torsdag 2 januari 2014

Nyårsmenyn 2013 - Reninnanlår, svartrot, potatiskaka och portvinssås

Nyårsmenyn när året 2014 skulle vakas in bestod av reninnanlår med potatis-och getostkaka, portvinssås och svartrot, samt saffransmousse till efterrätt. Mycket gott! Vi listar här nedan receptet på huvudrätten. I detta inlägg beskrivs samma recept på ren med andra tillbehör - potatisgratäng, chokladsås och brysselkål, också jättegott!

Reninnanlår med potatis- och getostkaka, svartrot samt portvinssås
Reninnanlår, portvinssås, potatis och getostkaka samt
svartrot (som ser ut som vit sparris på bilden). 
4 personer

Reninnanlår 500 g

600 g potatis
1 rulle smördeg
färsk eller torkad rosmarin
100 g getost
smör till pensling
havssalt/flingsalt

1 bunt svartrot
lite citron

2 dl portvin
1 dl rödvin
2 dl vatten
1/4 bit rotselleri
2 st schalottenlök
buljong/fond som man tycker om
en nypa socker

Stek reninnanlåret runtom hastigt i smör i en stekpanna, salta och peppra. Lägg över i en ugnsfast form och kör in i ugnen på mellan 75 och 150 grader med köttermometer i tjockaste biten av köttet tills innertemperaturen är 55 grader.

Skala och riv potatisen grovt på rivjärn. Smält smör i en panna, pressa ner vitlöken och stek potatisen snabbt, salta och peppra. Stek inte länge, det ska vara lätt och luftigt och salta inte för mycket eftersom getosten också är salt. Rulla ut smördegen på en plåt (pappret kan användas som bakplåtspapper) och fördela potatisen jämt på degen, lämna 5 cm runt om. Smula över getost  i ett jämnt lager och hackad rosmarin. Rulla snabbt ihop till en rulle innan den varma potatisen smälter smördegen för mycket. Vik in ändarna först och rulla sedan med hjälp av pappret en rulle, placera skarven på undersidan och låt den stå kvar på pappret. Pensla med lite smält smör (spara det sista smöret)  och smula flingsalt och rosmarin över rullen. Sätt snabbt in i ugnen på 225 grader varmluft (ej grill) i 20 minuter. Passa mot slutet så att den inte blir bränd ovanpå!
Hacka under tiden schalottenlök och dela rotselleri i mindre bitar. Stek lök i lite smör/olja och späd med 1,5 dl portvin, rödvinet, samt lägg ner rotselleri och tillsätt fond eller buljong efter smak. Skölj ur stekpannan som köttet stekt i med ca 2 dl vatten och tillsätt vattnet i såsen. Låt koka upp och puttra i ca 15 minuter. Tillsätt ytterligare 0,5 dl portvin och en nypa socker. Låt puttra några minuter till och sila av såsen. Smaka - behövs mer sälta eller sötma för att få bra balans? Red slutligen med maizenaredning, men såsen ska vara rätt simmig.

Skala svartroten och skär i 10 cm stora bitar, lägg direkt i en kastrull med kallt vatten. När det är 10 minuter kvar på potatisgratängen - koka upp vattnet och låt svartroten puttra i 10 minuter. Ta upp en och skär av en bit och smaka så att konsistensen är mjuk men har tuggmotstånd. Servera svartroten varm, pensla med smör som ni sparat från potatiskakan och pressa över lite citron. Toppa med flingsalt.

När renen är klar kan den med fördel ligga och vila i 10 minuter medan resten av rätterna blir färdiga och sedan sättas in i några minuter i en varm ugn innan man skär upp skivor av den. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar