tisdag 29 april 2014

PiMs veckomatsedel: vecka 19 - Kyckling med tomatsås, paj i långpanna och blixtsnabb laxpasta

Supersnabb pasta med färskost, avokado och rökt lax
Paj i långpanna blir många luncher!
Atjoo! Vi är ganska hårt drabbade av pollenregnet som rått under veckan här hemma. I dessa allergitider är det faktiskt bra att äta fisk, avokado och olivolja som alla innehåller nyttiga fetter som dämpar inflammationer (allergiska reaktioner som pollenallergi yttrar sig ofta i att slemhinnor blir inflammerade). Därför tänkte vi bjuda på ett blixtsnabbt recept på pasta som innehåller rökt lax och avokado i veckans matsedel. Vi sätter även på ugnen och lagar en rejäl hel grillad kyckling och passar då också på att tillaga både såsen till kycklingen samt en hel långpanna med lunchpajer i ugnen. Pajen blir bara godare av att stå ihop sig, men fixa salladen som ska serveras till kvällen innan. 
Vi rekommenderar att man lagar kycklingen som finmiddag på lördag exempelvis, och fixar fyllningen till pajen under tiden som kycklingen är inne i ugnen. När kycklingen kommer ut kan man snabbt förgrädda pajskalet medan man dukar fram kycklingrätten, sedan häller man på fyllningen och äggstanningen på pajen och stoppar in den i 30 minuter medan man äter middag. Sedan får den svalna och bli skuren i portionsbitar rätt ner i matlådorna. Kanske vill man äta en bit redan till söndag lunch också? Kycklingen, quinoa och sås sparas i separata lådor och värms upp i micro en annan kväll, det kommer fortfarande att smaka gott utan problem. Pastan gör man på 10 minuter till middag under en eller två kvällar under veckan. 

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Kycklingrätten är glutenfri och laktosfri, pajen innehåller tyvärr både mjölk, mjöl och ägg och vi har inga konkreta alternativ att råda om. Pastan kan säkert göras med glutenfri pasta och med någon annan sorts sås än färskost, se receptet.

6-7 portioner
Kyckling med quinoa och tomatsås
Detta är det mest populära receptet på hela bloggen! Hel grillad kyckling som blir minst 6 portioner mat ifall man som receptet råder köper en rejäl Bosarpkyckling eller annan kyckling som är stor och har fått leva längre än den vanliga slaktkycklingen. Receptet är naturligt glutenfritt och laktosfritt.

ca 10 portioner
Testa gärna en vegetarisk fyllning i denna paj, exempelvis päron, valnötter och ädelost, eller testa en grekisk fyllning med fetaost, soltorkad tomat, rödlök och oliver. Vill man frossa i sparris kan man lägga hela sparrisar i pajen och komplettera med parmesan exempelvis. Se till att köpa hem ordentligt med sallad för att kunna ha med paj som matlåda under hela veckan. Lagra salladen i en burk så att de "tunga" ingredienserna som gurka, soltorkad tomat, och liknande ligger i botten och de sköljda men väl torkade (gärna i salladsslunga) salladsbladen ligger överst, så funkar det att fixa sallad kvällen innan och ta med som lunchlåda.

4-8 portioner
Denna supersnabba rätt kan man köpa hem ingredienser till och svänga ihop när det behövs mat på bordet på 10 minuter under veckan. Den är så enkel att göra att man inte tjänar något på att förbereda dagen innan, men har man fått kokt pasta över från första tillagningen kan man värma den när man kokar ny pasta genom att bara lägga med den kokta pastan en sista halv minut i det kokande vattnet, så blir den som nykokt (många restauranger använder sig av det knepet, de har färdigkokt pasta som de värmer i kokande vatten så att maten kan serveras snabbt). Och ni - inget hindrar att man har i snabbkokt grön sparris i denna pasta nu när det finns i butikerna!!

måndag 28 april 2014

Snabbpasta med rökt lax

Vi köpte ju en massa varmrökt lax från Fogdö lax när vi var i Grisslehamn för några helger sedan (den vakuumförpackade står sig i över en månad) och gjorde nyligen en mycket enkel och god pastarätt med laxen. Kriteriet var att det skulle vara snabblagat och passa med laxen och därför kom vi på att använda örtkryddad färskost som pastasås och komplettera den rökta laxen med avokado och körsbärstomater. Rätten står på bordet på ca 10 minuter beroende på pastans koktid. Alla var mycket nöjda, även Freja åt lite av laxen och fick sin pasta utan färskost men med desto mer tomater och avokado.

Färskostpasta med rökt lax
4 portioner 

4 portioner pasta
Färskost med örter
200 g körsbärstomater
2 avokado
100 g varmrökt lax

Koka pastan al dente (läs här om ni vill ha tips). Dela under tiden laxen i mindre bitar, tvätta och halvera körsbärstomaterna och gröp ur och skiva avokadon. Häll av pasta, ringla över olivolja. Lägg upp den mängd pasta varje person vill äta på deras tallrik, ta 2-3 rågade teskedar färskost och blanda runt i den varma pastan så att det smälter. Lägg på lax, tomater och avokado. Ät genast!

Övrigt: För vegetarisk pasta rekommenderas istället pestopasta eller pasta med grillade grönsaker. Glutenintoleranta kan köpa glutenfri pasta, eller testa blancherad kål istället för pasta som i detta recept. För en mjölkfri rätt, uteslut färskosten och ta ev. mer avokado. 

lördag 26 april 2014

Färsk fisk från fiskarna - vilken lyxvara i överfiskets tid!

Adrian med flera kilo fisk köpt
på Buhres fisk i Grisslehamns fiskehamn
För några veckor sedan var vi vid östkusten i Grisslehamn och njöt av en weekend på tumanhand. Väl där passade vi på att köpa på oss mängder av fin färskfångad fisk som såldes i fiskehamnen. Två affärer fanns det, Roslagsfisk och Buhres fisk, vi var inne på båda men till slut handlade vi allting på Buhres fisk. Jättefin kvalitet! Färsk rödspätta kunde vi panera och äta med klyftpotatis samma kväll, och köpte även fryst gädda, frysta fiskburgare samt torsk. Båda återförsäljarna säljer även fisk från Fogdö Lax, en mindre laxodling som finns några kilometer bort ute på Fogdö (Flora besökte odlingen på en studieresa för några år sedan). Laxen simmar i burar nedsänkta i Östersjön, odlingen är småskalig och följer svenska regler kring exempelvis antibiotika, så det känns som ett bättre alternativ på vissa sätt en den norska odlade laxen (som ibland faktiskt kommer från norska laxodlingar utanför Chile). Dock är fortfarande maten som laxen äter importerad från Sydamerika, och har en jämförelsevis hög effekt på miljön eftersom lax är en rovfisk och därför kräver mycket småfisk för att växa. Östersjön är tyvärr heller inte särskilt frisk, exempelvis brukar ju gravida avrådas från att äta för mycket Östersjöfisk, så kanske ska man inte köpa på sig jättemängder av laxen. Med det sagt köpte vi 3 stora färska laxsidor, en varmrökt och en gravad (båda vakuumförpackade) laxfiléer, och en bit paté till påskmiddagen. Det är ju inte varje dag man har vägarna förbi. De rökta produkterna röks i Grisslehamns eget rökeri och vi fick reda på att det går bra att frysa in varmrökt lax, vilket vi nu provat.

Färsk laxsida med olja, citron och timjan i ugn blir så gott!
Vi har kämpat med samvetet då vi ätit ganska mycket lax eftersom det är gott och väldigt nyttigt, exempelvis är de typerna av Omega-3 fettsyror som finns i lax väldigt nyttiga och faktiskt svåra att få i sig på annat sätt än via fet fisk (visste ni förresten att den lite gråare biten av laxen som finns längst upp mot ryggen är den som är mest rik på Omega-3, ät alltid upp den biten!!). Samtidigt är det svårt att få tag på ekologiskt odlad lax och vi vet att det vore bättre att äta fisk som inte är rovfisk för miljöns och klimatets skull. Flora har också varit involverad i ett forskningsprojekt om bland annat laxodlingar i Chile, och kan bekräfta att odlingar som inte har någon form av märkning ofta är av problematisk kvalitet, det är vanligt att fisken inte får tillräckligt bra mat, lever för trångt blir stressad och får en massa antibiotika som blir kvar i fiskköttet. Det var inte ovanligt med storskalig sjukdomsspridning i laxodlingarna heller, för att inte tala om de dåliga villkoren arbetarna som filéar fisken har).

Sist Adrian var på Coop hittade han dock faktiskt änglamarks ekologiska lax (fryst) och i färska fiskdisken när han frågade fick han bekräftat att även fisken som säljs där har ju varit fryst och tinat i butiken (vilket tyvärr tenderar att vara fallet på östkusten) och då känns det ju inte sämre att köpa fryst lax och tina den själv... Vi har också satt press på Fiskbilen som brukar komma förbi med jämna mellanrum och som stoltserar med att ha mycket MSC-märk och ekologisk fisk, men som ständigt verkar ha slut på den ekologiska laxen. De får visserligen fyra stjärnor av fem på www.klimatsmart.se, men har man aldrig grejerna hemma hjälper inte det. Se också upp för deras lite väl vältaliga försäljare som inte alltid är särskilt kunniga om sortimentet men desto bättre på att säga vad de tror att du vill höra. Fråga efter ekolaxen ni också, och fråga på er lokala butik!

