onsdag 30 januari 2013

Lammgryta med dadlar

Vi hade en del dadlar över sen i julas och bestämde oss för att testa en lammgryta med dadlar som vi haft receptet uppskrivet till länge. Lammet vi köpte i december från Sävne skola är mycket gott och vi tog en stor bit med ben på ca 1,3 kg som fick koka i tryckkokaren och blev supermör och saftig. Vår dotter Freja som annars inte är så förtjust i köttbitar åt jättebra av grytan, eftersom köttet var så mört och lätt-tuggat. Såsen blev mycket god, detta kommer vi laga igen eftersom det var så lättlagat och gott!

Lammgryta med dadlar
Ca 6 pers

Ca 1,3-1,5 kg lamm, tex bog eller annan del som passar till gryta
10-12 babylökar
2 st morot
ca 150 g dadlar
2 tsk malen koriander
2 tsk malen ingefära
1 pkt saffran
4 vitlöksklyftor
120 g tomatpure
1-2 kanelstänger
2 msk mjöl
1 liter vatten samt buljong till den mängden
salt

Couscous till servering samt t.ex. brysselkål eller annan vintergrönsak

Skär lammet i större bitar, bryn i en stekpanna i rapsolja och häll över i tryckkokaren (eller en stor gryta). Bitar med ben i som är otympliga kan man bara stoppa ner direkt i grytan. Benen kommer avge smak och förtjockningsmedel och det är bara att plocka bort dem sen. Skala morot och skär de i slantar, skala lökarna och lägg dem i grytan hela, gör likadant med vitlöken, mortla saffran med en nypa socker och koriander samt ingefära, häll även detta i grytan. Tillsätt kanelstång, buljong, vatten och pudra över mjölet. Koka på maxtryck i tryckkokaren i 25 minuter. Kärna ur dadlarna. Kyl ner, ta av tryckkokarlocket och tillsätt dadlarna. Koka i 10 minuter, smaka av och tillsätt ev mer salt eller maizena om grytan är för simmig. Servera med fullkornscouscous som suger upp grytans safter på ett mycket gott sätt!

Övrigt: laktosfritt och glutenfritt om man väljer att reda med maizena, kontrollerar buljongen och serverar med något annat än couscous.

måndag 28 januari 2013

Lax i ugn med matvetemix och yoghurtsås

Lax är ju väldigt nyttigt och gott och bra såhär under vintern eftersom det innehåller D-vitamin som vi behöver extra mycket av nu och eftersom hud, ögon mm. behöver omega-3 fettsyrorna extra mycket när det är torrt i luften. Detta recept är ganska lättlagat även om det ter sig lite mer avancerat. Vi har haft svårt att få tag i kravodlad lax, både fryst och färsk här ute i Märsta, och nu har det börjat lossna på vårt lokala Coop. Lax är ju en rovfisk så den måste ju matas med annan fisk vilket är lite onödigt slöseri med resurser, å andra sidan är den ju också väldigt nyttig och det går åt mer resurser när man äter kött, så vi äter lax ganska ofta ändå, även om vi även försöker varva med annan fisk och förstås vegetariskt.

Hursomhelst gjorde vi lax i ugn denna gång och en matvetemix med persilja och rödlök till, samt en god och enkel yoghurtsås med lite vitlök och spiskummin i. Man kan om man vill ångkoka laxen istället för att göra den i ugn och variera med andra tillbehör till, se ett tidigare blogginlägg här.



Lax i ugn med matvetemix, yoghurtsås och ärtor
4 personer

lax ca 100 g per person

citron
dragon

5 dl turkisk yoghurt
körsbärstomater, några stycken
2 vitlöksklyftor
spiskummin
matvete 4 portioner
persilja, färsk, en näve
1 rödlök
olivolja
örtsalt
peppar

Smula salt, peppar och dragon över laxfilén och stoppa den i en ugnsfast form, spraya med rapsolja och lägg på citronskivor. Stoppa in i ugnen på 200 grader med ugnstermometer, tills den är 55 grader, det tar bara ca 15-20 minuter.

Koka under tiden matvete och tina ärtor. Gör såsen genom att blanda turkisk yoghurt med några körsbärstomater skurna i fjärdedelar, samt en rejäl dos spiskummin, några vitlöksklyftor och örtsalt. Låt såsen stå ihop sig.

Hacka lök och persilja och lägg i en bunke, häll på några matskedar olivolja, örtsalt och peppar. Är det tomatsäsong kan man hacka i tomater också, men nu på vintern är de ju så träiga och tråkiga att det inte är lönt. Pressa gärna i lite citron också. När matveten är färdigkokt, häll då i den i bunken och rör om så att ingredienserna blandas.

Servera lax med matvete, sås och ärtor!

Övrigt: Gör samma sak fast med mathavre eller quinoa om du är glutenallergisk. Välj en salsa som sås istället för yoghurtsås om du inte tål laktos - testa fruktsalsa eller koriandersalsa.

torsdag 24 januari 2013

Avokadofrossa - guacamole

På sistone har vi mest upprepat gamla favoriter, som alltså redan finns omnämnda här på bloggen (linssoppa, bönsoppa, broccoligratäng, lax i ugn...) så därför har det inte blivit så många inlägg med recept. Dock har vi även frossat i avokado nu när de är i säsong och det är lätt att få tag på avokado som verkligen är mogen och god. Vi har bland annat lyxat till det med guacamole och tortillachips (ibland gratinerade med ost) till någon valfri kväll när vi känner för att mysa framför en film eller varför inte gamla avsnitt av Star Trek... Avokado är väldigt nyttigt på flera sätt och rå vitlök också (se här), med vårt enkla recept på guacamole blir det väldigt gott!

Guacamole med tortillachips
2 personer (rätt stor portion, ät mindre till middag eller lägg till lite annat plock och ersätt middagen helt)

1 påse änglamark ekotortillachips (innehåller inga konstiga tillsatser, rekommenderas!)
ev. ost, vi gillar änglamark lagrad ost
3 avokado, mogna
1-2 vitlöksklyftor
lime (eller citron)
chilipulver alt hackad färsk chili
paprikapulver (kan uteslutas)
örtsalt eller salt
peppar

Gröp ur och mosa avokado med en gaffel så att det fortfarande är lite bitigt men i stort sätt mosat. Pressa i vitlök efter smak, krama en skvätt lime ner i guacamolen, tillsätt lite chilipulver eller hackad färsk chili, ev. paprikapulver (gott men anrättningen förlorar lite av sin fina gröna färg), örtsalt och peppar från pepparkvarn. Blanda runt ordentligt och smaka så att kryddningen är balanserad. Tillsätt mer salt, chili, lime eller vitlök beroende på om röran inte smakar tillräckligt mycket av något av dessa smaker. Dock ska man inte tillsätta för mycket smaksättare för det tar lätt över avokadons milda smak. Ifall du vill ostgratinera dina tortillachips: lägg dem på en stor tallrik, hyvla ost och lagra några skivor emellan majschipsen och sedan ett lager överst. Gratinera i micron och slå gärna på ugnsfunktion  om ni som vi har kombiugn så att majstortillas blir lite spröda när de värms upp och osten smälter. Servera genast.

Övrigt: vegetariskt, glutenfritt (kontrollera majschipsen), skippa osten om du inte tål ost (en del laktosintoleranta tål dock hårdost). 



tisdag 22 januari 2013

Köttguiden och jordbruksverkets rapport om svenskarnas köttkonsumtion

Idag rapporterades det i bland annat DN om Jorbruksverkets nya rapport "En hållbar köttkonsumtion", som belyser köttätandet ur flera olika aspekter. Tydligen äter svenskarna flera kilo mer nötkött än EU genomsnittet (och mindre kyckling än genomsnittet). Drygt 25 kilo per person och år, vilket är dåligt ur ett klimatperspektiv eftersom nötkött har stor påverkan på klimatet, som jag skrivit om tidigare. Överhuvudtaget äter vi för mycket kött, vilket nu Jordbruksverket också kommit fram till, något jag också resonerat kring i ett annat tidigare blogginlägg


Svensk köttproduktion är i allmänhet bättre än i många andra länder, särskilt eftersom man ger mycket mindre antibiotika till djuren. Ändå ökar konsumtionen av importerat kött, som nu står för 44% av allt kött som äts i Sverige. Säkert beror detta på priset i min mening, men Jordbruksverket väljer att tro att svenskarna inte vet bättre, och föreslår information och politisk styrning i form av en koldioxidskatt som skulle göra utländskt kött producerat på mindre klimatvänliga sätt dyrare, och därmed främja det mer klimatvänliga köttet i konkurrensen. 


Tråkigt nog väljer DN att vinkla detta som "svenskar kan tvingas skatta för kött", trots att de på Jordbruksverket varit noggranna med att vara nyanserade och  säger: "Vi är noga med att betona att det inte är enkelt. Vi har inte en lösning, utan vi lägger fram förslag som vi vill diskutera"

I samband med detta kan jag förorda en annan nyhet, nämligen "köttguiden", som är tabell framtagen av  forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) för att förenkla miljösmarta val av kött- och proteinprodukter. Här kan man se vilken påverkan olika slags proteinkällor har på olika miljöområden. Tanken är att den ska underlätta bra val och stimulera till dialog och kommunikation om vår höga köttkonsumtion. 

Den till synes enkla tabellen bygger på gedigen forskning och forskarna har fått ta ställning i en hel del svåra överväganden, eftersom olika miljömål ibland kan stå mot varandra. På frågan om vilket kött man ska välja till middag finns det ju inget enkelt råd att ge, men genom bättre kunskap kan vi göra mer medvetna val.Dock är det ju ganska uppenbart att ekologiskt kött ligger bäst till i alla kategorier. Det är också ett tydligt budskap även här att vi i västvärlden behöver dra ner på köttkonsumtionen om miljömålen ska nås.

Vill du dra ditt strå till stacken men behöver idéer till goda vegetariska rätter? Sök på "vegetarisk" på denna blogg. Har du tips du vill dela med dig av? Skriv i kommentarsfältet! Många recept på denna blogg har också ett lägre köttinnehåll och fler grönsaker än många recept brukar ha - det är också ett sätt att dra ner på köttkonsumtionen!

måndag 21 januari 2013

Barnmat, tungmetaller och tillsatser - och recept på hemlagad gröt och barnmat

I helgens DN kunde man återigen läsa om problem med färdig barnmat, denna gång tungmetaller i välling och gröt. Tidigare har det "avslöjats" att det finns onödigt mycket tillsatt socker i barnmat, föga förvånande eftersom barnen då gillar barnmaten från just en viss tillverkare, och föräldrarna fortsätter förstås köpa den, vilket sporrar barnmatstillverkarna till att konkurrera med varandra om hur mycket socker de kan tillsätta. Dessutom brukar barnmaten innehålla alldeles för lite protein och för lite nyttiga fetter ("vegetabilisk olja" är alltid mycket omega-6 i förhållande till omega-3) och även för lite grönsaker, de bulkar mest upp med billiga kolhydrater (och socker då, t.ex. maltodextrin är också socker). Titta på innehållsförteckningen och näringsinnehållet så får ni se! Så lite som 2% protein kan det stå, det är löjligt lite för barn som växer.

Vi har varit skeptiska till barnmat på burk änd från början då det känns som att det inte borde vara särskilt svårt att ge barnen lite av sin egen mat, även om man får se till att konsistensen är lämplig och måste undvika vissa saker. Har ni också funderat på hur mycket det faktiskt kostar med barnmat på burk i ett år - jämfört med den försvinnande kostnaden av att göra några satser egen barnmat enligt nedan? Det finns tusenlappar att spara... Men barnmatstillverkarna lyckas skickligt marknadsföra maten till föräldrar som att den var jättesvår att göra själv och som om det är värsta rocket science att laga välkomponerad mat som innehåller alla näringsämnen man behöver (medan barnmaten då ofta innehåller billiga bulkämnen och tillsatta syntetiska vitaminer och näringsämnen som inte är lika bra som riktiga). De vill också gärna få föräldrar att tro att man inte kan hålla tillräckligt bra hygienstandard för att göra egen barnmat. Det absurda i detta inser man snabbt om man funderar på hur länge det funnits barnmat på burk och hur länge barn funnits och ätit och vuxit upp utan att dö av matförgiftning i särskilt stor utsträckning.

Detta inlägg handlar om att göra barnmat. Vi har ju tidigare skrivit om hur man kan koka sin egen välling, som det nu känns bra att vi gjort, och vill här tipsa om några andra enkla saker man kan göra. I ett annat inlägg diskuterar vi dessutom hur man kan tänka kring mat för att försöka få till bra matvanor tidigt.

Gröt är ju väldigt lättlagat, bara att ta havregryn och vatten, blanda i en (inte för liten) skål, ställa in i micron i en minut på full effekt, röra om, kontrollera konsistensen och ev. ha i mer vatten, micra en minut till och sedan är det klart! Blanda ner frysta tinade blåbär samt gärna lite kokosolja (t.ex. Urtekram kokosolja) för en nyttig och god frukost med extra tillskott av fett som barn gärna ska ha! Detta kan barnet äta själva med sked från att de är ca 10 månader, och gröten innehåller garanterat bättre fetter och mer blåbär än någon fabrikstillverkad blåbärsgröt!

Barnmat till barn mellan 6 -10 mån kan man lätt göra och frysa in i små istärningskuber. Sedan tar ni fram och micrar en eller två kuber när de ska ha mat, tillsätter fett och serverar. Ska ni ut på utflykt kan ni med fördel ta med den frysta kuben så håller sig maten sval och tinar lagom till att den ska värmas. Vi tog fram tre olika lämpliga maträtter och lagade en rejäl portion av varje, detta räckte nästan hela perioden som hon behövde barnmat, dvs vi lagade barnmat tre gånger på 5 månader (sedan fick hon ju mycket BLW-mat (se nedan) från ca 7 månader så vi skedmatade inte henne med barnmat särskilt länge). 
De tre maträtterna vi lagade var:
- lax, broccoli, pasta, torkad dragon (detta var favoriten)
- torsk/sej, ärtor, potatis, torkad timjan
- köttfärs/linser, majs, ris, torkad oregano (ersätt köttfärsen med röda linser för vegomat)
Dessa maträtter innehåller sammanlagt mycket fisk som är nyttigt protein, omega3 som finns mycket i lax, järn som finns i köttfärs och broccoli, olika slags kolhydrater och grönsaker som är näringsrika och med milda smaker som barn tycker om. Anledningen till att vi kryddat allt med örtkryddor är för att det ska smaka lite mer och att barnet ska börja vänja sig vid milda kryddor, samt att små mängder örtkryddor är nyttigt för småbarn. Barnmaten ska kompletteras med amning eller mjölkersättning upp till minst 10 månaders ålder för att få i sig tillräckligt med kalcium och andra viktiga ämnen.

