torsdag 30 januari 2014

Vegetariska dagen 1:a februari

Den 1:a februari är vegetariska dagen, så passa på att testa någon god vegetarisk rätt från bloggen! Bara tryck på etiketten "vegetariskt" här bredvid så får ni upp många goda recept som är, eller enkelt kan göras, vegetariska. Vi har många favoriter som är enkla att göra, bland annat flera soppor, pestopasta, lasagne, cannelloni och hummus.

Angående vegetarisk mat så förespråkar vi ju inte att man måste låta bli allt kött men att man kan försöka hålla det på en hållbar och hälsosam nivå och vi uppmuntrar gärna till att testa vegetariska rätter eller addera mer grönsaker till maten generellt. Som tur är verkar intresset för vegetariskt öka och många vill gärna testa, men det finns förstås alltid de som tycker att det inte är 'riktig' mat så fort man inte äter kött vareviga måltid, senaste exemplet på det är LRFs Nyköpingssektion som tydligen tycker det är väldigt provocerande att en skola vill införa en vegetarisk dag. Okunskapen om argumenten mot överdriven köttkonsumtion som uppvisas av deras representant i intervjun är riktigt pinsam. De är inte ensamma om att överskatta  hur mycket protein kroppen behöver, det går utmärkt att äta kött relativt sällan och ändå inte behöva fundera mer kring hur man ska få i sig protein som helvegetariener kan behöva göra. Svenska ungdomars huvudproblem är snarare att de får i sig för mycket fett och socker och för lite vitaminer och grönsaker. Livsmedelsverket är tydliga med att det inte finns fog för att äta så mycket kött som vi gör i Sverige idag (ca 85 g/dag/person) ur hälsosynpunkt, tvärtom framhåller de cancerriskerna med hög köttkonsumtion. Att satsa på max 50 g/dag är en mycket mer hållbar nivå.

Dessutom är problemet med kornas utsläpp av metangaser (som inte går att jämföra med människors) inte det enda problemet med vår överkonsumtion av kött utan huvudproblemet är att det går åt mycket mer energi till att producera kött än till spannmål och grönsaker, samt att det blir mycket högre koldioxidutsläpp av köttproduktion än av motsvarande vegetabilisk proteinproduktion (se Livsmedelsverkets länk ovan). Det spelar också stor roll vilket kött vi väljer, ekologiskt naturbeteskött och viltkött ska inte utfodras med importerat kraftfoder från Brasilien. Det finns även kyckling och gris som är uppfödd på hållbart foder men detta kan vara lite jobbigare att få tag på. Börja på din lokala Reko-ring (sök på facebook) eller tex på Gårdssällskapet. Vi bör ju som bekant försöka hushålla med energi och resurser så gott vi kan så att det finns kvar någonting även till kommande generationer, och kraftigt minska våra koldioxidutsläpp. Och då blir det onödigt äta så mycket kött att det är långt över rekommendationerna för god hälsa, eller hur?

Det är väl en bra anledning att testa ett nytt vego-recept imorgon!

tisdag 28 januari 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 6 - Renskavsgryta, asiatiska fiskbollar och enkel broccolisoppa med getost!

Vecka 6, 2014
Eftersom det är lite kylslaget och vintrigt ute far tankarna norrut och vi blev sugna på renskavsgryta här hemma. Hoppas ni känner likadant! Vi parar den med kanongoda asiatiska fiskbollar, som inte är lika mekiga att göra som köttbullar eftersom man skedar i bollar i såsen och låter de koka istället för att steka. Vi uppmanar dessutom er att handla opportunistiskt och köpa squash/zucchini eller broccoli och göra soppa på när ni ser vad som ser bra ut i affären (i receptet nämner vi att vi brukar "rädda" ekologiska grönsaker som börjar se lite ledsna ut och dessutom då får dem för halva priset, testa ni också!). Soppan är busenkel att koka på bredvid resten av maten och blir mycket god med fetaost eller getost i!


Zuccinisoppa med getost och timjan
De tre rätterna passar bra att laga samtidigt eftersom det är en hel del ställtid vid spisen då saker ska steka, koka upp och puttra i olika omgångar, då kan man lika gärna röra i flera pannor och grytor (om man inte blir stressad - tänk på att man alltid kan ta en gryta bort från spisen ett tag om man inte hinner med att kolla den just då). Renskavsgrytan och soppan blir bara godare av att stå ihop sig någon dag, fiskbollarna är därför den rätt som vi skulle servera direkt i samband med storkoket. Om man gör matlådor av fiskbollarna så tänk på att såsen och riset inte ska blanda sig för mycket för riset suger upp såsen och blir "överkokt" av det samtidigt som man får för lite sås till fiskbollarna. 

Fiskbollar i kokossås med morot och paprika
Om ni nu har lagat storkok i flera veckor kanske ni har fryst in lite mat som inte gått åt de tidigare veckorna - kanske lite chili, köttfärssås eller soppa? Passa på att ta fram en matlåda och frys in en portion av veckans soppa eller gryta istället, för att få mer variation!

Allergier - Broccolisoppan blir faktiskt god även om man utesluter mjölkprodukter helt eftersom kikärtorna ger den konsistens, men man kan också använda havrebaserad matlagningsgrädde. Istället för getost kan man fixa lite krutonger om man vill. Även i renskavsgrytan kan man förstås ta havregrädde, här är det dock synd på ädelosten för den intolerante, eftersom den ger en extra dimension till rätten (om man tycker om ädelost förstås...) I fiskbollarna finns det både ägg, grädde och ströbröd, men det går säkert bra att utesluta ströbröd och ta mer potatismjöl istället, även ägg och grädde kan man säkert ersätta men får nog då fippla en del för att få till en bra konsistens, det är tyvärr inget vi testat och kan ge några tips på, men prova gärna och meddela oss!

Zucchini- eller Broccolisoppa med fetaost eller getost (6 portioner). Byt 1 kg zucchini mot motsvarande mängd broccoli om ni hittar det istället i affären (om ni sparat stjälkar i frysen när ni använt broccolibuketter är det dags att ha i dem nu!), och undvik tristess genom att variera med fetaost och getost i soppan, eller testa krutonger. Soppan är extra matig i och med kikärtorna. 

Asiatiska fiskbollar med ris (8 portioner) Ett favoritrecept här hemma som vi brukar längta till! Gör gärna en stor sats, den kommer att gå åt, men räkna med att behöva koka bollarna i flera omgångar och att det kan ta ett tag mellan varven, perfekt då att hålla på med annan mat under tiden! 

Norrländsk renskavsgryta med ädelost (4-8 portioner) Dubbla gärna receptet, det är enkelt i och med att det är en gryta, och ni har 8 portioner lyxig renskavsgryta att njuta av, eller frysa in. Nu får man lön för mödan om man plockat svamp och torkat eller fryst in, annars kan man förstås ta annan svamp än kantareller. I receptet skriver vi att det är gott med ris till, men om man följer veckomatsedeln rekommenderar vi istället pressad potatis till eftersom fiskbollarna med fördel serveras med ris!

Lycka till med matlagningen, skriv gärna kommentar eller skicka meddelande via formuläret!

tisdag 21 januari 2014

PiMs Veckomatsedel: Vecka 5 - Grekisk lammfärslimpa, italiensk cannelloni och thailändsk soppa

Vecka 5, 2014
Denna vecka slår vi på ugnen och passar på att laga två rätter i den samtidigt som vi drömmer oss bort mot varmare breddgrader med lite enklare rätter denna vecka. Vi testar en köttfärslimpa på lammfärs som doftar av medelhavet med soltorkade tomater, oliver, fetaost, rödlök och vitlök i smeten och en superenkel italiensk cannelloni med färska pastaplattor och smarriga fyllningar, så enkel att barnen kan ansvara för denna rätt! Dessutom tar vi en tripp till Thailand och gör en kryddig soppa med nudlar och räkor, uppmjukad av favoritingrediensen kokosmjölk. Supermaten vi får i oss är rikligt med uppvärmd tomat, räkor, yoghurt, apelsin, oliver och både färsk och tillagad lök. Välj också gärna bladspenat till cannellonin.
Köttfärslimpa med ugnsrostad potatis och zucchini,
serveras med tsatsiki och sallad.


Man kan enkelt anpassa veckans matsedel för hur många portioner man vill göra, lammfärslimpan blir 8 portioner om man gör den i en vanlig brödform, cannellonireceptet till 4 pers kan man med fördel dubbla och då använda två gratängformar som man ställer in i ugnen samtidigt och växlar efter halva tiden så att båda får fin gratinerad yta. Grundreceptet till soppan blir 6 portioner, vilket kanske räcker om det mest är de vuxna i familjen som ska äta av den lite starkare soppan som luncher. De två ugnsrecepten ska ju helst göras samtidigt för att utnyttja att man redan satt på ugnen, under tiden som köttfärslimpa och klyftpotatis är i ugnen kan man enkelt svänga ihop cannellonin och sedan medan man äter middag (köttfärslimpan blir en riktigt lyxig söndagsmiddag) kan pastan stå och gratinera i ugnen. Ta ut när den är nästan 100% färdig, kyl av den snabbt och när man sedan ska servera middag kan den värmas i ugn på 100 grader eller i micro med grilleffekt, då blir den som om den var helt nygjord. Soppan blir också godare av att stå ihop sig någon dag, men tillsätt nudlarna och räkorna när den värms upp. 

I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 


Allergier: För att anpassa veckans rätter till laktosfritt eller mjölkfritt måste man göra något annat tillbehör till köttfärslimpan än tsatsiki (kanske klarar man sig bra utan tillbehör, eller gör en skysås av något slag), och fundera på om man behöver utesluta eller byta ut fetaosten och gratängosten till andra alternativ. Använd glutenfri pasta och risnudlar eller byt ut cannelloni mot en annan vegetarisk rätt och skippa nudlarna i soppan. . Kontrollera också redningar och tillbehör så att de är fria från eventuella allergener.


Köttfärslimpa i en vanlig brödform, redo för ugnen.
Lammfärslimpa med medelhavssmaker och klyftpotatis samt tsatsiki (8 portioner) Man kan förstås göra köttfärslimpan med nötfärs eller blandfärs, men vi hoppas att många av er vill testa lammfärsen, dels för att vi kan behöva äta mer lamm än vad vi gör och dels för att det passar så bra ihop med de övriga ingredienserna i köttfärslimpan samt tillbehören. En riktigt mustig köttfärslimpa är perfekt när barnen är sugna på hemrullade köttbullar men man inte orkar med allt mekande och stekande och vill dryga ut med olika grönsaker i smeten. För att fullända känslan ska rätten gärna serveras med klyftpotatis, tsatsiki och grekisk sallad, men såhär på vintern kan man nöja sig med lite körsbärstomater, oliver, fetaost och rödlök och skippa gurkan. Vill ni testa att skippa gurkan även i tsatsikin kan man med fördel byta ut den mot fänkål (se här) Receptet på köttfärslimpan blir 8 portioner, och ifall man vill kan man planera för att variera tillbehören - kanske göra klyftpotatis till hälften och potatisgratäng till resten, eller skippa potatisen när rätten äts som lunch och istället ha bröd, tsatsiki och sallad.

Cannelloni, drygt 4 portioner i en gratängform
Cannelloni med vegetarisk fyllning (4-8 portioner). Receptet innehåller förslag på olika fyllningar, testa att göra flera olika eller välj en, men för att passa in i veckomatsedelns tema med en kötträtt en fisk/skadjursrätt och en vegetarisk rätt bör man välja en vegetarisk fyllning. Gör man en gratängform med cannelloni räcker det till drygt 4 portioner om den serveras med sallad, men det är också enkelt att dubbla receptet och göra två gratängformar. Ställ då in dem samtidigt men byt efter halva tiden mellan uppe och nere (passa på att vrida 180 grader på formen också) så att de blir mer jämt tillagade. 

Thaisoppa med nudlar, stekt svamp och räkor
Thaisoppa med nudlar och räkor (6 portioner) Gör gärna receptet med både nudlar och räkor för att få det matigare. Var försiktig med currypastan om barnen också ska äta. Tillsätt nudlar, räkor och svamp först när ni ska äta rätten (nudlarna kan dock kokas i förväg, spolas direkt med kallt vatten och förvaras i burk tills det är dags att tillsätta dem i den heta soppan mot slutet av uppvärmningen. OBS - köp ekologiska räkor om ni kan, Änglamark har fina räkor. Anledningen är att odlade räkor har mycket stor miljö- och social påverkan i fattiga länder och att viltfångade räkor oftast fångas med bottentrålning där räkorna står får några få procent av fångsten medan resten slängs tillbaka överbord men överlever sällan. Det är ett enormt resursslöseri. Så ta hellre några räkor mindre i soppan men satsa på ekologiska. Och om man bara ska ha några stycken var, som i denna soppa, kanske man kan satsa på att handskala dem själv, det blir godare, rom kan tillsättas i soppan, och man slipper bidra till att räkor från nordatlanten skeppas till exempelvis Litauen, eller ännu värre, till Marocko eller Tunisien för att handskalas innan de skeppas till Sverige...


Lycka till i köket! Vi har förstått att det är svårt för vissa att skriva feedback i kommentarsfältet, tråkigt, vi jobbar på det! Kontakta oss gärna via formuläret på webbsidan istället om ni har kommentarer! Veckomatsedel för vecka 6 publiceras tisdag vecka 5. 

fredag 17 januari 2014

Ekologiskt kontra gedigen konsumentinformation?

Naturskyddsföreningen hade i dagarna en uppmärksammad facebook-kampanj om att välja ekologiskt där de exemplifierade med eko-gräddfil och listade en lång rad problem med den o-ekologiska gräddfilen där man pratade om att korna matades med soja från Latinamerika som besprutats med bekämpningsmedel som är otillåtna i Sverige och att ekobonden sprider ut kornas gödsel på sin mark, osv. Genast fick man mothugg från svenska bönder som inte odlar ekologiskt men som ändå inte matar korna med soja hela tiden och det påpekades att det är lag i Sverige på att bönder måste sprida ut sin gödsel på markerna, eko-bonde eller inte. På deras hemsida för kampanjen "byt till eko" finns flera korta texter och en liten film om eko som inte riktigt håller måttet eftersom de är alldeles för kraftigt förenklade, till den grad att de blir missvisande. Detta är lite synd, eftersom i grund och botten stämmer sakerna de skriver om i hög grad och baseras på forskning. Man öppnar alltså upp sig för dräpande kritik genom att generalisera så kraftigt och uttala sig så kategoriskt, och man passar alltför perfekt in i en myt om de knäppa miljövännerna, när den enkla sanningen i lite mer nyanserad form borde räcka för att få många att välja ekologiskt. Som forskare tycker jag (Flora) att trots att jag är övertygad om att det är bäst för oss på väldigt många sätt om vi går över mer till ekologiskt, att det blir problematiskt med så onyanserade propaganda-artade kampanjer och att pressavdelningen på Naturskyddsföreningen skulle kunna tagga ner lite och ge folk lite cred för att de faktiskt kan ta till sig lite mer nyanserad information och välja ekologiskt ändå.

