tisdag 18 februari 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 9 - Vegetarisk lasagne, laxgryta med kokosmjölk och ugnsgrillad kyckling med matkorn

Har ni noterat att vi ännu inte haft något recept på kyckling på veckomatsedeln? Det beror dels på att vi inte äter lika mycket kyckling som "medelsvensson" men också på att vi inte har sett till ekologisk kyckling (Bosarp) på Coop sedan årsskiftet. Tydligen har producenten ibland svårt att möta efterfrågan, vilket ju är positivt! Vi hittade dock häromdagen och därför kommer här ett kycklingrecept denna vecka för er som gärna vill ha kyckling ibland. Vi brukar ju köpa hel kyckling i kyldisken, stycka och ta hand om de olika delarna till olika rätter. Delarna man inte vill använda denna vecka kan man enkelt stoppa i en fryspåse och använda senare. Det är inte svårt att stycka kyckling, bara man är lite bestämd så går det på några minuter! Det är trevligare att veta att man använt hela kycklingen istället för att bara köpa "godbitarna" och bidra till att andra bitar inte går åt. Kycklingen serveras med vintriga ugnsgrönsaker och en god tomatsås som också görs i ugn samt matkorn som vi tycker passar bra till. Receptet passar bra till att involvera barnen i att skaka kycklingbitarna i påse med mjöl och linda bacon kring dem. 

Ugnskycklingen kombinerar vi med ett riktigt favoritrecept som vi tror kommer bli en hit även hos er - vegetarisk lasagne som blir kanongod och är sprängfylld med nyttigheter. Laxgrytan kan serveras som soppa utan ris till (spä med lite extra vatten och kokosmjölk då eller skippa soppan denna vecka och kör en matig vintergryta istället!


För storkoket rekommenderas att dubbla laxgrytan, göra en vanlig stor gratängform med lasagne som räcker till 8 portioner samt, om man vill ha så mycket mat, göra antingen kycklingdelar i ugn av två Bosarpkycklingar (vanligtvis räcker ett övre lår, en kycklingklubba eller två övre vingar till en portion, vilket innebär att en kyckling ger ca 5 portioner, om man sparar filéerna, nedre vingarna samt skrovet till andra rätter). Kycklingen är godast färsk, laxgrytan och lasagnen kan sparas. Kycklingen behöver stå i ugnen en tid, och under den tiden kan man snabbt fixa lasagnen så att den är redo att komma in i ugnen under tiden som man äter kyckling. Efter middagen har man då fått rejält med mat som man kan lägga i matlådor. Vill man kan man vänta till en annan dag med att göra laxgrytan eftersom de andra två rätterna tar rätt mycket tid, och grytan går snabbt att sno ihop även på en vardag. 


I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Om man tar havregrädde och glutenfri redning till kycklingen klarar man sig från de flesta vanliga allergener på den rätten, kontrollera att ni tål matkorn och byt eventuellt till quinoa ifall ni är allergiska. Laxgrytan innehåller varken gluten eller mjölk, men obs att jordnötsolja för vissa är kraftigt allergiframkallande (vi har exempelvis förbud mot det i vårt lunchrum på jobbet). Lasagnen innehåller ju keso och ost på toppen, detta som kan bytas mot en mjölkfri sås om man vill och man behöver inte gratinera med ost alternativt ta en mjölkfri ost. Det finns säkerligen glutenfria lasagneplattor att köpa också. 

Köp två kycklingar och gör därmed ca 10 portioner av maträtten om ni vill slå på stort (eller bjuda på rätten kanske?), då har ni använt lårbitarna och övre vingarna och dessutom fått 4 filéer över, samt 4 kycklingvingar att grilla i ugn till en plockmatskväll samt 2 kycklingskrov att koka soppa på senare. Recept som kräver filéer och skrov kommer senare i veckomatsedeln, så lägg dessa i separata väl uppmärkta plastpåsar i frysen. 