Gör så här: Ta ungefär samma proportioner av tex lax, broccoli och pasta som till en vanlig måltid. Ångkoka eller koka de olika ingredienserna till mjuk konsistens, salta inte! Lägg allt i en bunke eller kastrull, tillsätt lite av kokvattnet och mixa med stavmixer till puré med lite bitar i, beroende på barnets ålder. Tillsätt mer av kokvattnet om konsistensen är för tjock. När maten är färdig, lägg upp i istärningskuber och frys in direkt. När maten är fryst, knacka ur istärningskuberna och lägg i en burk i frysen (märk burken med frystejp för det kan vara omöjligt att gissa vilken "rätt" det är). När du ska tina så ta en kub, lägg i en porslinsskål (undvik att värma i plast även om du ska servera på plasttallrik) och värm i micron tills den blir ordentligt varm, tillsätt lite rapsolja, olivolja eller smör (variera gärna då olika typer av fett innehåller olika sorters nyttigheter) och låt det sedan svalna till lagom temperatur innan du ger barnet.

Mat till barn från ca 10 månader är ännu lättare. Nu är det inte längre nödvändigt med barnmat för de flesta, utan barnet kan äta små bitar av vanlig mat med händerna. Testa mjukkokta broccolibuketter, pastaskruvar, brödstavar med smält ost på (micra 1/2 minut), stavar av kokt morot eller potatis, kokta bönor och linser, jasminrisbollar, skivor av kokt ägg, bitar av ugnsbakad lax, samt små frikadeller och fiskbollar (dvs köttbullar eller fiskkakor som kokts istället för stekts). Barn under 1 år ska helst inte ha stekt mat eftersom deras mage och tarmar är lite känsliga i början. Däremot behöver de mer fett i maten och det är bra att t.ex. smälta lite smör eller ringla lite olja över pastan, broccolin, laxen, moroten etc. Ta dock inte för mycket då det lätt blir halt och svårt att hålla i för barnet. Ha med fördel lite grädde och smör i frikadeller och fiskbollar också. Kring 1-årsåldern blir de allt bättre på att äta med sked och får de bara öva ordentligt (trots att det blir kladd - se bild på blåbärsgrötkatastrofen här intill...) så kan de äta det mesta med sked sen, till och med soppa. Många barn ogillar att bli matade och äter mycket bättre och mer varierat om de får äta själva med händer eller sked. Och som vuxen kan man ägna sin tid åt att äta själv, eller göra något annat istället för att sitta och mata, vilket vi tyckte var värt den extra tid man fick lägga på att städa upp efter kladdet det orsakar att barnet får äta själv (men givetvis får man sätta gränser så att barnet inte kastar mat omkring sig och sådant). 

Man kan börja tidigare än 10 månader med att låta barnen äta själv med händerna, samma mat som listats här ovan. Vår dotter började redan vid 7-8 månader och tyckte mycket om det, hon blev snabbt duktig och älskade att kunna mata sig själv. Metoden kallas Baby-led weaning (BLW) och går ut på att man dukar upp mat till barnet som det får äta själv med händerna, samtidigt som man fortsätter att amma (eller ge ersättning). Barnet får då själv styra hur mycket det vill äta och hur mycket det vill amma, och tillvänjningen till mat blir på barnets egna villkor. För oss fungerade detta jättebra och vi tror det har bidragit till hennes goda aptit på olika sorters vanlig mat och grönsaker och att hon äter så bra själv utan tjafs. Tycker ert barn det är jobbigt att bli matad med sked så testa BLW!

Hoppas detta varit en hjälp till er som vill undvika fabrikstillverkad mat till era barn, och dela gärna med er i kommentarerna av egna tips!

tisdag 15 januari 2013

Snabb vegetarisk pasta på ekologisk rescue-mission

På tisdagar är Adrian och cyklar mountainbike i Nackareservatet efter jobbet (ja, även i meterdjup snö och -15 grader) så då har jag (Flora) och dottern Freja en egen kväll då vi äter tillsammans bara hon och jag. Eftersom hon kan vara lite otålig med att få mat när hon kommit hem från förskolan tänkte göra en snabb pasta idag och "fuskade" med färdigblandad pesto. Vi brukar alltid annars göra egen pesto, men det kan ju ta lite tid och jag hittade faktiskt en pesto på soltorkade tomater som inte innehöll en massa konstiga tillsatser samtidigt som den hade en hel del av de "riktiga" ingredienserna (annars kan de ofta snåla på de dyra ingredienserna i färdigjord pesto - exv. basilika, pinjenötter och parmesan, och snålar man in på de grejerna blir det ju tyvärr inte mycket annat kvar i peston, så då fylls det på med olika skumma saker och aromämnen. Men jag hittade alltså en schysst pesto och letade i grönsakshyllan efter andra ingredienser. Först tänkte jag köpa broccoli, hennes favoritgrönsak, men det fanns ingen ekologisk och istället fick jag syn på några lite ledsna zuccinisar (igen, för den flitige bloggläsaren minns kanske denna incident, fast denna gång var jag på vår lokala Ica och de har väldigt dåligt ekologiskt utbud, så jag ville verkligen sponsra när de nu äntligen tagit in något ekologiskt). Jag bestämde mig för att ha dem i pastan tillsammans med lök och papika. Det blev faktiskt jättegott och en stor hit med min lilla matgäst.