När vi diskuterade vidare kring detta här hemma kom vi fram till att det som kanske är mest synd är att det ryms ett väldigt stort spann inom den "konventionella" (eller o-ekologiska som de kallar det) odlingen/djurhållningen och att nyanserna inom det spannet förblir osynligt för konsumenten. Det som inte är eko/KRAV-märkt kan vara alltifrån riktigt bra produkter som är nästintill lika bra eller till och med i vissa fall bättre miljö, klimat och hälsomässigt än ekologiska produkter, till den värsta sortens superbesprutade, miljöförstörande klimatboveri.

Konsumenterna skulle behöva mycket mer information än vad man kan få genom eko-märkningen. På mat som på något sätt är "sammansatt", exempelvis bröd, ost, skinka etc. så måste man ju numera skriva ut ingredienslistan enligt noggranna föreskrifter, man ska ange köttprocent i korv, märka ut tillsatser och så vidare. Men "rena" produkter, såsom frukt, grönsaker, kött och fisk vet konsumenten fortfarande väldigt lite om. Eko-märkningar och ursprungsbeteckningar är egentligen det enda vi har att gå efter. Om man inte har råd, kan eller vill köpa en ekologisk produkt, om den är slut eller är halvrutten eller inte finns, och man fortfarande vill välja en icke-ekologisk produkt som man hoppas ska vara så miljövänlig som möjligt, ja då har man inte mycket chans att kunna göra en bedömning av vad som är bäst. Och ska man välja ekologiskt som transporterats jättelångt, eller kan en svensk gurka vara relativt obesprutad egentligen? När det publiceras listor på de mest och minst besprutade grödorna inser man hur lite koll man har som konsument egentligen, hur sjutton ska man kunna veta att vindruvor ofta är rena giftbomber men att avokado är relativt lite besprutade?

Men, tänk om konsumenterna kunde få mycket mer information även vad gällde frukt, grönt, fisk och kött? Istället för att bara få veta om tomaterna är ekologiska eller inte och om ursprungslandet är Italien eller Sverige, så kunde man få reda på hur mycket bekämpningsmedel som sprutats på dem, hur mycket konstgödsel som använts per kvadratmeter, hur långt de transporterats i kilometer och på vilket sätt, samt om de utsatts för någon slags efterbehandling eller inte.

Vilka tomater ska man välja till tomatsalladen?
Tänk tanken, att du en dag i oktober (vi kan säga att det är den 21 oktober) står i affären och är sugen på att göra tomatsallad. Du tittar på två liknande högar med tomater, men så står det på skylten bredvid följande information

Tomater, 31 kr/kg
Sort: Alba
Odlade: Grens gård, Skåne, Sverige
Bekämpningsmedel: inga
Enbart naturgödsel
Skördade: 17 oktober 
Tranport: lastbil, 627 km
Övrig behandling: ingen

Tomater, 19.90 kr/kg
Sort: Angelfire
Odlade: Monte Amiata, Piemonte, Italen
Bekämpningsmedel: Procymidon, 1 kg/ha, 4 tillfällen; Klortalonil, 2 kg/ha, 5 tillfällen; bitertanol, 2,5 kg/ha, 3 tillfällen, Cyprodinil, 0,5 kg/ha, 6 tillfällen; Pyrimetanil, 1,5 kg/ha, 4 tillfällen, Pyridaben, 1 kg/ha, 2 tillfällen.
Konstgödsel NPK, 2 kg/ha, 3 tillfällen
Skördade: 3 september 
Transport: flygtransport, 2350 km.
Övrig behandling: etylengas

Blir det inte ganska uppenbart för vem som helst vad det är man betalar för när man betalar 11,10 kr mer per kilo för den första typen av tomater när man kan läsa på en sådan skylt? Då behöver man inte ens bry sig särskilt mycket om ifall den första tomattypen är ekologiskt märkt eller inte, man kan bestämma sig för att detta duger bra för mig. Vore inte det skönt om det vore lag på att ge sådan information?

Och ja, jag inser att det är svårt att genomföra praktiskt när en uppköpare i praktiken köper från många gårdar som spridit ut många slags medel och hur ska man beräkna transport i kilometer när det är från olika platser till centrallager till enskilda butiker o.s.v. och nej, texten ovan ska inte ses som om det är ett typexempel för ekologisk eller o-ekologisk tomatodling eftersom jag bara försökte skriva ett exempel utan att vara särskilt insatt i kommersiell tomatodling, men ändå. Även ingrediensförteckningarna och kaloriberäkningarna etc. som nu är standard på vissa typer av livsmedel var säkert inte lätta att göra till en början, men man lyckades och efterhand har det blivit lätt när rutinerna satt sig. Så tänk om man skulle kunna få chans till en sådan konsumentmakt någon gång i framtiden... det vore något att skapa visioner om.

torsdag 16 januari 2014

Baka med småbarn - små utflyktsscones (ungerska pogácsa)

Barn älskar ju ofta att baka, vilket inte minst vi börjar märka med lilla Freja som nu är drygt 2,5 år. Det har blivit ett stående inslag bland aktiviteterna, men nu efter jul kanske man inte hela tiden vill baka olika sötsaker.

Då kan det vara läge att dessa ungerska små pogácsa (kallade "pogi") som är som små salta mini-scones med keso eller potatis i. De är godast helt färska men fungerar också bra de närmaste dagarna som mellanmål på vinterutflykten, eller istället för macka till en värmande soppa. Receptet kommer från Frejas mormor, som brukar baka dessa med Freja när hon är där och hälsar på. Det är kul för barn att vara med och ta ut de små kakorna med mått och sedan kan de vara med och pensla varje pogi.

Nygräddade små pogi!
Pogácsa (pogi) med keso 

250 gr keso (bearbetad gärna lite med mixerstav tills den blir slät)
250 gr smör
250 gr mjöl
1 tsk salt

Ovanpå:
ägg, kummin och ost

Arbeta ihop mjöl och smör med fingertopparna. Tillsätt keso och salt och bearbeta degen tills den är jämn och går att kavla ut. Om man vill göra på traditionellt ungerskt vis kan man kavla ut, vika ihop och låta vila 15 minuter, upprepa detta och låta vila 15 minuter igen och sedan börja med att ta ut rundlar med form. Det blir gott ändå, även om man skippar detta moment!

Kavla ut degen till en rektangel, ca 1,5-2 cm tjock. Ta ut små runda former eller använd någon annan form, exempelvis en liten pepparkaksform. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite ost (och gärna lite hel kummin).

Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Mormor och Freja bakar pogi, penslar dem noga!


Pogácsa med potatis

250 gr kokt potatis (pressad)
250 gr smör
250 gr mjöl
1 ägg
1 tsk salt

Ovanpå: ägg, ost och kummin

Arbeta ihop den kallnade och pressade potatisen med mjöl, smör, ägg och salt tills det blir en deg som kan kavlas ut. Kavla ut den till en rektangel ca 1.5-2 cm tjock, vik den och kavla ut igen (två gånger efter varandra, utan att vila emellan) och vik den igen, låt den vila den på en kall plats 3-4 timmar.

Kavla ut degen till en rektangel, ca 1,5-2 cm tjock. Ta ut små runda former eller använd någon annan form, exempelvis en liten pepparkaksform. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite ost (och gärna lite hel kummin).

Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.

tisdag 14 januari 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 4 - Asiatisk fiskgryta, mustig linssoppa och köttfärssås med extra grönsaker!

Vecka 4, 2014: 
Asiatisk fiskgryta med linser och kokosmjölk
Denna vecka använder vi upp rester från ingefäran som användes i woken förra veckan i en supergod och nyttig asiatisk fiskgryta med linser och kokosmjölk (som vi ofta använder eftersom det innehåller väldigt bra fett och är mättande och gott). Vi testar också att göra köttfärssås med extra mycket grönsaker i och använder även linserna i en mustig linssoppa med rotfrukter som värmer gott i kylan. Samtliga rätter passar utmärkt att laga på en gång och blir bara godare av att stå ihop sig några dagar - mer tid över för kvällsmys och aktiviteter som livar upp i mörkret under vinterkvällarna! Hör gärna av er med kommentarer - vad tyckte barnen om den grönare köttfärssåsen? Hur funkade det att laga rätterna som storkok? Det går förresten utmärkt att göra fiskgrytan i en wok, om man saknar tre stora kastruller att göra grytor/soppor i.
Fullkorspasta med köttfärssås

Väljer man att göra alla tre rätter denna vecka får man hela 24 portioner mat, vilket kanske är väl mycket för vissa familjer. Då rekommenderar vi att man passar på att frysa in köttfärssås eller linssoppa för att ha som reservmatlådor för framtiden. Linssoppa och köttfärssås passar bäst att göra samtidigt om man vill göra två på en gång, eftersom det är flera ingredienser som är gemensamma. Fiskgrytan är rätten som passar bäst att äta av direkt när man lagat, de andra vinner båda på att stå ihop sig.

I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. I första veckomatsedeln ger vi tips på hur man kan försöka fördela maträtterna över veckan så att det inte blir samma rätt två gånger per dag. 

Allergier: samtliga rätter är laktosfria/mjölkfria även denna vecka. Gluten finns ju i pasta, men om man tycker om glutenfri pasta kan mat ta det istället, eller byta ut pastarätten mot något annat, slå på etiketten glutenfritt. Kontrollera också redningar och tillbehör så att de är fria från allergener. Samtliga rätter borde också vara äggfria om man inte har någon mycket skum buljong (kontrollera vid behov).


Asiatisk fiskgryta (8 portioner) med ingefära, linser och kokosmjölk. Denna spännande gryta innehåller linser, vilket är lite ovanligt men gott! Om man vill göra helt vegetariskt (vegansk!) variant av denna kan man utesluta fisk till förmån för mer linser och kanske svamp. Rätten lagades under hösten första gången och därför ingår körsbärstomater och sockerärtor i den, det blir gott men de är inte direkt i säsong nu under vintern. Vi hittade faktiskt ekologiska körsbärstomater som var riktigt goda och dessutom sockerärtor som kom från Holland och inte flygits in från Kenya när vi provlagade denna rätt i helgen, men ändå är det lite onödigt att vräka på med mycket ingredienser som måste odlas i växthus. Det man kan göra är att man blandar ner sockerärtor ena gången man äter av rätten och tomater andra gången, samt cashewnötter tredje gången för att variera sig och inte göra åt för mycket grönsaker som inte är i säsong. Samtliga dessa tre ingredienser blandas med fördel i först när man värmer på maten ifall man har gjort den i förväg.

Mustig linssoppa med rotfrukter
Pasta med köttfärssås (8 portioner)  denna gamla hederliga rätt blir i vårt tycke mycket godare när man har i många olika grönsaker, exempelvis majs, morot, paprika och selleri. Blir ni trötta på köttfärsåsen går det utmärkt att frysa in den, och den blir bara godare om den står några dagar. Variera genom att servera med olika sorters pasta, exempelvis fullkornsfarfalle eller spaghetti, eller servera med matvete eller mathavre någon dag. Riv gärna över parmesan eller ha på finhackad persilja. Vill man göra vegetariskt sås är det enkelt fixat med vegofärs, krydda då gärna lite extra.

Mustig lättlagad linssoppa (8 portioner) - en riktig favoritsoppa här hemma. Variera med macka till någon dag och dekorera gärna med persilja. Soppan passar utmärkt som lunchsoppa nu när det är så kallt och ruggigt ute!

Lycka till i köket! Vi har förstått att det är svårt för vissa att skriva feedback i kommentarsfältet, vi jobbar på att kolla upp det! Veckomatsedel för vecka 5 publiceras tisdag vecka 4. 

lördag 11 januari 2014

Resträddaren nr 3 : Lasagne!

Vi har ju haft en liten drive här på bloggen om att inte slänga mat med tips på vad man kan göra av rester och uppmärksammat "resträtter" som pyttipanna och stekt ris. Här kommer tredje resträtten, från Italien denna gång, i form av lasagne. Många kanske anser att man ska följa ett specifikt recept när man gör lasagne, men vi menar att lasagne är en klassisk resträtt där man kan göra ta alla möjliga tråkiga rester man kan tänkas ha hemma, lägga lite lasagneplattor emellan, strö över ost och gratinera. Vips, har man en god rätt istället för tråkiga rester!

Man tager vad man haver - lasagnebygge
Häromdagen hade vi just en sådan situation här hemma. Vi hade lite tomatsås över från att ha ätit kyckling med tomatsås, samt en del redan ugnsstekt palsternacka och morot. Lite överbliven rödlök hade vi också och en del keso som behövde göras åt. När vi var och handlade såg vi dessutom några stackars ekologiska zucchins som låg och såg ledsna ut (man brukar få köpa dem för halva priset då om man frågar, det är inget fel på dem om man skär bort det som ser lite fult ut). Någon gång innan jul hade vi gjort alldeles för mycket köttfärsås,så vi hade lite i frysen och under julen fick vi dessutom över bladspenat som vi också stoppade i frysen.

Spenaten tinade vi och stekte i stekpanna med lite vitlök, fräste på även rödlök och zucchinibitar och sedan lagrade vi köttfärssås, tomatsås, lök, zucchini och spenat med lasagneplattor och keso, hyvlade på ost ovanpå och plötsligt hade vi en hel ugnsform med lasagne, fast resterna först såg ut som någon ynka bit här och där! Lite koka soppa på en spik kändes det som!

Här hittar ni annars ett recept på vegetarisk lasagne här ifall ni inte har en massa rester hemma men blev sugna på lasagne (och ja, man får förstås ha köttfärs i tomatsåsen om man vill också). Bon apétit!

fredag 10 januari 2014

Tips på miniserie om matkvalitet kring sekelskiftet i Stockholm!

Ett litet Tv-mystips inför helgen kanske kan vara på sin plats? Vi har precis sett färdigt här hemma på de tre delarna i miniserien "Fröken Frimans Krig" på SVT play. Serien handlar om historien kring butiken "Svenska Hem", som initierades av kvinnor, ägdes kooperativt av enbart kvinnor, drevs av kvinnor och där enbart kvinnor fick handla. Butiken öppnade nära Stureplan i Stockholm 1905, och var ett initiativ mot den dåliga livsmedelshygienen och matfusket som var vida utbrett. Kvinnorna ställde höga krav på livsmedlens kvalitet och blev till en början kraftigt motarbetade av de manliga specerihandlarna i Stockholm som organiserade en bojkott mot butiken. En mycket välgjord och bra serie! För de som vill veta mera efter att ha sett den om hur det gick för butiken, vad man hade för sortiment osv. så kan man läsa kapitel 5 i Mats-Eric Nilssons "Den hemlige kocken", som heter "Kvinnligt motstånd" och som handlar just om Svenska Hem. Historien är något att inspireras av i dessa tider av matfusk och matbutiker ägda av storföretag där enskilda kunder har mycket lite insyn och inflytande..

Trevlig helg på er!



onsdag 8 januari 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 3 - Fisksoppa med saffran och vitlöksbröd, chili sin carne och biffwok med grönsaker!

Vecka 3, 2014: 

Denna vecka, (vår första vecka med veckomatsedeln!) blir det en härlig värmande fisksoppa, som gör slut på eventuella rester av saffran som finns kvar efter julen och är i säsong nu med fisk och skaldjur samt rotfrukter. Den rejäla vegetariska chiligrytan (som också passar för veganer!) ser till att man får i sig massor av nyttigheter som upphettad tomat (extra mycket lykopen!), baljväxter och grönsaker och biffwoken med sina krispiga grönsaker är också en vitamininjektion som behövs i vintermörkret. Vill man inte äta biff kan man testa att ersätta den med tofu eller svamp (då blir den vegansk den också!) och ha lite extra mycket av de proteinrika nötterna till. Klicka på länkarna nedan och skriv upp ingredienserna ni saknar på handlalistan. Hoppas det smakar!

OBS - 1 portion är 1 ordentlig vuxenportion, 2 barn som inte är hungriga tonåringar kan dela på en vuxenportion. En lunchportion kan vara något mindre för den som inte äter stor lunch. Ni får räkna om efter er egen familj, men är man 2 vuxna och 2 yngre barn kan man räkna 3 portioner/middag. I övrigt se inlägget om PiMs veckomatsedel för mer information om hur veckomatsedeln är uttänkt. 

Allergier: samtliga rätter är laktosfria/mjölkfria denna vecka. Gluten går också lätt att undvika och man kontrollerar redning i woken och väljer tillbehör som är glutenfria. Samtliga rätter borde också vara äggfria om man inte har någon mycket skum buljong (kontrollera vid behov).

Fisksoppa med rotfrukter och vitlöksbröd (ca 6-8 portioner). Späd gärna på soppan med extra tomatkross, vin och buljong samt lite extra grönsaker så att den blir lite vattnigare än i receptet, den duger gott till 8 portioner med tanke på hur mycket fisk och räkor det är i. Tillsätt inte räkor förrän ni ska äta och värmer upp soppan, se instruktioner i receptet om att räkorna blir godast om de tillsätts frysta. Gör alltid färskt vitlöksbröd till - kolla det smarta tipset om vitlöksbröd i brödrosten! Tar man med som lunchlåda kan man ta med frysta räkor i en liten låda bredvid som hinner tina lagom till lunch, tillsätt dessa efter  att soppan värmts i micron. Ta ett kallt vitlöksbröd och tärna till krutonger och ha i soppan om den är lunchlåda och det inte finns brödrost tillgänglig till lunchen. 

Chili sin carne, variera med matvete eller mathavre som tillbehör ena dagen och bröd en annan dag. En tredje dag kan man äta med nachos och guacamole till. Blir det ris över från biffwoken funkar det förstås också bra till. Följ receptet men uteslut köttet. (8-10 portioner, men gör så stor portion som er största gryta rymmer och frys in det ni inte vill äta upp så har ni superbra matlådor när det kniper i frysen!)

Biffwok med grönsaker och nötter samt ris (om man har en rätt liten wok blir det ca 5 portioner, har man större kan man göra 7-8 portioner som i receptet). Använd gärna råris eller jasminris eftersom rätten har en Thailändsk touch. Rätten är mycket god helt färsk men om man ser till att grönsakerna inte översteks så är det också tacksamt att värma på. När ni lagat till den, spara ris och wok i separata burkar hemma och värm gärna också på dem separat innan ni lägger woken på riset. Om riset och woken får ligga i en matlåda länge tillsammans suger riset upp såsen och sväller och blir kladdigt medan man upplever att det finns för lite sås. Om man ska ta med sig matlåda till jobbet och inte vill ta två lådor, lägg i alla fall ris och sås bredvid varandra så att de inte blandas för mycket (eller investera i en matlåda med två fack, tar man med sig mycket mat till jobbet kan man kanske vara värd det eller hur!)

Vi rekommenderar att man gör gryta, soppa och wok samtidigt en storkokskväll, man kan använda tre olika kokplattor, på den fjärde kan man koka ris till woken så småningom. Vill man dela upp det kan man göra soppan eller woken en annan dag och laga chilin tillsammans med en av de andra rätterna, det kanske är bra att göra så om man är nybörjare på storkok, för dessa tre rätter tar ändå ganska lång tid och blir mycket mat. Börja med att hacka grönsaker till chilin som ska puttra länge, när den är igång kan man fortsätta med soppan och sedan hacka vidare när dessa två puttrar för att förbereda allt för woken. Lök och andra grönsaker som ingår i flera rätter kan man hacka samtidigt och ställa undan ett tag bara. När soppan och chilin är klara kan de kylas ner ute på balkong/garage eller annan sval plats direkt så smakerna får gifta ihop sig utan att det blir överkokt. Samtliga rätter går utmärkt att spara i kylen i flera dagar om de kyls ner snabbt och blir goda när de blir uppvärmda. När man börjar hacka grönsaker till woken kan man börja tänka på att koka ris, särskilt om det är råris som tar lång tid. När woken är färdig kan slå sig ner till en god måltid med vetskapen om att hela veckans mat är lagad! 

Sedan får man dela upp rätterna över veckan efter behov, och försöka undvika att det blir samma mat 2 ggr samma dag. Har man exempelvis en familj med två vuxna och två yngre barn (som räknas som 1 portion) och där de vuxna äter matlåda 4 ggr i veckan kan det se ut såhär om man följer vår rekommendation att äta en av middagarna på söndagen och sedan svänga ihop något enkelt till fredagen:

söndag: 
storkoksdag, middag biffwok med ris 3 port
måndag:
lunch: mindre portion 
fisksoppa, kanske med vitlöksaioli eller macka till (max 2 port),
middag Chili sin carne med matvete eller mathavre (3 port) 
tisdag:
lunch: 
wok med ris (2 små port)  
middag: soppa med vitlöksbröd (3 port)
onsdag:
lunch: chili med bröd (2 port)
middag: wok med ris (3 port)
torsdag:
lunch: ute
middag: Chili med avokado och nachochips (3 port)
fredag
lunch: Det som finns kvar beroende på hur stora portioner man gjort..
middag: pasta/pizza/plockmat, fredagsmys

Lycka till i köket! Skriv gärna feedback i kommentarsfältet på veckomatsedeln. Veckomatsedel för vecka 4 publiceras tisdag vecka 3. 

PiMs veckomatsedel - introduktion och förklaringar

Nu lanserar vi PiMs veckomatsedel!

Detta inlägg förklarar allt om hur matsedeln fungerar och kommer alltid länkas tillbaka till så att vi slipper upprepa informationen här varje vecka. Vill du komma direkt till veckomatsedlarna så klicka här eller på etiketten PiMs veckomatsedel, men de kommer då i omvänd ordning (dvs sista veckan på året först). Vill du se veckomatsedel för vecka 3 exempelvis kan du söka i google på "parimatlagning veckomatsedel vecka 3". 

Just nu finns veckomatsedlar för följande veckor: vinter: v.3 till v.13, vår v.16 till v.24 samt höst v37 till v.41 + vecka 45. Målet är att ha matsedlar som täcker v. 3-24 samt 37-48, eftersom sommarmånaderna samt december inte lämpar sig för veckomatsedlar lika bra. 


Varför veckomatsedel?

Vi har ju testat matkassar vid flera tillfällen och tyckt att det inte varit något för oss, av flera anledningar. Dels är det ju ganska dyrt, dels vill vi gärna välja våra varor själva eftersom vi helst vill köpa ekologiskt, tillsatsfritt, rättvisemärkt osv. samt att vi vill kunna välja fina grönsaker och mogen frukt. Vi tycker ju inte egentligen att det är så farligt att åka och handla, särskilt som vi bara gör det en gång i veckan och försöker handla efter att vi hämtat på förskolan en onsdag eller torsdag eftermiddag då det är rätt lite folk i affären. Det är främst inspirationen som kan tryta ibland, och att man inte hinner tänka ut vilka rätter som passar bra ihop och är i säsong, så att det inte blir samma tillbehör o.s.v. Det som också är ett problem är att matkassarna oftast är anpassade för att man ska laga en ny rätt varje kväll, medan vi gillar att göra flera portioner av en rätt när man väl står och lagar, och äta den 2-3 gånger under veckan så att man slipper stå och laga mat varje vardagkväll.

Sist men inte minst har vi inte hittat en kasse som innehåller "lagom" mycket kött. Vi är väl "veggivorer" eller "flexitarianer", dvs. personer som gärna och ofta vill äta olika sorters grönsaker, men som också äter kött ibland. Vi vill ha en köttkonsumtion som vi anser är på en hållbar nivå, vilket är max 18 kg kött/person/år, dvs. max 50 gram per dag i genomsnitt. Konventionella matkassar tenderar att ha väldigt köttstinna rätter i våran smak, och när vi testade den alternativa "gröna kassen" hade veganmat med ganska mycket "köttersättningsprodukter" som inte heller föll oss i smaken. Vill vi äta kött vill vi ha riktigt kött, ekologiskt eller småskaligt producerat, annars äter vi gärna bönor, linser, svamp, ägg, nötter, frön, ost och mjölkprodukter för att få i oss protein istället för diverse köttersättning.

Därav kom idén att göra en veckomatsedel. Det finns ju redan många recept på bloggen som är etiketterade efter säsong, vegetariskt, fisk osv. och det borde inte vara så svårt att se till att kombinera ihop tre recept varje vecka som är i säsong och som passar att tillaga samtidigt, gärna medelst storkok. Så vi gör detta mycket för vår egen skull, för att ha fräscha veckomatsedlar som man sedan enkelt kan följa, men ni bloggläsare är mycket välkomna med på resan och vi tar tacksamt emot alla kommentarer på rätterna och kombinationerna!

Veckomatsedeln kommer att publiceras i tre omgångar under året, först ut är 10 veckors "vintermatsedel" under januari-mars, sedan efter ett kortare uppehåll kommer 8 veckors "vårmatsedel" april - juni, varefter det blir sommaruppehåll (under sommaren lagar man lätt sallader, mackor, grillning och andra trevliga enkla måltider utan att behöva tänka på matlådor och vardagsbestyr). Under hösten kommer sedan en ca 10 veckors "höstmatsedel" att läggas upp under september-oktober. Vi tycker 10 veckors matsedel per säsong räcker gott och väl för att man inte ska hinna tröttna på någon maträtt och sedan är det bara att repetera igen innan man ger sig in på julmatlagningen.

Vi satsar på att veckomatsedeln varje vecka ska uppfylla följande kriterier:

  • Tre maträtter som blir goda som storkok som kan ätas flera måltider under veckan och passar bra som lunchlådor.
  • De flesta råvaror ska vara säsongsanpassade (så gott det går). Läs mer om fördelarna med det här. Läs också gärna om klimatsmart mat här.
  • Varje vecka ska man få en vegetarisk rätt, en kötträtt och en fiskrätt, men man får ofta tips på hur man kan byta ut köttet i kötträtten mot vegetabiliskt protein om man vill.
  • Om man slår ut köttet på samtliga måltider ska det vara max 50 gram kött per dag. Vi använder mest lamm och nötkött, men ibland även fläskkött och kyckling. Vi rekommenderar att det är svenskproducerat kött, och gärna småskaligt och/eller KRAV-märkt när det kommer till kyckling och fläsk då konventionell produktion av dessa djur är problematisk på många sätt. Veckomatsedlarna anpassas så att olika delar av djuret används, därför kan man med fördel köpa hel kyckling, lammlåda eller liknande. Undantaget är fläskkött som vi använder ganska lite av och mest i form av bacon eller korv. Eftersom veckomatsedeln fokuserar på vardagsmat har vi oftast undvikit att använda "lyxiga" styckningsdetaljer som oxfilé eller entrecôte, dessa bitar kan man spara till festligare tillfällen. Läs mer om filosfin bakom köttätandet här och tankar kring vilket kött man ska välja här.
  • Rätterna ska vara sammanställda så att man får en variation av olika sorters tillbehör (som ris, potatis, pasta, bulgur, mathavre mm.)
  • På matsedeln finns alltid en soppa varje vecka, den passar ofta bra som lunchlåda.
  • Rätterna ska innehålla en variation av nyttiga ingredienser, många grönsaker och gärna många supermatsingredienser (såsom gröna bladgrönsaker, upphettad tomat, lax, broccoli, baljväxter.
  • Rätterna baseras på mat som lagas med mycket få processade ingredienser och i princip inga halvfabrikat, för att undvika onödiga tillsatser.
  • Vi strävar efter att det ska finnas energivinster med att laga alla maträtter tillsammans, som att laga flera ugnsrätter när ugnen ändå är på eller att man återanvänder ingredienser som blir över från en rätt i en annan.
  • Vi erbjuder också viss allergianpassning. Många av rätterna passar bra för laktos /mjölkproteinallergiker eller glutenallergiker eller kan kan enkelt anpassas för detta, och vi ger alltid allergi-information i veckomatsedeln.
Naturligtvis är det omöjligt att alltid uppfylla alla dessa kriterier ovan, men vi ska göra vårt bästa!


Om portioner och veckoplanering

Matsedeln bygger alltså på att man lagar tre maträtter under ett eller två tillfällen under en vecka (vi gillar att laga under helgen för hela veckan) som man sedan omväxlande äter av och varierar så att man inte blir så trött på maträtterna. Man får anpassa sig till sin familj och situationen under veckan som råder, tyckte barnen om soppan kanske man kan ta något annat till matlåda och äta soppa en extra middagsmåltid, tyckte någon inte om en rätt kan denne få något annat till lunchlåda, och framåt slutet av veckan kanske det finns lite kvar av varje rätt, då kanske man får soppa till förrätt och en mindre portion huvudrätt, eller olika familjemedlemmar kan äta olika mat. Man kan också frysa in om man blivit trött på någon rätt. På fredag kan man bryta av genom att svänga ihop en god pasta (gärna med pesto), göra lite plockmat eller ta en hämtpizza (se länken för hur man gör det bästa av hämtpizzan för att få en god, nyttig, relativt billig vegetarisk måltid) och dricker lite vin till. 

Vi försöker också i samband med recepten att ge lite tips på hur man kan effektivisera matlagningen med rätterna, och läs gärna mer om effektivitet i vardagsmatlagningen generellt i detta inlägg. Läs även gärna tipsen här om hur man värmer färdiglagad mat eller lunchlåda så att det blir gott!


