söndag 30 mars 2014

Lagrad potatis - ungersk potatisgratäng med ägg och korv

Rakott krumpli med enkel sallad till
Här följer ännu ett hederligt ungerskt recept som Floras mamma hjälpte till att göra tillsammans med Freja häromdagen. "Rakott krumpli" som det heter på ungerska kan översättas med "lagrad potatis" och görs med färdigkokt potatis, färdigkokta ägg och ungersk kryddig korv (exempelvis paprikasalami) som ger smak och karaktär åt rätten. Det blir på ett sätt som en potatisgratäng, men man äter den oftast som en maträtt i sig, utan fler tillbehör eftersom den förutom potatis innehåller ägg och korv. Det enda man måste tillägga är ju grönsaker, och då passar olika slags sallader, inlagda eller syrade grönsaker bra. Blir det så lite mat över att det inte funkar som en hel maträtt till nästa middag kan man förstås steka på en kryddig korv och äta rätten som potatisgratäng med korv och grönsaker till. Det är vanligt i ungersk matlagning att man använder gräddfil till allt möjligt där man i Sverige skulle haft grädde eller matlagningsgrädde, vilket ger rätten lite syrligare smak. Paprikapulver (som inte är starkt om man inte väljer stark paprika uttryckligen) är ju ett måste i ungersk matlagning också...

Freja jobbar mycket fokuserat med potatis/äggdelaren
Rätten är lite av en "resträtt" som kan vara smidig om man har mycket kokt potatis och kokta ägg över efter en buffé, påsklunch eller kanske midsommar. Den var perfekt att göra med en treåring eftersom Freja gladeligen åtog sig uppgiften att dela kokta potatisar och kokta ägg med äggskivaren (som är lite av ett måste-köksredskap om man vill ge sig på maträtten) och var mycket stolt när hon lyckades. Maträtten funkar bra att laga en vardag om man har förberett tidigare med att koka potatis och koka ägg.

Här vill vi också tipsa om äggkokaren vi tidigare förespråkat, som passar för en liten familj med max 3 äggätare, Krups Ovomat trio. Kokar man ägg hyfsat ofta så går det åt mycket mindre energi med en äggkokare som bara kokar upp exakt så mycket vatten som behövs för att koka ägget till perfekt konsistens. Vill man som här ha fler än 3 ägg kan man ju koka i två omgångar. Det är smidigt att koka äggen samtidigt som man fixar annan mat en tidigare dag och bara ha de färdigkokta äggen i kylskåpet tills man ska fixa denna rätt.


Ungersk lagrad potatis med korv
Titta - kokt potatis blev skivad i delaren!

Ca 4-5 portioner

Kokt potatis, ca 10 st 
Kokta ägg, 6 st
Ungersk eller spansk kryddig korv, minst 100 g
Gräddfil 3 dl
1 ägg (ej kokt)
salt och pappar
Andra kryddor (paprika, oregano, chilipulver eller vad man föredrar)

Stek skivor av korven i en stekpanna, häll fettet från korven i en ungsäker form och varva skivad potatis, skivat ägg och korvbitar i lager ovanpå varandra, salta lite då och då. Blanda ihop gräddfil med lite kryddor, korvfett och ett (okokt) ägg och häll lite av blandningen på varje lager med ägg och korv. Avsluta med ett lager av kokt potatis och häll över resten av gräddfilsblandningen. Man kan strö över ost, men det är inte nödvändigt. Gratinera i ugnen på ca 200 grader i 20-25 minuter.

Övrigt: rätten är glutenfri (kontrollera korven). 

2 kommentarer:

  1. Hej. Jag har lånat er bild till den här rätten och hoppas det är OK? Jag lade nämligen upp ett recept på min blogg som jag fått från en ex-arbetskamrat och var på jakt efter bild till det eftersom jag inte hade någon egen. Receptet är ett annat än ert, men liknar det. Har även länkat till ert recept. Mitt recept, med er bild, finns här http://ninisworld-blog.blogspot.se/2016/03/laszlos-korv-och-potatisgryta.html

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera