekta då det gör paneringen mindre frasig. Se istället till att kunna servera den i princip direkt på tallrik. 

Allergier: Panera med glutenfria produkter för glutenfri variant, kolla upp hur man gör det. Parmesan innehåller mjölk, uteslut det vid allergi. Kontrollera köpt majonnäs så att det inte innehåller oväntade tillsatser, eller gör egen på ägg och olja.