Vegetarisk lasagne (8 portioner)
Laxgryta med rostade kokosflingor ovanpå
Receptet använder aubergine, soltorkade tomater, spenat och keso men passa på att kolla igenom frysen och kylen efter alla möjliga rester som skulle kunna slängas med i lasagnen. Se här finns tips på annat man kan slänga med i lasagnen! Livsmedelsverkets senaste pressmeddelande lät meddela att medelsvensken slänger så mycket mat att man skulle kunna spara ihop till en hel månads matbudget! 


Laxgryta med kokosmjölk (4-8 portioner)
Nyttigt med lax och kokosmjölk, servera utan ris som en soppa eller med ris ifall ni vill ha mer mat. Tänk på att byta grönsaker mot något mer säsongsbetonat än gröna bönor!

Lycka till med matlagningen!! Hör gärna av er med kommentarer eller i webbformuläret!

fredag 14 februari 2014

Hemgjord bar på nötter, frön och honung till vinterutflykterna

Hemgjord bar i burk med karta över pisterna i Chamonix.
Till vinterns utflykter passar det bra med en liten energibomb i form av en hemgjord 'bar' med nyttiga frön och nötter i. Visst blir det kaloririkt, men man får mycket energi av en liten bit och man bränner ju en hel del när man ränner runt ute i kylan. Liknande bars som man kan köpa i affären innehåller oftast en massa tillsatser för att försöka dra ner på de dyra ingredienserna (nötter, fröer och torkad frukt) och de bars som är bra kvalitet håller ofta ett mycket högt pris. Så passa på att göra egna bars en helg eller under sportlovet då ni kanske saknar julens bakande men inte vill frossa i mer kakor!

Receptet ger två burkar med lagom stora bars
Hemgjord vintersnack med nötter, frön och torkad frukt
Ger ca 30 bitar

2 gånger 100 g nötter eller mandlar (hasselnötter, valnötter, vad ni föredrar)
200 g torkad frukt (blanda gärna torkade aprikoser, dadlar, katrinplommon, fikon, testa Saltå kvarns!)
2 dl havregryn
2 dl solrosfrön
2 msk vaniljsocker
125 g smör
1,5 dl honung
En gratängform passar bra för smeten
1/2 dl socker
1 äggvita
2 msk rapsolja
1/2 tsk salt

Blanda smör, honung, socker och rapsolja i en kastrull och låt sjuda i 2-3 minuter under omrörning, låt svalna. Grovhacka nötter, skär torkad frukt i mindre bitar, och blanda detta med havregryn, solrosfrön, vaniljsocker och 1/2 tsk salt i en bunke. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ner äggvitan i smörblandningen som har svalnat, vänd sedan ner hela äggsmeten i grynblandningen och arbeta ihop. Häll smeten på bakplåtspappret och tryck ut den jämt i formen.

Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Lägg på aluminiumfolie om det ser ut att bli bränt. Låt kakan svalna helt och skär i mindre portionsbitar, förvara gärna med bakplåtspapper emellan i en plåtburk.

tisdag 11 februari 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 8 - Lammgryta med dadlar och couscous, ugnsbakad röding och spenatsoppa

Kanske har en del av er sportlov nästa vecka och ska till fjällen? Passa då på att köpa fryst rödingfilé där och tillaga i ugn, det är mycket delikat! Är man hemma kan man köpa färsk röding i frysdisken eller leta efter fryst (eller byta ut mot en annan lämplig fisk, fråga i affären vad som är färskt för tillfället). Vi kör också en kanongod lammgryta som påminner om julen med saffran, kanel och dadlar i och som passar bra att göra i förväg och ta med på semester ifall man vill, ifall. Passa också på att utmana eventuella fördomar om spenat och hitta kanske en ny favoritsoppa packat med supernyttig spenat och dessutom billig och tokenkel att göra! Vill man ha ytterligare hjälp att planera maten för en sportlovsvecka kan man titta i detta inlägg

Vi rekommenderar att man äter rödingen färsk, grytan och soppan blir bara godare av att stå ihop sig. Sätt på lammet först, eftersom det ska koka länge, sedan kan man förbereda fisken och så hinner man göra soppan medan fisken är i ugnen. Har man liksom vi lammlåda i frysen kan man passa på att göra gryta på en rejäl bit med ben ifall man vill, har man tryckkokare kan man gärna använda den, annars kan bara göra långkok. Soppan passar bra som matlåda eftersom man inte behöver göra något färskt till, ett hårdkokt ägg eller getost är lätt att ha med sig till soppan och en knäckemacka med ost passar också bra till. 