I matsedeln pratas det om portioner och detta är alltså en ordentlig vuxenportion det handlar om, två barn som inte är hungriga tonåringar kan vanligtvis dela på en vuxenportion. En lunchportion kan vara något mindre för den som inte äter stor lunch. Ni får räkna om efter er egen familj, men är man 2 vuxna och 2 yngre barn kan man räkna 3 portioner/middag. Eftersom vi alltid skriver att ena rätten blir 6 portioner, andra 8 portioner osv. så är det enkelt att räkna på det själv och anpassa planeringen av veckan till just sin familj, vare sig man är ett litet eller stort hushåll. Ett ensamhushåll eller en vuxen + ett barn-hushåll borde nog inte laga fullt så stora portioner som anges för att inte behöva äta samma maträtt alltför många gånger (vissa maträtter går dock jättebra att frysa förstås!) 

Det var allt om matsedeln, lycka till med matlagningen och som sagt, vi vill gärna ha kommentarer, men vi har hört att kommentarsfältet krånglar ganska mycket. Ni kan även skicka feedback via feedbackformuläret på hemsidan. 

lördag 4 januari 2014

Rödbetssoppa och piroger

Rödbetssoppa med hemgjorda lammfärsfyllda piroger.

En favorit kring jul och under hösten och vintern här hemma är rödbetssoppa (borsjtj) och piroger, som är populärt i Polen och Ryssland. Adrians polska mamma gör en jättegod soppa på ett avancerat polskt recept där hon kokar egen buljong, men vi brukar göra en enklare variant som också blir god. Till den behövs de lite matigare pirogerna som traditionellt är köttfärsfyllda. Vi har ett eget recept på piroger fyllda med lammfärs som vi tycker blir väldigt goda och som dessutom är roliga att göra tillsammans med barn då deg ska kavlas, måttas ut, piroger ska fyllas och tryckas till med gaffel och penslas med ägg, allt detta kan barnen hjälpa till med. Pirogerna fungerar förstås även utmärkt som plockmat, på en buffé eller till någon annan slags soppa!

Detta recept är på 4 rejäla portioner som passar för en middag eller en ordentlig lunch efter en vinterutflykt, alternativt räcker det som en lättare sopplunch eller middag för 6 personer. Vi brukar servera den som middag tidigt på kvällen den 23:e december (för 4 personer) och då äter vi inte så mycket för att vi vill ha lite plats kvar till ostbrickan som kommer lite senare på kvällen. Vi brukar då få över så mycket att det räcker till en lätt lunch den 25:e för ca 4 pers, då alla fortfarande är mätta efter julmaten och vill skapa plats i magen för juldagens middag. Soppan går bra att förbereda någon dag innan, vilket är smidigt, men pirogerna är som allra godast helt färska! Den julröda färgen gör att den passar extra bra som julsoppa!


Freja kavlar sin egen lilla deg, Adrian gör fyllningen.
Rödbetssoppa + piroger
drygt 4 portioner


Rödbetssoppa
2 st gul lök
8 stora rödbetor
1/8 rotselleri
2 liter vatten + grönsaksbuljong
8 st lagerblad
Salt och svartpeppar

Finhacka löken och fräs löken i olja. Skala och skär rödbetorna och rotsellerin i mindre bitar. Lägg dem i grytan, tillsätt, vatten, rotselleri, buljong, salt och peppar. Koka i 30-40 minuter (eller tryckkoka i 20 minuter), tills rödbetorna är mjuka och urlakade. Sila bort bort rödbetor, rotselleri och lagerblad. Grönsakerna ska nu ha avgett sin smak till buljongen och är inte särskilt goda att äta utan kan läggas i komposten. 

Piroger
Rundlar ligger till höger om plåten, en rundel med fyllning på
och de andra redan ihopvikta.
Tryck med gaffel på kanten av pirogen för att den ska hålla ihop.

ca 16 st

1 sats Pizzadeg:
25 g jäst (torrjäst eller vanlig)
1,5 dl ljummet vatten,
2 dl olivolja,
½ tsk salt,
4,5 dl mjöl (hälften vetemjöl, hälften grahams/dinkelmjöl)

2 gula lökar
300 g köttfärs
100 g svamp
upp till 1 dl vatten
½ msk soja
1 msk balsamvinäger 
1 msk honung
1 tsk salt
1,5 krm peppar
 2 tsk rosmarin

1 ägg till pensling

Gör en sats pizzadeg genom att lösa upp jäst i ljummet vatten, tillsätta olivolja, salt och mjöl och blanda ihop ordentligt. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter (minst, den kan också jäsa i kylskåp ett helt dygn om man föredrar det). Kavla ut och ta ut rundlar ca 12-15 cm i diameter, använd t.ex. en liten uppochnervänd skål. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Fräs under tiden lök, köttfärs och svamp, tillsätt resten av ingredienserna utom vattnet och låt fyllningen puttra ihop i någon minut. Tillsätt vatten i den mån det behövs för att ingredienserna inte ska bränna fast medan man kokar ihop köttfärsen, men inte så mycket att fyllningen är vattnig (blir den ändå vattnig så låt det puttra lite mer tills vattnet ångat bort. Lägg en liten sked med fyllning på varje pirogrundel, vik ihop och tryck ihop kanterna med en gaffel. Ta lite vatten på kanten av pirogdegen om det krävs för att degen ska fästa. Låt ev. pirogerna jäsa lite till under bakduk (smidigt om man vill förbereda), eller grädda direkt. Pensla med ägg och grädda i 10-12 minuter på 225 grader.

Övrigt: soppan är vegetarisk/vegan-vänlig, mjölkfri, äggfri och glutenfri (kontrollera buljongen). Pirogerna innehåller allt detta, utom mjölk. Mjölkfria piroger, laktosfria piroger. 

Gott nytt blogg-år - nyheter för 2014!

Hoppas ni har en bra början på 2014! Vi funderar nu över vad vi vill skriva om på bloggen under kommande år, som kommer att vara uppskattad bland er läsare och vi har en del idéer! Vi är nu uppe i över 200 inlägg som skrivits på 16 månader, ett genomsnitt på drygt 2,5 inlägg i veckan, och tänkte fortsätta i den takten något år till åtminstone. Från början tänkte vi att vi inte skulle ha mycket mer att skriva om efter ett år, men det känns knappast så än så länge. Vi är också uppe i över 25 000 sidvisningar, vilket visar på att det finns folk som läser bloggen och är intresserade av vad vi har att säga, vilket känns jätteroligt och sporrande förstås. Ni får hemskt gärna komma med önskningar och kommentarer på bloggens innehåll!
Matlagning med barn - ett tema vi vill skriva mer om 2014.

Några teman vi har tänkt skriva om under 2014 är:
- Adrians älsklingsämne, nämligen hur bra teknik och köksmaskiner kan hjälpa till och göra matlagning från grunden enklare och snabbare (utan att man köper på sig en massa onödiga prylar som man inte använder).
- Vårt gemensamma favoritämne - matkvalitet, inklusive effekterna av tillsatser i maten samt konstgödsel och pesticider, som vi redan skrivit en hel del om.
- Kökets utformning, hur och vad man vill prioritera, samt även inlägg om utekök till sommaren eftersom vi tänkt bygga ett enklare sådant!
- Barn och matlagning, som har varit ett begynnande ämne under 2013 tänker vi fortsätta med eftersom intresset varit stort och vi också jobbar med detta tema hela tiden.
- Servering och uppläggning, dukning och andra sätt att göra matupplevelsen så trevlig som möjligt.
- Matlagning på stugsemestern - förberedelser och tips samt recept (vi själva ska hyra stuga både på vintern och sommaren i år och ska tänka igenom hur det ska bli så smidigt som möjligt)
- Trendspaning med våra kommentarer på olika mattrender såsom exempelvis "clean eating", Paleo-kost, 5:2 dieten mm.
- Samt förstås många nya, fräscha recept och inspiration att laga mat som passar för säsongen.

