söndag 26 maj 2013

Eget vaniljsocker

Hej hopp vad tiden går. Slutet på maj/början på juni är en sådan där hopplöst fullspäckad tid då allting sammanfaller, avslutningar, disputationer, sommarfester på jobbet mm. mm. Dessutom lägger gärna villaföreningen sin årsstämma, institutionen sin planeringsdag, mm. mm. just vid den här tiden av oklar anledning. Till detta kommer ett flertal födelsedagar, det trädgårdsarbete som hör våren till samt våra projekt för tillfället, nämligen badrumsrenovering och min körkortsutbildning. Så det blir inte mycket tid över till bloggen, eller till att laga mat heller för den delen. Det har blivit lite omelett, sallad, wraps samt grillning. Vi bakade en god morotskaka förra helgen när den nya lekplatsen vi hjälpt till att få på plats skulle invigas, men den åts upp så snabbt att vi missade att ta kort på den... Receptet kommer istället om några veckor eftersom vi kommer baka samma kaka när det är sommarfest på förskolan. 

Det enda tips som kommer för tillfället är om hemgjort vaniljsocker, vilket vi använde i morotskakan. När det blir mer tid till bloggande kommer ett inlägg om tillsatser i maten där vi motiverar varför vi försöker undvika dessa, och till produkter vi försöker undvika hör vanillinsocker. Vanillin är ett ämne som är 400 gånger starkare än äkta vanilj och utvinns ur gran för att användas i vanillinsocker och till glassar efterrätter etc. Man har här lyckats kopiera vaniljens centrala molekyl men har inte för den skull fångat samspelet av olika smakämnen som finns i äkta vaniljtstång. Om du någonsin använder äkta vaniljstång i efterrätter så kan du få äkta vaniljsocker som en ren biprodukt. Häll upp florsocker i en glasburk och när du skrapat ur vaniljstången för att ha i din efterrätt så trycker du ner stången i burken istället för att slänga den. Sätt på locket och skaka om lite. Nästa gång gör du likadant och så småningom blir det fler och fler vaniljstänger i glasburken, och du har fått ett mycket smakrikt hemgjort vaniljsocker! Använd istället för vanligt vaniljsocker i efterrätter, till hemgjord glass eller bak. Smaka dig fram vad gäller vaniljsockrets styrka. Bon apetit!


torsdag 16 maj 2013

Medelhavsinspirerad köttfärslimpa

Köttfärslimpa, här med potatishalvor och grillad zucchini
gjord i ugn, tsatsiki och grönsallad.
Förra gången vi hade recept på köttfärslimpa blev det riktigt populärt, så vi tänkte återbesöka denna superenkla och goda rätt igen, och kommer här med vår favoritvariant med medelhavssmaker! Ta gärna lammfärs till denna rätt, som kommer väl till sin rätt med tillbehör som vitlök, rödlök, oliver, soltorkade tomater och basilika. Servera gärna med klyftpotatis som man enkelt gör i ugnen samtidigt som köttfärslimpan, och varför inte med grekisk sallad och tsatsiki till. Passar bra som storkok, matlåda, går att frysa in. Enkelt att variera med olika tillbehör och såser.

Denna rätt bjuder man lätt på även på en vardagskväll. Vill man förbereda maten kvällen innan går det utmärkt att knåda ihop ingredienserna och trycka ut i formen, täcka med gladpack och stoppa in i kylen. Nästa dag stoppar man in i ugnen så snart man kommit hem, skrubbar och klyftar lite potatis som man lägger in bredvid och fixar sallad till. Den blir så saftig att det inte egentligen behövs någon sås till när den är färsk, samtidigt som grönsakerna i köttfärslimpan gärna vattnar sig lite så att det blir lite buljong-artat vatten i formen. Detta kan man hälla av och spara i en glasburk och nästa gång men värmer upp köttfärslimpa kan man snabbt reda spadet med lite maizena och man har en lämplig sås att skeda över så att den blir lite saftigare vid uppvärnming. En stor favorit med vår lilla dotter!

Köttfärslimpan när den är uttryckt i brödformen.
Köttfärslimpa med medelhavssmaker
8 portioner

ca 800 g nöt/blandfärs eller lammfärs
4 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
2 små rödlökar
4 vitlöksklyftor
2 dl urkärnade oliver
2 st stora morötter, grovrivna
ca 1/2 burk (~¨150 g) soltorkade tomater i olja
1 ägg (kan uteslutas)
2 tsk salt
2 krm peppar
1 dl färsk hackad basilika och/eller persilja

Färdigstekt köttfärslimpa - det blir sky i botten av formen
som man kan hälla av och spara som skysås.
Blanda ströbröd och mjölk i en stor bunke och låt svälla i 5 minuter. Riv under tiden morot, skala vitlök, häll av (kärna ur) och dela oliver, hacka rödlök, samt skär soltorkade tomater i mindre bitar. Tillsätt alla ingredienser i bunken (köttfärsen är rå och behöver inte stekas innan) och blanda väl. Tag gärna kallt vatten på händerna och knåda ihop till en sammanhållen smet och tryck ut i en brödform smord med rapsolja (eller annan ugnsfast form). Grädda mitt i ungen på 200 grader i ca 30-40 min, (eller till lämplig innertemperatur, ca 60 grader för lammfärs), sätt gärna på grillfunktionen mot slutet för att få en fin yta. Kontrollera att köttfärslimpan är genomstekt i mitten. Det går bra att stoppa en mindre plåt med t.ex. klyftpotatis bredvid eller nedanför, då har man hela middagen färdig. Servera gärna med sallad och ev. sås, t.ex tsatsiki. Man kan också som beskrivs ovan göra en snabb sås på det buljongvatten som samlas i brödformen (eftersom t.ex. lök och morot släpper ifrån sig vatten vid tillagning), det blir gott att ha när man värmer köttfärslimpan i micron senare, annars kan det bli lite torrt.

Övrigt: Gör vegetarisk genom att använda veg. färs. Uteslut ströbröd och tillsätt ev. lite potatismjöl istället för glutenfri variant. Använd havremjölk eller liknande för laktosfri. Det går bra att utesluta ägg, experimentera då med potatismjöl, ströbröd eller lite crème fraiche för att få till en bra konsistens.

Sökord: köttfärslimpa på medelhavsvis, köttfärslimpa som vid medelhavet, grekisk köttfärslimpa, på grekiskt vis

måndag 13 maj 2013

Trerätters vårmiddag inkl. Chokladmousse på avokado

Under Kri-himhelgen hade vi Floras föräldrar på besök och vi fixade en trerätters födelsedagsmiddag till Floras mamma. Till förrätten blev det givetvis sparris, och till huvudrätt hade vi färsk oxfilé från Sävne skola, eftersom vi fick en leverans måndagen innan, till vilken vi serverade denna jättegoda potatisrulle, trattkanterellsås på kantareller från frysen och ångkokta haricots verts, som blev en ny favorit med lilla Freja. Till efterrätt tänkte vi testa något nytt, nämligen chokladmousse gjord på avokado som Flora hittat recept på på bloggen Remsans bistro.

Det var enkelt att göra men vi blev inte helt nöjda med resultatet. Adrian tyckte det smakade väl syrligt (1/2 citron räckte gott och väl i receptet) och portionen som ska räcka till 8 pers räckte bara till 4 vuxna och ett barn. Flora tyckte smaken var OK men att man mest blev besviken eftersom det inte smakar lika gott som chokladmousse. Gästerna fällde kommentarer som "intressant", vilket inte brukar vara ett gott tecken, men Freja slevade dock i sig utan att tveka...

Chokladmoussen serverades i martiniglasen Street Martini från Orrefors.

söndag 12 maj 2013

Vår-grillning- top 5 grönsaker på grillen

Skogschampinjoner marinerade och redo för grillen!
Eftersom det varit så underbart väder de senaste veckorna har vi redan hunnit grilla två gånger, förra helgen bjöd vi grannarna och Kri-Him helgen hade vi besök från Göteborg och grillade även då. Under våren passar det bäst att grilla till lunch kom vi fram till, då är det varmt nog att sitta ute och äta. Vi är knappast några grillexperter, men tycker det är mysigt och har insett att den största hemligheten med grillning är att marinera allting, helst några timmar i förväg, i en enkel hemrörd marinad med olja, soja/balsamvinäger, salt, peppar och eventuellt örtkryddor eller vitlök samt citron. Att köpa marinad blir bara dyrt och det innehåller ofta mycket vatten och i värsta fall palmolja. Så vi kör på som glada amatörer för tillfället, men Adrian fick en heldags grillkurs på Restaurangakademin i födelsedagspresent i år, så efter 8e juni blir det definitivt mer om grillning här på bloggen!

Ja, grillning blir lätt en köttfest, men egentligen är det oftast grönsakerna som blir godast i vårt tycke. Våra fem-i-topp grillfavoriter utgörs samtliga av grönsaker, nämligen:

Grillad majs och aubergine - mums!
1. Svamp!! Har ni testat att marinera skogschampinjoner i olja, soja, samt lite peppar, trä dem på spett och grilla? Fattar ni hur gott det är!? Det är ju helt underbart gott! Vi missar aldrig att lägga sådana på grillen.
2. Sparris - är ju jättegott på alla sätt, men grillad sparris på våren är en storfavorit!
3. Majs - på sensommaren är det underbart att grilla färsk majs, och vi kan ofta inte låta bli att grilla majs redan nu under våren trots att det inte finns färsk...
4. Aubergine - marinerad i olivoja, balsamvinäger, salt och peppar och grillad lite sotig, fantastiskt gott!
5. Halloumi, jättegod när den är grillad!

En god tsatsiki förhöjer alla grillningar!
Om man ska grilla kött trots allt tycker vi att man kan ge nötköttet lite andrum och satsa på lamm, kyckling eller fisk istället. Lammkotletter eller grillskivor av lamm passar jättebra på grillen eftersom de innehåller mycket insprängt fett. Om de marineras i lite olja, balsamvinäger, vitlök och rosmarin. Ännu har vi inte sett ett litet barn som inte älskar att suga på lammfettet som är väldigt smakrikt - testa själva om ni har en 1-åring och uppåt. Ett alternativ är lammfärsbiffar som görs enligt receptet här fast att man formar biffar istället för köttbullar.  Tsatsiki och grekisk sallad med bröd eller klyftpotatis passar så bra till lamm! Barn brukar gilla kycklingspett, en enda Bosarpkycklingfile på ca 300 g räcker bra till spett till flera barn när det kompletteras med annat gott. Slutligen kan fiskspett också bli en höjdare, med tillbehör som lime. Testa till exempel de här laxspetten på grillen!

Till efterrätt är det jättegott att grilla stora bitar av ananas och äta med vaniljglass, eller att göra spett med nektariner eller varför inte den gamla klassikern banan med choklad.

Och - passa på att lägga på mer på grillen än ni vill äta upp och spara i matlådor - det är jättegott att lägga kall grillad kyckling, lammfärsbiff eller fisk med olika grillade grönsaker i en matig lunchmacka eller sallad, eller i en snabbfixad pasta! Då har ni samtidigt fixat en del av veckans luncher eller middagar samtidigt som ni grillar och njuter av utelivet. Spana in den här supergoda pastan med grillade grönsaker till exempel.

Enkel picnicsockerkaka med bär eller frukt

Lekplatsen i vår förening håller på och byggas om, och grannarna har under långhelgen huggit in och jobbat med att gjuta plintar och montera lekställningar. Det blir ny gungställning, volträcke, gungbräda och till och med en klätterställning med rutschkana, och eftersom det är föräldrar som planerat det hela blir kanan smidigt vänd mot fikabordet så att man kan sitta där och softa...  Adrian som blev värvad till "lekplatsgruppen" redan förra hösten då han var föräldraledig gjorde nu sin första egentliga insats genom att hjälpa till med detta medan Flora, mest utfört mer husmoderliga supportfunktioner genom att vakta Freja och baka kaka till fikat, även om även hon högg in en kortare stund med spaden.

Kakan blev hursomhelst mycket uppskattad och är gjord på ett enkelt recept som Floras mamma fått från en väninna och som är en sockerkaka med frukt eller bär. Den blir saftig och god och fördelen är att den inte är kladdig eller smulig så det behövs inte tallrikar utan man kan ta en bit direkt i handen med en servett till, och den är tillräckligt saftig för att inte kräva glass eller grädde som tillbehör. Perfekt picnic-kaka eller arbets-fika för den delen! Håll till godo!

Blåbärskaka/Äppelkaka (eller vilken frukt som helst)

1 form ca 9 bitar

3 ägg
3 dl socker (gärna råsocker)
3,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker (gör eget vaniljsocker genom att låta vaniljstång dra i florsocker!)
150 gr smör
Frukt - några äpplen, några nävar färska/frysta blåbär, hallon,

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda noga mjöl, bakpulver och vaniljsocker, vänd försiktigt ner i äggsmeten. Smält smöret och blanda ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form.

Blanda bär eller frukt med lite mjöl om de är för blöta och saftiga och strö sedan över frukten/bären så att de sjunker ned lätt i smeten. Äpple kan klyftas och läggas ner i fina mönster, blåbär kan hällas över lite slarvigt. Eller testa att blanda päronklyftor med lite calvados och lägga på! Bara fantasin sätter gränserna!

Gräddas ca 200 rader ca 20-25 min, det tar lite längre tid om formen är rund. 