Vad gäller övrig fisk som är viltfångad så är ju överfiske ett jätteproblem som egentligen måste tacklas storskaligt på exempelvis EU nivå. Se denna 4-min långa film som väl illustrerar problemen. På grund av överfisket får man kanske äta fisk lagom ofta och se till att inte slänga fisk man köpt. WWF har en fiskguide och en fiskapp som visar om det är grönt ljus (ok att äta), gult ljus (fundera, eller ät mer sällan) eller rött ljus (ät inte) på olika fiskar. Men det är inte så enkelt som vilka arter man får och inte får äta tyvärr, som ni hörde på videon är fiskemetoderna mycket viktiga i sammanhanget. Märkningar som Krav och MSC är bra, men inte perfekta. Tyvärr tillåter fortfarande båda märkningarna fångstmetoden bottentrålning, som är så hemskt dålig för havens miljö att det är nästan ofattbart. Se denna kortfilm med Sigourney Weaver för att få en snabbguide i hur illa det är. I detta sammanhang kan nämnas EU parlamentet nyligen hade en omröstning om att förbjuda bottentrålning där ett förbud röstades ner med några få ynka röster, och värst av allt är att flera av våra EU-parlamentariker säger sig ha råkat rösta fel av misstag... Det känns nästan oförlåtligt faktiskt, och värt att komma ihåg när vi snart ska rösta till EU-parlamentet i maj.

Rökta räkor, chilimajonnäs och rosépepparrökt lax.
Slutligen köpte vi också ett gäng rökta räkor därute i Grisslehamn, som visade sig vara en mycket god delikatess! Vi har haft dem i blomkålssoppa och ätit som plockmat med chilimajonnäs, kanongott var det. Angående räkor är det väl få som har undgått att höra att man inte ska äta jätteräkor (även kallade scampi, gambas tigerräkor) eftersom de är odlade på riktigt dåliga sätt i odlingar som förstör och förgiftar miljön till den grad att odlingarna ganska snart måste flytta på sig, skövlar mangroveskog och förstår lokalbefolkningens försörjningsmöjligheter. En kollega till Flora har skrivit en avhandling på ämnet, i övrigt så sammanfattas budskapet på mindre än 2 minuter och mycket lättsmält (kanske aningen förenklat men inte desto mindre sant) i denna lilla video av naturskyddsföreningen. Tyvärr är jätteräkor fortfarande vanligt på många restauranger samt i sushi, vilket man bör försöka fråga efter att slippa när man köper sushi. WWF rödlistade nyligen räkor fångade på västkusten, vilket i princip innebär att man inte ska köpa färska räkor i Sverige utan enbart frysta. Även här kommer dock problemet med bifångst som togs upp i 4-minutersfilmen in, och det är ju inte så roligt att tänka på att drygt 80% av fångsten som dras upp av räktrålare slängs tillbaka (utan att ha klarat sig). Här kan man ju köpa kravmärkta frysta räkor, då visar man i alla fall vart man står och att man bryr sig om hur räkorna blivit fångade, vilket förhoppningsvis leder till bättre fångstmetoder i längden.

Vad kostade då kalaset med all fisk i Grisslehamn? Förvånansvärt prisvärt tyckte vi. Vi betalade kring 1200 kr för 3 stora hela färska laxsidor, 3 rökta/gravade vakuumförpackade sidor, 10 fiskburgare, 4 (stora) portioner fryst torsk, lika mycket fryst gädda, 4 portioner rödspätta, 400 g paté samt minst 7-800 g rökta räkor med skal. Nu kan vi ha fiskfrossa i flera månader framöver för att senare kanske satsa på annan mat. Angående den ekologiska laxen vi nämnde ovan kostade den nästan 200 kr kilot, alltså nästan dubbelt så dyrt som icke ekologisk fryst lax (men inte mycket dyrare än den "färska" laxen i fiskdisken för ca 180 kr som ju också då varit fryst innan den tinades i butiken). Även om lax är väldigt nyttigt så bör man ju komplettera laxmåltiden med gott om grönsaker och annat så vi tycker inte man behöver räkna på mycket mer än 100 g lax per portion, med andra ord kostar ekologisk lax då 20 kr per portion. Det kan man ju tycka är dyrt, men det beror ju också på vad man jämför med, och äter man vegetariskt flera gånger i veckan kanske man har råd med ekolaxen om man vill prioritera den. Det ska vi i alla fall försöka göra i framtiden!

torsdag 24 april 2014

Grahamsskorpor med färska örter


Närbild på de goda blivande skorporna!
När Flora var hemma med en (inte alltför) sjuk Freja för några veckor sedan bakade vi tillsammans dessa fina grahamsskorpor med färska örter som är goda att äta med ost eller marmelad, eller varför inte äppeldjem. Perfekt som ett trevligt mellanmål med en kopp te eller varm choklad. Vi gjorde dubbel sats och åt upp en del varma små brödbullar med smör direkt när de kom ut ur ugnen, innan de skulle torka till skorpor. Freja klarade utan problem att forma de små bullarna (men de buffades till lite i smyg av Flora när de låg på plåten då de blev aningen platta...). Skorporna är smidiga att göra om man har mycket färska örter hemma och blir perfekt som present tillsammans med en burk marmelad! 

Bullarna svalnar på galler innan de delas
Grahamsskorpor med örter
ca 50 st

100 g smör
0,5 dl rapsolja
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
7 dl grahamsmjöl
1 msk honung
5 dl mjölk
3 msk färska örter, exempelvis salvia eller timjan

Smält smöret och tillsätt mjölk och olja, värm degvätskan till cirka 37 grader eller 40 grader om ni använder torrjäst. Smula vanlig jäst i en bunke och tillsätt degvätskan, rör tills den löst sig, alternativt tillsätt torrjästen till grahamsmjölet istället. Tillsätt salt, honung och hackade örter. Rör ner grahamsmjölet och tillsätt sedan vetemjölet i omgångar. Arbeta ihop degen tills den är smidig. Låt den jäsa på en varm plats under en handduk i 30–40 min.
Freja knådar som ett proffs.

Häll upp den jästa degen på mjölat bakbord och knåda tills den känns smidig. Dela degen i 4 rullar. Dela varje rulle i 5-6 bullar, beroende på hur stora skorpor ni vill ha. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk i cirka 15 min (troligtvis behövs det två plåtar, vi lät dem vara inne samtidigt men bytte vilken som var underst efter halva tiden). Grädda bullarna i varm ugn, 250 grader, i ca 10 min.

Ta ut och låt bullarna svalna en aning, dela dem sedan försiktigt på hälften. Här kan man norpa några stycket och äta som färska småbullar med smör och ost om man inte kan vänta på skorporna!

Lägg tillbaka halvorna på plåten med snittytan upp, och låt dem få lite färg under 2–3 min i ugnen, fortfarande 250 grader. Vi åt upp ca 5 bullar direkt och då fick vi plats med alla skorpor på en plåt. Man kan ställa dem tätt ihop vid det här laget då de är gräddade redan. Sänk sedan värmen till 100 grader och låt skorporna torka i ugnen i 1,5–2 timmar, kontrollera att de känns torra i mitten. 

Låt de svalna helt och förvara i en ren glas- eller plåtburk. 

tisdag 22 april 2014

PiMs veckomatsedel: vecka 18 - Fisk med cashewtäcke, pasta med bacon och sparris, samt ärtsoppa

Fisk med cashewtäcke, salsa, potatis, byt mangold mot sparris
Hoppas ni alla haft en härlig påskhelg och även fått lite mat över till nuvarande vecka! Står påskgodiset er upp i halsen? Då kanske ni är tacksamma för att vi inte har recept på kyckling med chokladsås denna vecka, vi kollade det men det är ganska lite mörk choklad som går åt så det funkar inte riktigt för att göra åt påskgodiset... Kommer vid ett senare tillfälle istället. Till nästa vecka har vi istället planerat med två rätter med relativt lite fläskkött i båda, dock kan man enkelt utesluta kött i den ena (eller båda) om man känner att man fick överdos av lamm och kyckling under påsken. Vi såg också den glada överraskningen lagom till påsk att europeisk sparris redan är här! Finfin ekologisk sparris från Spanien fanns att köpa på vårt lokala Coop, för 30 kr bunten. Vår dotter Freja kan inte få nog av lättkokt grön sparris och vi lyxar gärna med en lite dyrare grönsak när den är i säsong (det är underligt att folk som inte knusslar med att lägga pengar på kött kan tycka att riktigt goda grönsaker är för dyra tycker vi!). Därför har vi gjort vårt bästa för att integrera sparris i veckans maträtter, och hoppas att ni gillar det! Läs mer i detta inlägg för att få sparrisinspiration!

Vi föreslår att man äter fisken när man lagat den första gången. Det är inga problem att värma upp fisken nästa gång, salsan blir bara godare upp till 3 dagar senare och potatisen klarar sig också bra, värm gärna med grillfunktion. Sparrisen bör dock kokas färsk varje dag, men det tar ju som tur är endast några få minuter. Ärtsoppa är busenkelt att göra själv, och den kan koka under tiden man äter fiskrätten. Skeptisk till ärtsoppa? Läs mer nedan innan ni avfärdar rätten! Slutligen bjuder vi på vår favoritpasta med bacon och ädelost, även här med sparris som det självklara gröna inslaget. Pastan är så snabb och lättlagad att man kan göra rätten direkt varje kväll, men vill man förenkla kan man koka all pasta vid första tillagningen och sedan värma den genom att hälla den i kokande vatten en halv minut (koka först sparrisen, ta upp den med hålslev och återanvänd det redan kokande vattnet till att snabbvärma pastan!). Baconen kan man också steka vid första tillagningen och sedan bara värma lite, blir inte riktigt lika knaprigt, men det är gott ändå! 