Sist men inte minst planerar vi att snart lansera vår egen veckomatsedel!!

PiMs veckomatsedel är inte en matkasse - d.v.s. ni kommer själva behöva ta er till affären och köpa maten, men den kommer att vara en veckomatsedel som är uttänkt efter säsong, innehåller en hälso- och miljömässigt bra avvägning mellan kött, vegetariskt och fisk, samt mellan olika typer av tillbehör, innehåller mycket grönsaker, få tillsatser, och erbjuder en varierad, hälsosam och nyttig kost. Den kommer att också gå att anpassa till olika storlekar på hushållet.

Det vi saknat mest hos matkassar som vi testat har varit att de alltid är anpassade efter att man ska laga mat varje kväll, medan vi tycker om att göra lite större kok åt gången. Vår veckomatsedel kommer därför att bestå av tre maträtter som man tillagar vid ett eller två tillfällen under veckan och sedan varierar så att man äter 2-3 gånger av varje maträtt under veckan (inklusive lunchlådor). Vi tycker inte att det blir enformigt eftersom veckomatsedeln kommer att erbjuda helt nya storkoksrätter varje vecka och om man följer matsedeln kommer därför samma maträtt inte att återkomma igen under den säsongen när man väl ätit den under en vecka (om man inte själv vill laga den igen under en helg vill säga!). Däremot är det mycket mer effektivt att laga mycket mat åt gången och man får mer tid över till umgänge, fritidssysslor, träning, aktiviteter etc. på vardagskvällar. Därför är det värt det, tycker vi, att upprepa samma maträtt några gånger under en vecka för att sedan ta en lång paus från den. Veckomatsedeln kommer att länka till bra favoritrecept som redan finns på bloggen, men det kommer vara uttänkt så att de är i säsong, kompletterar varandra väl och passar att laga på samma gång under en storkokskväll (exemplevis att man utnyttjar ugnen till flera maträtter eller utnyttjar vissa ingredienser till flera maträtter).
Storkok - underlättar vardagen. Oftast är det lättare att laga
många rätter när man ändå är igång!

Varje vecka kommer att bestå av tre storkok - en kötträtt, en vegetarisk rätt och en fisk/skaldjursrätt, varav en rätt alltid kommer att vara soppa (som ofta passar bra som matlåda till de vuxna i familjen!). Vi tycker det blir en lagom kombination för en "veggivore" - som vi definierar som en person som inte alls ogillar eller vill välja bort kött, men som tycker om grönsaker och vill hålla en någorlunda hållbar köttkonsumtion och äta mycket grönsaker för att det är gott och hälsosamt. Mer om veckomatsedeln kommer i ett senare inlägg och den kommer att lanseras på tisdag vecka 2. Sedan kommer en ny veckomatsedel att publiceras varje tisdag, så att man kan hinna skriva inköpslista, handla innan helgen och laga maten under helgen om man så vill, vilket vi tycker är smidigaste sättet att hantera vardagen (vi brukar handla på onsdag eller torsdag eftermiddag då det är lite folk i affären och göra storkok på lördag eller söndag kväll då man har tid och ork, sedan äter vi den maten söndag-torsdag och på fredag svänger vi ihop en pasta, tar en pizza eller något annat enkelt.) Så håll utkik efter inlägg som heter PiMs veckomatsedel om ni vill ha hjälp med att underlätta i vardagen!

God fortsättning allihop!!
Flora och Adrian

torsdag 2 januari 2014

Nyårsmenyn 2013 - Reninnanlår, svartrot, potatiskaka och portvinssås

Nyårsmenyn när året 2014 skulle vakas in bestod av reninnanlår med potatis-och getostkaka, portvinssås och svartrot, samt saffransmousse till efterrätt. Mycket gott! Vi listar här nedan receptet på huvudrätten. I detta inlägg beskrivs samma recept på ren med andra tillbehör - potatisgratäng, chokladsås och brysselkål, också jättegott!

Reninnanlår med potatis- och getostkaka, svartrot samt portvinssås
Reninnanlår, portvinssås, potatis och getostkaka samt
svartrot (som ser ut som vit sparris på bilden). 
4 personer

Reninnanlår 500 g

600 g potatis
1 rulle smördeg
färsk eller torkad rosmarin
100 g getost
smör till pensling
havssalt/flingsalt

1 bunt svartrot
lite citron

2 dl portvin
1 dl rödvin
2 dl vatten
1/4 bit rotselleri
2 st schalottenlök
buljong/fond som man tycker om
en nypa socker

Stek reninnanlåret runtom hastigt i smör i en stekpanna, salta och peppra. Lägg över i en ugnsfast form och kör in i ugnen på mellan 75 och 150 grader med köttermometer i tjockaste biten av köttet tills innertemperaturen är 55 grader.

Skala och riv potatisen grovt på rivjärn. Smält smör i en panna, pressa ner vitlöken och stek potatisen snabbt, salta och peppra. Stek inte länge, det ska vara lätt och luftigt och salta inte för mycket eftersom getosten också är salt. Rulla ut smördegen på en plåt (pappret kan användas som bakplåtspapper) och fördela potatisen jämt på degen, lämna 5 cm runt om. Smula över getost  i ett jämnt lager och hackad rosmarin. Rulla snabbt ihop till en rulle innan den varma potatisen smälter smördegen för mycket. Vik in ändarna först och rulla sedan med hjälp av pappret en rulle, placera skarven på undersidan och låt den stå kvar på pappret. Pensla med lite smält smör (spara det sista smöret)  och smula flingsalt och rosmarin över rullen. Sätt snabbt in i ugnen på 225 grader varmluft (ej grill) i 20 minuter. Passa mot slutet så att den inte blir bränd ovanpå!
Hacka under tiden schalottenlök och dela rotselleri i mindre bitar. Stek lök i lite smör/olja och späd med 1,5 dl portvin, rödvinet, samt lägg ner rotselleri och tillsätt fond eller buljong efter smak. Skölj ur stekpannan som köttet stekt i med ca 2 dl vatten och tillsätt vattnet i såsen. Låt koka upp och puttra i ca 15 minuter. Tillsätt ytterligare 0,5 dl portvin och en nypa socker. Låt puttra några minuter till och sila av såsen. Smaka - behövs mer sälta eller sötma för att få bra balans? Red slutligen med maizenaredning, men såsen ska vara rätt simmig.

Skala svartroten och skär i 10 cm stora bitar, lägg direkt i en kastrull med kallt vatten. När det är 10 minuter kvar på potatisgratängen - koka upp vattnet och låt svartroten puttra i 10 minuter. Ta upp en och skär av en bit och smaka så att konsistensen är mjuk men har tuggmotstånd. Servera svartroten varm, pensla med smör som ni sparat från potatiskakan och pressa över lite citron. Toppa med flingsalt.

När renen är klar kan den med fördel ligga och vila i 10 minuter medan resten av rätterna blir färdiga och sedan sättas in i några minuter i en varm ugn innan man skär upp skivor av den.