Freja sniffade intensivt på den nybakade kakan... 

onsdag 8 maj 2013

Korv stroganoff med ingefära

Korv stroganoff kanske många associerar med en tråkig, menlös, köttig rätt, men så behöver det faktiskt inte vara. Det finns riktigt bra ekologisk falukorv att köpa nuförtiden (vi tycker Scan faktiskt gör den bästa, med högst köttmängd och minst tillsatser), och ingenting hindrar en från att tillsätta flera grönsaker i grytan och krydda lite mer. Vi brukar ha i färsk ingefära som bryter av riktigt gott mot resten av smakerna i grytan. Som bonus är grytan billig, lätt- och snabblagad och passar bra som matlåda samt gillas av barn! Vad väntar ni på?!

Korv stroganoff
8 portioner

3 st lök
1 falukorv ca 500 g
1 pkt champinjoner
2 röda paprikor
2 morötter
1 bit ingefära (stor som ett ägg ungefär)
1 tetra tomatkross
1 tetra passerade tomater
1 msk vetemjöl utblandat i 1 dl kallt vatten
2 dl mjölk (eller matgrädde om man vill)
1 msk socker
1 tsk salt
svartpeppar

Hacka lök, skiva champinjoner och börja steka i rapsolja i botten på en stor gryta. Fortsätt under tiden att skala och skära morötter i halvmånar, tärna paprika och skära falukorv i strimlor. När löken och champinjonerna fräst i några minuter, tillsätt resten av grönsakerna och korven och tillsätt tomatkross, passerade tomater och kryddor. Skala och strimla ingefäran i små tändstickor, tillsätt. Låt grytan puttra ihop i 10 minuter. Servera gärna med råris eller matvete, korngryn eller något lite mustigt tillbehör som fångar upp smakerna.


söndag 5 maj 2013

Hemgjord köttbuljong

Om man köper kött direkt från bonden så kan man ofta få med köttben som man kan koka egen köttbuljong på. Det är faktiskt inte så svårt som det låter, och buljong på 1 kg köttben räcker hemma hos oss i ett år, minst. Med tanke på vad mycket skräp färdig buljong ofta innehåller, i form av tillsatser, smakförstärkare, palmolja och annat otäckt, för att inte tala om att det är väldigt svårt att få tag på ekologisk köttbuljong, så kan det vara värt att göra egen. När det kommer till grönsaksbuljong, som vi använder oftare än köttbuljong, så köper vi faktiskt färdig istället för att göra egen, eftersom vi är förtjusta i Renée Voltaires lantbuljong, men det är förstås inte särskilt svårt att göra egen grönsaksbuljong heller. Eftersom buljongen ska stå och koka länge kan man med fördel sätta på när man ändå ska laga annan mat, och låta den puttra medan man äter middag och städar undan, för att sedan sila. 

Så, till receptet nu: 


Köttbuljong

Till ca 1 kg köttben behövs
ca 1 msk tomatpuré
1-2 morötter i slantar
2 gula lökar hackade
4 klyftor vitlök, hackad
1 purjolök i slantar
1/4 rotselleri i små kuber
1 dl hackad persilja
4 lagerblad 
6 svartpepparkorn
1/2 tsk salt
1 tsk torkad timjan

Lätt köttbenen i en långpanna, klipp ev. isär dem i mindre bitar med en köttsax och gnugga in dem med tomatpurén. Sätt in i ugnen på ca 200 grader i 30 minuter. Hacka under tiden alla grönsaker i mindre bitar och lägg i en stor kastrull, lägg även i alla kryddor i kastrullen. Lägg i köttbenen i kastrullen när de är färdiga i ugnen, häll på vatten så att det täcker allting och koka upp. Bildas det mycket skum så skumma av och låt sedan buljongen sjuda på låg värme i ungefär 2 timmar. 

Lyft ur benen och släng dem, passera resten av buljongen genom en sil och mosa grönsakerna under tiden så att de ger ifrån sig allt vatten. Eftersom allt kokat så länge så har varken grönsaker eller kryddor så mycket smak kvar i sig, så det är bara att kompostera dem. Tanken är att de har avgett sina smaker till vattnet som man sedan koncentrerar till buljong, så smaka på buljongen och känns den för svag så koka en stund till så att den reducerar ytterligare. 

Häll upp buljongen i en skål och spara i frysen, häll upp i istärningskuber som ni fryser, knäck ut dem nästa dag och häll i nya från skålen i kylen, fortsätt så tills ni har all buljong sparad i kubform i en större plastburk i frysen. Sedan när man behöver en buljong är det bara att ploppa i en kub från frysen och låta den smälta i grytan, soppan, pastasåsen, eller vad det nu är som kräver köttbuljong. Enkelt!



fredag 3 maj 2013

Sparris!!