Pasta med pesto och grönsaker

4 portioner

4 nystan tagliatelle per person
1 liten burk pesto med soltorkade tomater
2 st små zucchini
1 röd snackpaprika
2 mindre gul lök
2 klyftor vitlök
salt, svartpeppar
paprikapulver (om man vill)
ev körsbärstomater

Skölja och hacka zuccinis och paprika i mindre bitar. Bryn hackad lök i rapsolja i en stekpanna, lägg i paprika och zuccini och fortsätt steka alltihop i rapsolja tills det är mjukt. Pressa under tiden i vitlök, salta, peppra och tillsätt gärna paprika. Koka upp rikligt med vatten medan allting ligger i stekpannan och koka pastan i saltat vatten med lite rapsolja i. Om det på förpackningen står att pastan ska koka i 6-8 minuter, smaka då på en pastabit efter drygt 5 minuter för att kontrollera att det inte blir överkokt. Rör inte om för mycket i pastan medan det kokar, det frigör stärkelse och gör att den klibbar. Var förberedd med durkslag och häll av pastan när den är nästan helt klar eftersom den mjuknar ytterligare lite efter att man hällt av. Häll direkt tillbaka pastan i den varma kastrullen, ringla över lite olivolja samt kör några varv med pepparkvarnen, sedan kan pastan stå i kastrullen och hålla sig varm utan att klibba ihop ifall såsen inte är helt färdig. När grönsakerna är mjuka lägger man upp pasta på tallrikar, blandar med en rejäl matsked pesto och toppar med grönsaksröran och kanske några halverade körsbärstomater. Prego!

Övrigt: vegetarisk, gör egen pesto så kan det vara veganvänligt, laktosfritt och glutenfritt ifall man använder glutenfri pasta. 

lördag 12 januari 2013

Konsten att koka en god pasta...

Pasta har fått ett oförtjänt dåligt rykte som billig och tråkig studentmat. Lagar man bara till det ordentligt kan pastan dock gå från att vara en klibbig massa med fet och tråkig sås till att vara ett litet mästerverk av smaker, fantastisk i sin enkelhet och väl värd att bjuda på med ett mustigt rödvin till. Vi kunde dock inte ana att det fanns så mycket att veta om att koka pasta då vi en gång fick ett vanligt paket med tagliatelle i våra händer, efter att ha handlat på den anspråkslösa stormarknaden i det afrikanska pyttelandet Lesothos huvudstad Maseru när vi bodde där 2008. Men - paketets tillverkare påstod att de var italienare och hade ambitionen att uppfostra användarna att koka deras pasta på rätt sätt, och därför fanns det mycket grundliga instruktioner om tillagning. Dessa har vi sedan dess faktiskt följt nästan slaviskt, vilket gett mycket goda resultat. Och nu, äntligen, delar vi med oss av denna hemlighet till er, kära bloggläsare:

Att koka pasta som en italienare...
Börja med att koka upp en rejäl kastrull med vatten, det ska finnas gott om vatten för pastan att koka i. Tillsätt salt och en skvätt olja i vattnet. Se till att vattnet kokar rejält när du lägger i pastan (på engelska hette detta "a rolling boil", dvs att vattnet bubblar och kokar rejält i grytan). Ta direkt tid på pastan så snart du lagt i den, men rör inte om i onödan med sleven - att röra om frigör stärkelse och gör pastan klippig. Rör alltså bara om lite i den mån det krävs för att få pastan att lösa upp sig. Sätt klockan på någon minut innan den angivna koktiden och se till att du har allt som krävs iordningställt för att ta pastan från spisen. Kontrollera pastan genom att fiska upp en bit och smaka på den, den ska vara nästan perfekt, d.v.s. ha tuggmotstånd utan att vara hård i mitten. Om man vill vara extra säker på att få varm pasta under hela måltiden kan man här med en slev ta några skedar pastavatten och hälla i sina pastatallrikar så att de blir varma. Häll av pastan direkt, men se till att inte hälla bort allt vatten utan lämna kvar en liten skvätt i botten på kastrullen. Använder du durkslag så häll av pastan i durkslaget men häll direkt tillbaka i kastrullen, så kommer en lagom mängd vatten med tillbaka. Häll direkt över ännu en skvätt olja över pastan (gärna olivolja denna gång) och rör om, samt vrid några varv med svartpepparkvarnen över pastan. Häll bort vattnet som nu värmt upp pastatallrikarna, torka ev. lite med hushållspapper och lägg upp pastan. Pastan håller sig varm i kastrullen med lock på i ett tag, men bäst är att ha pastasås och andra tillbehör redo och äta direkt. Voilá - god, klibbfri pasta!! :)

Instruktionerna ovan kan tyckas självklara, men ändå slarvar man med dem ibland och det resulterar ofelbart i ickeperfekt pasta. Vårt vanligaste misstag är att inte ha allting färdigt för att hälla av pastan så fort den kokat färdigt, vilket göra att den blir lite överkokt. Titt som tätt gör vi på detta sätt när vi enkelt svänger ihop lite tagliatelle tillsammans med olika ingredienser som är goda för tillfället. Idag hade vi ädelost kvar från julfirandet, och hade det i pastan, tillsammans med ångkokt broccoli, bacon och små körsbärstomater. En god smakkombination! Istället för bacon kan man med fördel ha stekta skogschampinjoner istället om man vill, det är en annan variant vi gärna kör på. Klicka på etiketten "pasta" så få ni fler idéer på tillbehör!