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Fisk med cashewtäcke går enkelt att göra utan gluten och mjölk, se tips i receptet. Pastan kan göras med glutenfri pasta och utan ädelost om man vill undvika mjölk. Ärtsoppan innehåller inte mjölk och kan serveras med glutenfritt bröd. 

4-8 portioner
Detta recept blir jättegott och man kan med fördel göra rostad ugnspotatis till eftersom ugnen ändå är på när man gör fisken, och den blir god att värma i ugnen en senare dag. Gör gärna större portion och ha till flera middagar, det finns flera förslag till goda såser som man kan variera med. Vi rekommenderar snabbkokt sparris istället för mangold såhär på vårkanten (räkna med 1 bunt sparris för 4 portioner om alla som äter tycker om sparris. Torsken var ju nära att ta slut häromåret så för att vara lite solidariska med våra barn så att de också ska ha en chans att äta torsk i vuxen ålder får vi försöka köpa KRAV- eller MSC märkt torsk. Krav-fiskare har dessutom hälften så stor påverkan på klimatet än konventionella fiskarna läste Flora häromdagen!

ca 7 portioner
Ärtsoppa är en enkel, billig, nyttig och god rätt som ofta hamnar lite i skymundan och som fått dåligt rykte av de mindre goda (men desto mer fullproppade av tillsatser) färdiglagade varianterna i konservburk alternativt plastkorv (som man bör undvika om man kan). Testa denna goda ärtsoppa med en klick stark senap samt med en god ostmacka till, innan ni avskriver ärtsoppa som maträtt! Den går utmärkt att frysa, passar bra som matlåda och serveras även med fördel till middag på torsdag med några pannkakor eller våfflor till! Uteslut kassler för en vegetariskt ärtsoppa, också mycket god! Receptet är för tryckkokare men det finns en länk till ett (vegetariskt) recept utan tryckkokare också. Det är bara koktiderna som skiljer egentligen. 

4-8 portioner
Länken är till vår favoritpasta med bacon, ädelost och broccoli, men vi rekommenderar alltså att man testar med sparris istället! Räkna med 1 bunt sparris/4 portioner. Byt bacon mot stekta skogschampinjoner för en vegetarisk pasta, enligt tips i receptet. Se i kommentarerna ovan angående hur man kan förbereda pastan. Det viktigaste är egentligen att "bygga ihop" pastan på sin egen tallrik och inte i större mängd än man äter upp direkt. Det är lätt att lägga på mer pasta, sparris, ädelost och bacon på sin tallrik, men betydligt tristare att spara och värma upp en portion man inte orkat äta upp (uppvärmd ädelost är inte så lyckat...). Som bonus får ni också lite tips om hur man kokar en perfekt pasta i receptlänken!

Lycka till med matlagningen, kommentera gärna hur det gick!

tisdag 15 april 2014

PiMs veckomatsedel: Påskinspiration + vecka 17 - Lammstek med tabbouleh, gul blomkålssoppa och pestopasta!

Nu är det snart påsk och dags att planera vad man ska göra för helgmat, samtidigt som man kanske inte vill stå i början av nästa vecka helt utan plan för middagarna och luncherna. Vi föreslår här att man lagar en lammstek till en av middagarna under helgen, den kanske det i och för sig inte blir mycket rester från, men någon matlåda borde det bli i alla fall. Har man flera av helgens finmiddagar hemma hos sig kan man testa någon annan av våra festligare recept också, exempelvis en kyckling cordon bleu med fetaostkräm, eller denna ugnsgrillade baconlindade kyckling med grillade grönsaker - kyckling som blir över kan också med fördel läggas på lunchmacka eller i en wrap eller så kan man ha en middag nästa vecka där olika familjemedlemmar får äta olika rester - var och en kan välja det de gillade mest under helgen. Visst känns det som att det är fräscht med tillbehör som bulgur med örthack och liknande istället för tunga potatisgratänger såhär när det börjar bli vår? Det går också jättesnabbt att göra som tillbehör till en middag. Ett tips är att gärna koka mycket bulgur, det går lätt att spara och är gott att värma, men gör inte för mycket färdigblandad bulgur med örter då det mycket snabbare blir tråkigt.
Enkel påskförrätt, eller delar av en påsklunch.

Då det är fest kan man med vår matfilosofi unna sig både sina favoriträtter med kött och goda efterrätter, särskilt om man äter mer nyttigt och ofta vegetariskt under vardagarna. Kanske vill man ändå göra lättare luncher under påskhelgen, och då kan man passa på att laga den gula blomkålssoppan nedan en dag till lunch och sedan spara i kylen för att ha som lunchlåda eller till middag under veckan, med färsktinade räkor som tillbehör varje gång. Lunch under andra påskhelgsdagar kan också enkelt fixas om man köper hem eller gör exempelvis sill, gravad lax, ägghalvor, räkor med chilimajonäs, avokado, olika sorters hårt bröd, kanske med någon paté och inlagd gurka, bara en del av dessa ingredienser räcker ju till 2-3 luncher. En fräsch sallad med ägghalvor i och färskt bröd till är också en härlig påsklunch som kanske kan ätas ute med lite tur.

Mot slutet av påskhelgen kan man ta vara på lite av de eventuellt överblivna resterna från påskmaten och göra en egen pesto-della-casa enligt receptet nedan, där man dock kan ha i olika frön eller nötter, ostar eller gröna blad som man har över.

Vit chokladmousse med saffran
Psst - till påskefterrätter rekommenderar vi denna gula chokladmousse på vit choklad med saffran, eller denna goda nougattryffeltårta med körsbärsgelé.

Allergier: byt ut bulgur och couscous mot quinoa om du är glutenintolerant, och välj glutenfri pasta till peston. Vid mjölkallergi, fundera på om du tål hårdost i peston eller inte, och använd havregrädde i soppan.

Lammstek med örtagårdstabbouleh
Ört-tabboulleh
6 portioner

Pasta med pesto, avokado och tomater
Nu när örtkryddorna börjar komma upp i kryddträdgården eller känns fräscha igen i affären kan det vara härligt att rivstarta färska örtkrydde-säsongen med rosmarinkryddat lamm och tabbouleh med olika slags örtkryddor. Resterna av steken kan ätas under veckan på lunchmacka, eller med färskgjord bulgur och lite kokta haricots verts eller liknande.

Pasta med pesto-della-casa
4-8 portioner

Detta recept inspirerar till att göra en hemgjord pesto på de ingredienser som finns hemma efter en storhelg och som kan behöva göras åt. Dessa kan kompletteras med fler ingredienser specifikt inköpta för peston förstås. I receptet står det om rester efter jul, men även efter påsk kan man få över ruccola eller bladspenat, soltorkad tomat, rödlök, västerbottenost, parmesan eller annan hårdare ost, solrosfrön, cashewnötter, mandlar eller pinjenötter som man vill göra åt. Inga problem att blanda flera olika sorters grönt, ost och nötter, följ proportionerna någorlunda bara och smaka av så att det blir en bra balans. Är ingredienserna i sig goda så är det sällan som själva peston inte blir det! Gör gärna en större mängd pesto när ni ändå håller på, spara i kylen och servera den två gånger under veckan med färskkokt pasta, variera med lite olika tillbehör som avokado, tomat eller ruccola.

Blomkålssoppa med räkor och gräslök
Gul blomkålssoppa med räkor
8 portioner

Soppan blir gul av saffran så den ser härligt påskig ut, och piffas upp med den första gräslöken och färska räkor. Passar bra som lunch eller förrätt under påsken, passa på att göra en stor sats och luncher/middagar för veckan efter är räddade! Varför inte piffa upp med ägghalvor i soppan då om det blivit över efter påsken?

Lycka till med matlagningen och glad påsk allihop! Och vi lovar att vi ska försöka leta fram ett recept på mat med choklad i till nästa helgs matlagning, så att den överblivna påskchokladen inte går till spillo!

lördag 12 april 2014

Solgul blomkålssoppa med räkor

  • Såhär i påsktider tyckte vi det passade bra med en solgul soppa och testade ett recept från Coop Mer Smak. Vi var i Grisslehamn i helgen och fick där tag på rökta räkor, speciellt och de var jättegoda att ha som tillbehör i denna soppa. Soppan är enkel med snabb koktid och få ingredienser men blir ändå god i och med tillsats av vin, saffran och räkor. Här har vi angett ett dubbelt recept eftersom det känns som slöseri att koka en halv kastrull när man lika gärna kan koka en hel. Den går utmärkt att frysa.

  • Räkor är ju lite av en lyxvara med tanke på att haven håller på och blir överfiskade på det mesta och det är oklart hur räkorna fångas. Räktrålare som kör med bottentrålning är riktigt fruktansvärda bovar. Nu har ju även de svenska västkusträkorna fått rött ljus av WWF. När man bara ska ha några få räkor som till denna rätt så kan man också tänka på att det bästa är att skala själv, det blir mycket godare. Man ska om möjligt undvika att köpa "handskalade" räkor då dessa kan ha fraktats till Baltikum och tillbaka (eller i vissa extrema fall så långt som till Marocko!) för att skalas för hand av billig arbetskraft. Då kanske man kan besvära sig med att ska sina 8-10 räkor själv...

  • Blomkålssoppa med räkor
  • Ca 8 portioner

  • 1 kg blomkål
  • 4 potatisar 
  • 2 liter vatten
  • buljong till 2 liter
  • 1 g saffran
  • 2 dl vitt vin
  • 2 krm kajennpeppar (ta mindre först och mer efter att ni smakat av)
  • 3 dl grädde

Till servering:

  • Räkor, en handfull var (frysta, ej jätteräkor, ej svenska från västkusten)
  • Gräslök
  • citron (att pressa över)
  • Ev. bröd
  • Hacka blomkålen grovt skala och tärna potatisen Kokar upp vatten i en stor kastrull och lägg i alla ingredienser till soppan utom grädde. Låt koka ca 10 min. Ta från värmen, tillsätt grädde och mixa soppan slät med stavmixer.
Servera i skålar, klipp gräslök över och ha räkor i en skål bredvid så att man kan lägga i dem direkt i sin varma soppa, då har de kvar maximal stuns och fräschhet när man äter. 

Övrigt: vegetarisk om man utesluter räkan och ersätter med exempelvis getost eller en klick gräddfil i soppan. Glutenfri. Använd havregrädde för mjölkfri soppa. 

tisdag 8 april 2014

PiMs veckomatsedel: vecka 16 - Första vårmenyn: Lammköttbullar, grillad grönsaks-pasta och grön currygryta

Vårkänslor med grillad grönsakspasta...
Då är veckomatsedeln tillbaka efter en kort paus, nu i vårskrud. Vårmenyn kommer ändras mer vad gäller råvaror än vinterns meny har gjort, eftersom det sker lite utveckling med säsonger och tillgänglighet på olika livsmedel under våren. I början är det fortfarande högsäsong för fisk, vilket också känns fräscht och gott kring påsk, men sedan kommer vi fokusera mer på ägg, lamm och så småningom primörer, sallad och sparris (när Europeisk sparris börjar komma i butikerna, sparrisen från Sydamerika är inte att rekommendera, det är en mycket känslig grönsak som inte gillar långflygningar). Säsongsmässigt är den tidiga våren nästan den svåraste tiden att hitta fräscha grönsaker, så vi kommer rekommendera en del rotfrukter samt konserver/frysta grönsaker. Har man odlat exempelvis haricots verts och fryst in själv är det hög tid att rensa frysen nu när det är dålig tillgång på vitaminrika grönsaker som vuxit i solen - de smakar faktiskt väldigt gott när man fryst in dem direkt efter skörd och bara värmer hastigt i kokande vatten. Barnen brukar inte ha något emot vårens grönsaker - morot, majs och ärtor står högst på vår dotters favoritlista i alla fall. Till hösten kommer vi istället frossa i massvis med färska grönsaker varje vecka och äter gärna då mycket vegetariskt, särskilt under sensommaren.


Denna helg då storkokandet ska ske är ju en uppladdning inför påskveckan, kanske har många också ledigt nästa vecka och behöver inget storkok. Vi har tänkt inleda med lite påskig medelhavskänsla med köttpullar på lammfärs som kompletteras med potatis i ugn och tsatsiki för en grekisk touch. Medan potatisarna går klart i ugnen kan man passa på att även rosta en långpanna med andra grönsaker som man sedan sparar i en låda i kylen för att snabbt kunna fixa en urgod pasta med rostade grönsaker eller en sallad med rostade grönsaker och getost. Vill man storkoka mer samtidigt kanske det är trevligt att komplettera med vår lax- och kokosmjölksgryta som är väldigt mild för magen och kanske till och med kan förebygga en del påskrelaterade magproblem som orsakas av överdrivet godisätande!

I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Att rulla egna köttbullar innebär ju att man lätt kan anpassa sig till allergier, här kan man skippa ägg (ta lite potatismjöl för konsistensen istället), mjölk och fetaost (använd vatten istället) eller ta glutenfritt ströbröd. Istället för tsatsiki kan man hacka ihop en enkel salsa om man vill. Grönsakspastan och salladen är mjölkfria och man kan se till att skaffa glutenfri eller äggfri pasta om man behöver samt skippa getosten. Laxgrytan innehåller inte mjölk eller gluten, kontrollera buljong och currypasta dock. Vegetarianer kan göra köttbullar på vegfärs och byta ut fisk mot tofu i grytan. 

4-8 portioner
Köttbullarna görs här på lammfärs som är lite påskigare och serveras med tsatsiki, som man med fördel kan testa att göra på fänkål istället för gurka. I receptet rekommenderar vi vitkålsallad till, men man kan också göra en enkel grekiskt sallad på små körsbärstomater, rödlök, fetaost, soltorkade tomater och oliver marinerade i dressing på olivolja, örtsalt, peppar och balsamvinäger. Dubbla gärna köttbullsreceptet, när man ändå står och steker kan man lika gärna langa fram två stekpannor och steka lite längre (tänk på att inte börja matlagningen för sent bara!) så har man färdiga köttbullar som man värmer i någon minut i stekpannan en annan dag och vips smakar de helt nystekta (även de kalla köttbullarna riskerar att gå åt snabbt ur kylen, det är ju jättegott på macka, i sallad eller som ett litet mellanmål). Potatisen är inte heller problem att spara, har man micro med grillfunktion är det jättesmidigt att värma upp på micro-grill-läget och de blir som nya. Tsatsiki blir också bara godare två-tre dagar senare då den fått stå ihop sig om den förvaras i en väl tillsluten burk (gör tsatsiki till flera måltider, men ställ bara fram så mycket som ni tror går åt och stoppa resten i kylen direkt för att bevara fräschören.  