Äntligen! Nu hittade vi god ekologisk spansk sparris! Mums! När man äter sparris på våren känns det som matens motsvarighet till att blommorna börjar komma upp och knoppar spricker. Det första tecknet på nyskördat odlat kring våra breddgrader. Nu är svensk sparris en mycket ovanlig delikatess och man får oftast hålla tillgodo med tysk eller spansk sparris, men ändå. Tysk vit sparris säljs nu på torgstånd, men de är förstås inte ekologiska, dock kan det vara spännande att testa ändå någon gång.

Vi ångkokar sparrisen i vår ångkokare i ca 12 minuter. Många har nog åtminstone en ånginsats till en större kastrull som man kan använda till att ångkoka, annars kan man koka upp vatten och koka sparrisen bara i några minuter. Smaka så att den är krispig men inte rå. Lägg upp sparrisen på ett fat, hyvla över generöst med parmesan och ringla över lite balsamico och ev. lite flingsalt. Servera omedelbart medan sparrisen är varm! Denna rätt är underbar som tillbehör till annan mat, förrätt eller som en del på en buffé eller ett plockbord, till fredagsmyset eller bara som ett underbart mellanmål för att det är så gott! Man kan förstås även integrera sparris i de flesta rätter - i woken, i omeletten, i pastan eller som tillbehör till kött eller fiskrätter!

Det finns få tillfällen som är fel för sparris om man säger så...

Ett bonustips för er bloggläsare är att veckans ekologiska vara på Coop är fina goda små körsbärstomater från Spanien! Till ett riktigt bra pris, och nu när det är så otroligt ont om färska grönsaker på hyllorna tycker vi att man kan unna sig att köpa grönsaker från Spanien då och då, särskilt om de är goda, mogna och ekologiska. Mums!

onsdag 1 maj 2013

Cannelloni med tomatsås

Laga-mat-med-barn-temat verkar vara populärt så vi fortsätter med ännu en rätt som barnen kan vara med och hjälpa till att laga - fyllda cannelloni. Visst är det roligare att involvera barnen om man kan istället för att ha dem tjutande kring benen i köket eller gnällande i vardagsrummet om att de har tråkigt. Dessutom tenderar de att uppskatta mat som de fått vara med och laga mer! Detta recept fanns i Coops medlemstidning i februari just som ett tips på något som barnen kan vara med och laga.
Cannelloni görs av färska pastaplattor som man kan köpa i affären (titta efter så att det inte finns en massa onödiga tillsatser!), eller göra själv om man känner för det. Man brer på och lägger på olika fyllning på plattorna och rullar ihop till en rulle, som man sedan häller tomatsås och mozzarella över och gräddar i ugnen. Det blir en härlig allt-i-ett-måltid! Man kan naturligtvis variera fyllningar i det oändliga, här ger vi några förslag. Ännu en familjefördel med denna rätt är då förstås att olika familjemedlemmar kan få olika fyllning beroende på smak!

Cannelloni med tomatsås
4 portioner

6 färska pastaplattor, 250 g

1 burk tomatsås (tex Ica
I love eco med basilika) - eller gör egen genom att koka ihop tomatkross, lite tomatpuré och kryddor, t.ex. vitlök, örtkryddor, peppar, eller varför inte lite chili för en kryddigare sås)

2 pkt mozzarella (250 g) eller ha vanlig gratängost om det känns onödigt dyrt/lyxigt med mozzarella

Fyllning: 
ca 150 g bredbar fyllning
t.ex. ricotta, färskost, tapenade eller pesto
1-2 olika ingredienser ytterligare till fyllning, t.ex
1 zucchini hyvlad med osthyvel,
250 g rökt skinka,
1 paket bladspenat/150 g tinad fryst spenat,
250 g hackad stekt svamp,
200 g smakrik hårdost i skivor,
12-18 st grillade paprikastrimlor (gör själv eller köp på burk),
1/2 burk strimlade soltorkade tomater i olja.

Bred den bredbara fyllningen på plattorna, hyvla/smula/lägg på den övriga fyllningen, se bild. Rulla ihop varje platta till en rulle och placera dem tätt i en ugnsform med skarven neråt. Häll över tomatsåsen och fördela mozzarella eller gratängost överst. Gratinera i ugnen ca 20 minuter på 200 grader, toppa gärna med basilika.
Servera gärna med en god sallad eller åtminstone riven morot eller kålsallad till.

Övrigt: Favorit med barn! Välj glutenfria pastaplattor om du är allergiker, välj pesto och grönsaker eller skinka som fyllning om du är laktosintolerant. Gratinera då med laktosfri ost, eller skippa osten helt enkelt!