Pasta med ädelost, bacon/svamp och broccoli
4 portioner

1-2 paket bacon, bestäm själva 
eller
1 paket skogschampinjoner
1 bit ädelost (ca 140 g)
1 stor broccoli
16 st körsbärstomater
16 nystan tagliatelle

Gör så här:
Ångkoka broccolin så att den är krispig men genomkokt. Stek under tiden bacon (klipp rakt ner i pannan med kökssax, inget extra fett behövs), eller svamp (stek i lite smör tills vattnet kokat bort, salta och peppra under tiden). Koka upp vatten till pastan och koka pastan enligt instruktionerna ovan. Halvera körsbärstomaterna. Lägg upp den färdiga pastan på en tallrik, varva med smulad blåmögelost, baconbitar/svamp, broccoli och dekorera överst med körsbärstomater. Servera genast, då pasta snabbt kallnar!

Övrigt: receptet är vegetariskt om man tar svamp istället för bacon. 

tisdag 8 januari 2013

Mat och klimat

Nytt år och många kanske får tankar om framtiden och funderar på löften om äta bättre eller göra något för miljön och klimatet. Enligt Världsbankens senaste rapport (sammanfattningen här) kan vi få ett så mycket som 4 grader varmare klimat redan detta århundrade med vår nuvarande takt på utsläppen och klimatarbetet. Det är tuffa besked - fyra graders uppvärmning innebär mycket stor påverkan på havsnivåer, jordbrukssystem, vattenförsörjning med mera, inom våra barns livstid. En situation som de inte varit med och skapat, men får ta konsekvenserna av. Så sent som inför klimatmötet COP 15 i Köpenhamn 2009 tyckte man att 2 grader uppvärmning innebar oacceptabla risker (ja, fortfarande säger Världsbankens president att vi måste begränsa uppvärmningen till 2 grader, men frågan är hur realistiskt det är med tanke på att det inte händer tillräckligt för att detta mål ska uppnås). I en intressant debattartikel på DN funderar flera av mina nära kollegor över varför politikerna har så svårt att ta tag i klimatproblemen, samtidigt som andra vänner dragit igång Föräldravrålet, ett upprop över partigränserna för att få politikerna att ge klimatet högsta prioritet och göra det lättare för oss vanliga medborgare att leva klimatvänligt. Skriv på det du också!

Det är ju inte alltid så lätt för en vanlig medborgare att veta hur man ska göra för att vara mer klimatvänlig - vad vad man ska välja för mat till exempel, och frågan är mer komplicerad än man kan tro. Jag (Flora) var på ett intressant seminarium på jobbet på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) förra månaden, där forskare summerade olika forskningsresultat med avseende på hur matproduktionen påverkar klimatet. Tänkte dela med mig av några av huvudpunkterna som jag inte hade helt klart för mig innan i alla fall.

För det första så ska man veta att utsläpp från matproduktion bara står för ca 25% av våra totala växthusutsläpp, där resor står för 33% och boende för ungefär 30%. Så eftersom alla behöver äta så finns det mindre utrymme för att minska på utsläppen i samband med matproduktion om man jämför med resor och boende, som ju också då släpper ut mer. Dessutom är det idag omöjligt att framställa mat utan att orsaka utsläpp av växthusgaser, eftersom de största utsläppen från jordbruk kommer direkt från marken och frigörs av att man brukar jorden helt enkelt. Fossila bränslen och konstgödsel utgör en jämförelsevis liten del av växthusgasutsläppen från jordbruket. En viktig lärdom av det är att vi måste bli mycket bättre på att minska matsvinnet, så att vi faktiskt äter upp den mat vi så producerar eftersom det sliter på miljön att producera den. Det har jag skrivit om tidigare här.

En annan viktig aspekt är också att äta mer mat som belastar miljön mindre, och mindre av mat som belastar miljön mycket. Kött är ju som bekant en produkt som belastar miljön mer, som jag också skrivit om tidigare, och att äta lite mindre kött ger snabbt en positiv klimateffekt. I Sverige idag går 70% av jordbruksmarken åt till foderproduktion till djur, vilket ju är en mycket stor andel. Vi äter ju lite väl mycket kött per person i genomsnitt i Sverige idag, även med tanke på vad som är hälsosamt, så där finns det flera vinster att göra på att minska sin konsumption. Argumentet att t.ex. nötkött produceras som en biprodukt av mjölkproduktion håller till viss del, men inte fullt ut - ca 65% av nötköttet som produceras i Sverige idag kommer som en "biprodukt" av mjölkproduktionen.

Mat som är närproducerad och i säsong belastar också i regel miljön mindre. I Sverige på vintern och våren kan det bli väl torftigt på grönsaksfronten, men får man då fokusera mer på frysta och konserverade grönsaker (faktiskt smakar t.ex. frysta haricots verts, som frysts in direkt efter skörd, bättre än de spensliga långresenärerna från Kenya man såhär års kan få tag på i butikerna). Det behöver inte nödvändigtvis bli jättedyrt att köpa närproducerat kött, det är lättare än man tror att besöka en lantgård och köpa kött eller beställa hem en låda med kött (och äter man mindre kött sparar man ju ändå pengar). Kan Petter som bor mitt i Stockholm utan bil handla enbart direkt från producenterna så kan alla! Jag fick en bok i julklapp: Lite dyrare mycket bättre mat nära i Uppland, som ger inspiration till att besöka gårdar i Uppland. Det finns också en bra matkarta för Uppland och på sidan Äkta vara finns en Sverigeguide med genuina matproducenter, samt länkar till ställen på webben där man kan beställa kött, fisk, grönsaker mm. hem. Säsongsmatens fördelar har jag skrivit om tidigare, och på sidan äkta vara finns smidiga listor över vad som är i säsong för tillfället. Även ursprungslandsmärkningen i affären ger ju en vink om detta - man kan ju t.ex. ha som princip att inte köpa mat som producerats längre bort än i medelhavsområdet, och att köpa från Sverige eller grannländerna under sommar och höst när det faktiskt finns produkter här hemma att tillgå. I boken mat och klimat finns också många bra tips och en genomgång av forskningsläget.

Slutligen ekologiskt - frågan på seminariet var om det verkligen är bättre för klimatet att äta ekologisk mat. Det finns idag inte ett entydigt svar på det, eftersom det är väldigt många olika faktorer som måste vägas samman för varje enskild produkt. Jag blev själv förvånad när jag fick reda på detta, eftersom jag vet att konstgödsel innehåller fossila produkter och därför har en påverkan på klimatet. Dock står konstgödel alltså för en relativt liten del av utsläppen i jordbruket, där huvudutsläppen orsakas av att man helt enkelt brukar jorden. Därför blir det så att ju mer jord man brukar, desto mer utsläpp blir det, och avkastning per hektar, som ofta är högre med konstgödsel och bekämpningsmedel, blir därför viktigt i ekvationen. Att försöka höja avkastningen per hektar vid ekologisk odling, särskilt för vissa grödor som ligger långt efter konventionell odling idag, är därför viktigt. Men att helt ensidigt fokusera på att höja avkastning per hektar blir dock för kortsiktigt och är inte en bra väg att gå, eftersom man riskerar att offra andra viktiga värden, som mångfald, livsmedlens näringsvärde och jordens långsiktiga bördighet. Kompromissar man med dessa faktorer riskerar man att få mer problem än positiva effekter långsiktigt. Kanske är det så att vi redan gått över gränsen för långsiktig hållbarhet i det konventionella jordbruket och att jämförelsen därför inte blir rättvisande.

Ekologisk odling har ju också många andra fördelar, både för miljön (främjar biologisk mångfald, ger mindre gifter i naturen och främjar mikroorganismer i jorden, som blir mer långsiktigt näringsrik etc.) och för människorna (t.ex. mindre gifter i maten och mindre hälsofarliga gifter som producenterna utsätts för). Forskningen har ännu inte entydigt bevisat att det är bättre för hälsan att äta ekologiskt, även om flera studier tyder på det. Framförallt finns det inte tillräckliga bevis på att rester av bekämpningsmedel i maten inte är skadliga för människor, särskilt när det används väldigt många olika medel på varje gröda, som alla kanske ligger under gränsvärdena men där man inte studerat "cocktaileffekten" av att få i sig många små doser av olika gifter.

Även om det kanske är för tidigt att försöka ställa om helt till ett jordbruk utan konstgödsel idag, så stimulerar efterfrågan på ekologiska produkter en långsiktig sådan omställning. Det finns många olika sätt att bevara jordens näringsinnehåll utan att tillsätta konstgödsel, och dessa sätt utvecklas ständigt. Bekämpningsmedel däremot, finns det redan idag många kostnadseffektiva och säkra alternativ till, som Jules Pretty skriver om i boken Pesticide Detox. Agro-industrins massiva reklamkampanjer riktade till producenterna leder dock ofta till en överanvändning av både pesticider och konstgödsel, vilket beskrivs bland annat i boken Matens pris. Därför kan det vara läge att visa matindustrin att konsumenterna efterfrågar annat än bara billig mat och bryr sig om hur den produceras.

Kolla även in länkarna i länklistan för mer om detta ämne!

söndag 6 januari 2013

Fisksoppa med saffran och enklaste vitlöksbrödet

Fisksoppa med ett glas Chardonnay 
till lunch andas fransk semester!
Har man saffran över från julbaket kan man med fördel använda ett kuvert till denna goda soppa (men den är väl värd inköp av saffran enkom för soppa också!). I övrigt är det en härlig värmande och lyxig vintersoppa, med grönsaker som är i någorlunda i säsong så fänkål, morot och potatis samt fisk och skaldjur som ju faktiskt har vinter som högsäsong, läs mer på säsongsguiden om det). Se till att köpa småflaskor av vitt enklare matlagningsvin nästa gång ni är på systemet så ni har hemma och slipper hälla för "fint" vin i soppan.