Grillade grönsaker till pasta / sallad eller som grönsakschips!
Tallrik med grillade grönsaker direkt från ugnen.
4-6 portioner
Här beskriver vi hu vi använt grillade grönsaker som vi rostat i ugn i ett tidigare inlägg för att göra en lyxig grönsakspasta. Har man en mandolin eller matberedare som skär grönsaker i tunna skivor är man hemma. Om man fixar två rejäla plåtar med grillade grönsaker och sparar i kylen så har man ingredienser till både en pasta och en jättegod sallad som man lägger de kalla grillade grönsakerna i och kompletterar med fördel med en en getostbruschetta (ta en skiva gott bröd, lägg på en rejäl skiva getost, strössla över pinjenötter eller solrosfrön, grilla i ugn eller microgrill i några minuter tills osten börjat smälta. Ringla över honung och servera ljummen med salladen. Underbart gott! De grönsaker som blivit lite för krispiga kan med fördel ätas som grönsakschips, och eventuella rester kan man grilla på tills de blir krispiga och salta lite extra. 

Grön currygryta med fisk och ris 
Ca 8 portioner
Detta är en rejäl gryta som är lättlagad i och med att man använder grön currypasta. Använd gärna egna haricots verts om ni har fryst in, köp annars frysta som faktiskt innehåller mer vitaminer än färska gör i denna säsong.

Lycka till köket och ha ett härligt påsklov allihop! Nästa veckomatsedel kommer tisdag vecka 16 och kommer utgå ifrån att man gör en lammstek i ugn under påskhelgen och kompletterar med andra rätter man kan fixa samtidigt!

torsdag 3 april 2014

Lammgryta med plommon, ingefära och kanel

Den här goda grytan med lite juliga smaker som förekom i en Buffétidning i höstas testade vi att göra i tryckkokare häromdagen. Nu i påsktider är det många som tycker det känns bra att äta lamm, även om det egentligen är bättre att äta lamm på hösten - då har de gått ute och betat hela sommaren istället för att ha levt hela sitt liv inomhus. Vi brukar dock köpa en lammlåda på hösten och ha köttet i frysen, så då får vi gräskött samtidigt som vi kan ätalamm  till påsken! Grytan är god att servera med exempelvis couscous. 

Vi har tidigare publicerat ett liknande recept på juligt tryckkokat lamm, då med dadlar, saffran och koriander. Det finns säkert utrymme för att blanda smakerna från båda recepten!

Vill man inte tryckkoka kan man istället låta grytan koka 1,5-2 timmar, eventuellt utan lock den sista tiden för att den ska reducera något.  

Lammgryta med plommon, ingefära och kanel 

6-8 portioner 

4 gula lökar 
6 morötter 
12 katrinplommon (testa gärna supergoda änglamark soft prunes)
1-1.2 kg lammkött (med/utan ben) som lämpar sig för gryta (t.ex. högrev)
rapsolja till stekning
ca 1,5 tsk salt 
svartpeppar 
1 rejäl bit finhackad färsk ingefära (ca 10 cm bit) 
2 tsk spiskummin 
5 kanelstänger 
6 lagerblad 
6-8 dl vatten (så att det täcker köttet) 
2 msk köttfond/buljong, gör gärna egen såhär
1 burk konserverade alt. färska körsbärstomater (beroende på om det finns fräscha i affären)
1 dl grovhackad persilja

Skala och skär löken grovt. Skär morötterna i slantar. Klipp katrinplommonen i halvor. Bryn först köttet runtom i en stekpanna i rapsolja. Salta och peppar medan ni steker. Lägg över i tryckkokaren. Stek lök, morötter och ingefära i mer olja i några minuter, krydda med spiskummin och rör om. Lägg även detta i tryckkokaren. Tillsätt kanelstänger, lagerblad, hälften av katrinplommonen, vatten så att det täcker köttet helt (utan att överskrida maxgränsen för tryckkokaren förstås) och buljong/fond. Koka upp till maxtryck och låt koka i 30 minuter. Kyl av grytan i kallt vatten, släpp ut trycket och kontrollera att köttet börjar bli mört. Lägg i resten av plommonen samt tomaterna. Tillsätt eventuellt mer vatten om det sjunkit för mycket. Koka upp igen och låt koka i 5 minuter, kyl av och kontrollera att det är färdigt. Är grytan för vattnig kan man låta den koka utan lock ett tag så den får reducera. Toppa med persilja och servera gärna med (fullkorns)couscous samt någon mustig grönsak till, exempelvis kokt broccoli eller brysselkål.  

Övrigt: grytan är laktos/mjölkfri och glutenfri (kontrollera buljongen), men couscous innehåller ju gluten, man kan servera med exempelvis quinoa istället.