Är ni rädda för att göra mat med spenat som ska återuppvärmas? Var inte det - följ bara de enkla reglerna om att se till att soppan håller rumstemperatur (20-60 grader) så lite tid som möjligt för att undanröja problem. När ni kokat färdigt soppan, kyl ner den direkt från kokande till kylskåpskall så snabbt som möjligt. Det är perfekt på vintern för då ställer man direkt ut den varma kastrullen utomhus och på någon timme har den svalnat och kan ställas in i kylskåp (undvik att ställa in i kylskåp varm om ni kan eftersom det kostar en massa energi i onödan...). När man sedan ska värma på soppan får man ta så mycket som man vet att man vill äta upp (lämna resten i kylen) och värma på ordentligt till nästan kokpunkten igen (värm gärna i kastrull och rör om ordentligt), ät sedan så fort den svalnat tillräckligt för att ätas (dvs. låt den inte stå framme och bli kall för att sedan värma på den igen och hålla på). 

I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Soppan kan göras på exempelvis havregrädde och glutenfri redning och man kan byta ägg i den mot getost om man är allergisk. Rödingen kan serveras med salsa istället för yoghurtsås, i övrigt är den gluten och äggfri. Lammgrytan är glutenfri och laktosfri och kan serveras med råris istället för couscous om man vill undvika gluten. 

Lammgryta med dadlar och fullkornscouscous,
6 portioner
 
Gör gärna på en rejäl bit lamm med ben där ni delar upp lammet i bitar men även lägger med benbiten, köttet på den kommer att lossna efter kokningen. Har ni inte tryckkokare så börja med att dubbla koktiden och kontrollera sedan att det är genomkokt och mustigt.

Spenatsoppa med hårdkokt ägg och knäckemacka,
8 portioner

Veckans spartips - denna soppa är riktigt billig och kompenserar för att de andra recepten innehåller färsk röding och saffran... Följ tipsen om spenat här ovan när ni tillagar.

Ugnsbakad röding med klyftpotatis och kall sås,
8 portioner

Det står inget direkt recept i inlägget, men det är mycket enkelt att lägga på citron på den färska fisken, krydda med salt, peppar och olja och lägga in den i ugnen i 20 minuter. Pressa sedan lite på citronskivorna så att de avger saften som ger fisken lite extra god smak. Klyftpotatisen ryms i en form under fisken så ugnen får jobba dubbelt även denna vecka. Såsen blir bara godare till nästa dag, men fisken får värmas varsamt (gärna i ugn igen faktiskt), i micron kan den blir torr och "sprängas".

Lycka till med matlagningen!! Hör gärna av er med kommentarer eller i webbformuläret!

söndag 9 februari 2014

Stugsemester i fjällen - veckoplanering med matinköp

Fjällröding - en delikatess som måste testas i fjällen!
Vi har ju nyligen varit på skidsemester som nämnts i ett tidigare inlägg och planerade i samband med det för en veckas vistelse med endast en mycket liten butik i närheten, med andra ord fick vi handla här hemma och ta med oss all mat i kassar och en kylväska. För att inte släpa på så många olika saker och för att kunna utnyttja skiddagarna till max utan onödigt mycket fixande med maten bestämde vi att alla skulle äta gröt med sylt samt kokt ägg till frukost, en stadig och god frukost inför en dag i backen som alla gillade. Därmed köpte vi med två paket fiberhavregryn, plockade med vår hemgjorda krusbärssylt och ett gäng ägg samt vår lilla äggkokare och frukosten var klar. Juice och kaffe till också förstås. På morgonen kokade Adrian (som alltid brukar fixa frukosten i vår familj) snabbt på en kastrull med gröt och satte på äggen och kaffet, och vips så stod frukosten på bordet.

Lunchen intogs alltid i en av restaurangerna i backen (vilket förstås är dyrt men värt det just när det gäller skidsemestrar tycker vi, särskilt i vecka 5 då liftarna bara hade öppet 9.30-15, eftersom det skulle gå åt för mycket tid till att fixa mat hemma och man gärna vill ha något varmt och stadigt i magen när det är rejält kallt ute). Men bor man nära backen finns förstås mycket pengar att spara på att exempelvis ha förberett en matig soppa som man bara kan värma på. Ofta kan restaurangerna i pisten vara riktigt usla med enbart mottagnigskök som serverar pommes frites till allt och steker på frysta halvfabrikat, då är det förstås inte så lyckat att betala massvis med pengar för att leva på sådan mat i en vecka. Vi hade dock tur i Ramundberget där vi var, för restaurang Solbrännet satsar på hemlagat hela vägen, med svenskt kött och kvalitetsingredienser samt rejäl salladsbuffé, rekommenderas varmt!

Fixa egen afterski med frasiga våfflor och irish coffee!
Vi sparade däremot pengar på att aldrig gå på någon after ski utan mysa i stugan med bastu och brasa samt våfflor och irish coffee. Vi tog med mjölk, mjöl, ägg och smör samt hjortronsylt, grädde och whiskey (det sistnämnda till irish coffeen) och vispade ihop en stor laddning våffelsmet som sedan stod sig i kylen i tre dagar. Varje eftermiddag riggade vi upp så att järnet kunde stå mitt på matbordet (ta med förlängningssladd och använd gärna dubbelvåffeljärn, det ingick i stugutrustningen om man frågade i vår stuga!) och drog på våfflor med hjortronsylt och grädde som passade utmärkt bra ihop med irish coffee.

Potatis i ugn med vitlökssmör
Vad gäller middagarna försökte vi planera så att det inte skulle bli alltför mycket matlagning och tyckte då att det kunde vara värt att äta samma rätt 2 ggr under veckan för att slippa laga mat varje dag. Vi tog med oss en färdig infryst gryta med lamm som tinade i kylen och räckte till 2 middagar, fryst renskav som också fick tina på vägen upp och sedan tillagades som en enkel men god renskavsgryta som också räckte två middagar. Sedan räknade vi med att hitta gott lokalt kött eller fisk eftersom det det brukar finnas gott om det i fjällen och tog med potatis, ärtor och broccoli som kunde fungera som tillbehör till det vi hittade.
Enkel kall sås till fisk

Mycket riktigt hittade vi superfin och jättegod rödingfilé som fångats lokalt och det blev en fantastiskt god fisk i ugn av den, med lite örtsalt, peppar, olja och citron på. Till detta gjorde vi klyftpotatis garnerat med vitlökssmör, och serverade med ärtor, kokt broccoli och en sås som rördes ihop på det som fanns i den lokala lilla affären - crème fraiche, färskost med gräslök, färsk salladslök och vitlök (riktigt gott faktiskt, man kan också ta rom och crème fraiche till en enkel fisksås).

Som extrarätt hade vi med oss ingredienser till den enkla pastan som beskrivits i ett tidigare inlägg, men det blev över av all annan mat så det blev aldrig aktuellt att äta pastan, istället gjorde vi åt broccolin till ena grytan och tog helt enkelt med bacon, pasta och ädelost hem igen (det är inga ingredienser det går någon nöd på under en vecka som tur är).

Utöver det som nämnts ovan hade vi med en del frukt till efterrätt och kan meddela att det behövdes inte mer mat, man blev mycket mätt och glad på tre rejäla mål mat samt afterski med våfflor trots intensiv skidåkning! Skriv gärna i kommentarerna om ni testar denna veckomeny och vad ni tyckte!

torsdag 6 februari 2014

Mat på stugsemestern - snabb, god och lyxig pasta på 5 ingredienser

Förra veckan var vi på skidsemester i Ramundberget (Härjedalen), och fick rejält med snö och inte så kallt som vi befarat, så det blev en riktigt härlig vecka. Att åka redan vecka 5 kan ju annars vara lite risky eftersom det riskerar att vara väldigt kallt och är ganska mörkt, men fördelarna med att åka i lågsäsong är också många - billiga stugor, stort utbud att välja mellan, extra rabatter, inga köer till liften, alltid fönsterbord i restaurangerna i backen, o.s.v. så när man har småbarn som ännu ej går i skola är det ju svårt att motstå. Freja som nu är drygt 2,5 år fick också testa skidor för första gången, hon tyckte det var jätteroligt och gjorde verkligen otroliga framsteg på bara tre dagar (tänk om man själv utvecklades i den takten!). 

Att bo i stuga på skidsemestern är ju supermysigt, men det kan vara lite vanskligt att veta vad man ska laga för mat som går snabbt, är mättande och inte kräver för många ingredienser som måste släpas upp i bil och riskerar att bli dåliga. Vi kan då varmt rekommendera denna pastarätt som är superbra för detta ändamål. Rätten är perfekt som "första kvällen i stugan-rätt" om man har tänkt att handla på en större affär nästa dag och bara vill ta med sig några få ingredienser för att snabbt svänga ihop något första kvällen. Den passar också bra som en sista-kvällen-rätt, eller en "nöd-rätt" om man står utan mat mot slutet av semestern och behöver fixa något av några få ingredienser utan att det ska bli en massa rester kvar. Kan man bara köpa 5 ingredienser: 1 paket tagliatelle, 1-2 paket bacon, 1 broccoli, 1 paket ädelost och kanske en förpackning körsbärstomater, och har tillgång till olivolja, salt och svartpeppar samt en kastrull och en stekpanna kan man fixa denna rätt! En flaska rött vin till och middagen är en liten fest, smakerna gifter sig superfint ihop i denna goda rätt. Att det går supersnabbt att laga och blir minimalt med disk är ju inte heller en nackdel.... 

Pasta med ädelost, bacon och broccoli
 4 portioner

1-2 paket bacon
1 paket ädelost (ca 140 g)
1 stor broccoli
1 paket körsbärstomater
1 paket tagliatelle (gärna Ica I love Eco)

Koka upp vatten i en stor kastrull och salta i vattnet. Skölj och bukettera broccolin, skala stammen och skär även den i slantar. Lägg i broccolin i vattnet i några minuter, kontrollera att den är krispig men inte rå. Stek under tiden bacon (klipp rakt ner i pannan med kökssax, inget extra fett behövs). När broccolin är klar, häll inte bort vattnet utan fiska upp broccolin med hålslev eller pastaslev och tillsätt eventuellt mer vatten, koka upp. Tillsätt pastan när vattnet kokar ordentligt (vattnet är svagt grönt av broccolin, extra bra att koka pastan i det nyttiga broccolivattnet). Dela ädelosten i mindre bitar, halvera körsbärstomaterna. Lägg upp den färdiga pastan på en tallrik, varva med smulad blåmögelost, baconbitar, broccolibuketter och dekorera överst med körsbärstomater. Servera genast, då pasta ska ätas rykande färsk!

tisdag 4 februari 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 7 - Lax i ugn med yoghurtsås, italiensk bönsoppa med lyxkrutonger broccoligratäng!

Vecka 7, 2014
Lax i ugn, matvetemix, ärtor och yoghurtsås
Denna vecka drar vi igång ugnen igen och låter den dubbelarbeta med två rätter. Efter förra veckans renköttslyxande blir det extra lite kött i denna veckas matsedel, endast två paket bacon totalt i veckans 3 storkok (ok, ni kan ta 3 ifall ni vill). Vi tar eventuellt igen det senare om det blir lite extra kött någon vecka, och istället fixar vi god lax i ugn med en nyttig yoghurtsås, samt extra lyxiga krutonger till en enkel italiensk bönsoppa. Lite hälsotema blir det således denna vecka (såhär i Februari ska man ju fasta enligt gammal tradition, vi brukar äta lite extra hälsosamt istället). Extra mycket nyttigheter alltså, med supermat i form av lax, tomat, bladspenat, yoghurt, lök, baljväxter, vitlök, nötter, broccoli och purjo. Läs gärna i laxreceptet varför det är extra bra att äta lax under vintern!

Dessa tre rätter går snabbt att laga tillsammans. Vi rekommenderar att man börjar med att koka broccoli till gratängen, tar upp den med hålslev, kokar pastan i samma vatten under tiden som man steker bacon och hackar purjo. När man hinner kan man salta, peppra och ha citronskivor på laxen och skjutsa in i ugnen med ugnstermometer samtidigt som man börjar koka matvete och rör ihop yoghurtsåsen. Hacka sedan lök, stek och häll på ingredienserna till cannellinibönsoppan som sedan får koka ihop och kylas av. När laxen är färdig att ätas borde broccoligratängen vara ihopmonterad och redo för ugnen. Den får också kylas ner snabbt när den är klar och stå ihop sig till en senare dag. När soppan ska ätas får man sedan göra färska krutonger, vilket blir överlägset godast, men vill man ta med krutonger i en burk till matlåda dagen efter att man ätit soppan till middag går det inte heller av för hackor. Snåla inte på godsakerna till krutongerna och vi garanterar i princip att ni får en ny favoritsoppa!

I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 


Allergier: Cannellinibönsoppan är laktosfri, fundera på att ta bort parmesan om du är mjölkproteinallergisk och skippa brödkrutongerna om du är glutenallergiker. Broccoligratängen kan göras utan pasta, och kan göras med havregrädde och mjölkfri ost om man vill testa. Till laxen kan man välja exempelvis quinoa istället för matvete om man vill undvika gluten och kanske göra en salsa istället för yoghurtsås. 

Lax i ugn, matvetemix och yoghurtsås (4-8 portioner) Receptet är för 4 portioner, men det går ju förstås att laga 6 eller 8 portioner också. Hur mycket av laxen man gör är upp till var och en, vissa tycker inte att det blir gott att värma ugnsgrillad lax någon dag senare. Vi tycker inte att det blir något problem om man värmer varsamt i micro eller ugn. Ät upp rätten inom 3 dagar, det blir inte lika gott att låta den stå till slutet på veckan (medan de andra rätterna inte alls tar stryk av att stå i kylen).

Broccoligratäng med purjo, majs, pasta och bacon (4-8 portioner) Har man två gratängformar kan man passa på att göra två portioner av broccoligratängen när man ändå håller på och ha drygt 8 portioner mat. Den fungerar utmärkt som matlåda eftersom det bara behövs en låda för att ta med maten och den blir god uppvärmd. Har man grillfunktion på micron kan man lyxa lite genom att använda den så osten blir extra gratinerad. Ska man servera gratängen som middag rekommenderar vi att man värmer i ugn eller micro med grilleffekt så att gratineringen får nytt liv.

Supersoppan med världens godaste krutonger!
Cannellinibönsoppa (6-8 portioner) Detta är en av våra absoluta favoriträtter här hemma och en soppa vi gärna bjuder på när vi får lunchbesök, den har alltid blivit mäkta populär! Så gör minst 6 portioner eftersom det är så enkelt att göra en ordentlig sats! Kanske undrar ni vad cannellinibönor är och hur ni ska få tag på det, men kolla bara bland bönburkarna i er mataffär så är chansen stor att ni hittar dem! Komplettera gärna med stora vita bönor i soppan också. Soppan står sig lätt i kylen i flera dagar, men krutongerna är lyxigast att göra helt färska och krispiga. 

Lycka till i köket! Veckomatsedel för vecka 8 publiceras tisdag vecka 7.