Ett tips på hur man får bästa stuns på räkorna i soppan är att ta frysta räkor och hälla i allra sist precis innan servering. De tinar i soppan och blir perfekta. Har ni tänkt att ni gör mer soppa än ni tänker äta upp (vilket ju alltid är smart tycker vi så man har middag till en annan dag alt. matlåda - så ha inte i räkorna alls utan ta fram de räkor ni vill ha i er portion och lägg i soppskålens botten innan ni häller på den rykande varma soppan. Detta blir perfekt. Nästa måltid hettar ni bara upp soppan ordentligt och gör samma sak, vips slipper ni tuggiga uppkokade räkor! Änglamarks skalade MSC märkta räkor är perfekta här. Se receptet för smart tips kring enkla vitlöksbröd också!


Fisksoppa med saffran och räkor

6 portioner

Ca 600 g fryst fisk (t.ex. hälften vit fisk och lax)
300 g skalade frysta räkor
3 gula lökar
4 klyftor vitlök
1 fänkål
2 morötter
6 st potatisar
1,2 liter vatten samt buljong för den mängden vatten
1 tsk torkad timjan
1 burk krossade tomater
2 dl vitt vin
1 pkt saffran (1/2) gram
1 tsk salt och 1 krm svartpeppar

Vitlöksbröd
100 g Smör
Rapsolja
Örtsalt
3 klyftor vitlök
6 skivor levainbröd/surdegsbröd

Ta först fram smöret så att det blir mjukt! Hacka lök, strimla fänkål (spara gärna vipporna som garnering), hacka morot och potatis (gärna i grönsakshackare). Mortla saffram med en liten nypa socker och fräs i rapsolja någon minut. Fräs sedan lök och vitlök, lägg efter någon minut i resten av grönsakerna och fräs lite till. Häll på vatten och tillsätt buljong, timjan, salt och peppar, samt krossade tomater. Koka upp och låt puttra i 10 minuter, tillsätt därefter vinet, låt puttra i 10 minuter till eller tills morot och potatis känns nästan färdiga. Skär under tiden upp fisken i kuber.

Förbered även vitlöksbröden - blanda mjukt smör och så mycket rapsolja att det blir fin bredbar konsistens i en skål, tillsätt örtsalt och pressad vitlök. Det klassiska sättet att göra vitlöksbröd är att bre smöret på brödskivorna och rosta i ugnen på 200 grader tills de är frasiga, men eftersom ugnen drar massor med energi och det känns lite fel att sätta på den bara för att rosta lite bröd så är ett mer miljövänligt och energisnålt alternativ som också går snabbare och faktiskt blir jättegott  att rosta brödskivorna i brödrost tills de blir ordentligt frasiga och breda på smöret på det varma brödet direkt innan man äter. Det viktigaste här är snarare tajmingen, vitlöksbrödet är absolut godast direkt från ugnen eller från brödrosten och det duger inte att det blir stående medans folk trillar in till middagen lite slött!

När soppan är så gott som klar och ni har planerat för vitlöksbröden - lägg i fiskkuberna och låt soppan koka och sjuda någon minut. Kontrollera att fisken är genomkokt men det går jättesnabbt. Laxen får gärna vara rosa inuti, fisken ska ha stuns och inte vara sönderkokt. Gör enligt instruktionen ovanför receptet med räkorna - häll dem frysta i botten av varje soppskål alternativt häll i dem frysta i den varma soppan utan att koka. Garnera med fänkålsvippor eller färsk timjan.

Övrigt: Laktosfri, och glutenfri om man väljer glutenfritt bröd till. Vår dotter älskar soppan, men äter fänkålen bara om den är ganska finhackad.




tisdag 1 januari 2013

Nyårsmaten! Recept potatiskaka med getost och friterad camembert

Eftersom Flora och Freja fortfarande var lite sjuka bestämde vi oss för att inte försöka ta oss iväg någonstans utan fira nyår i med en trevlig romantisk middag på tu man hand efter att Freja gått och lagt sig och sedan gå ut och titta på fyrverkerier med grannarna. Det blev mycket lyckat, romantisk middag var precis vad vi behövde och tolvslaget firades ute med champagne medan Freja sov igenom alla raketer och smällare som vi kunde höra högt genom hennes babymonitor medan vi var ute. Monitorn visade sig till och med ha räckvidd in till grannen 5 hus bort som vi blev inbjudna till ett tag.

Till middag gjorde vi äntligen åt hjortinnerfilé som legat i frysen alltför länge sedan Adrian varit med och styckat en hjort hemma hos en kollega. Man gör gärna det misstaget, att tycka att tillfället aldrig är fint nog för att äta något som ligger i frysen och till sist riskerar det ju att bli gammalt. Nu åt vi i alla fall upp, som vanligt snabbt stekt i panna och sedan stoppad i ugnen med termometer. Till detta gjorde vi en fantastiskt god och krispig potatiskaka med rosmarin och getost, ett recept vi hittade på alltommat.se efter att vi letat efter recept med getost som vi hade över från julmaten. Här nedan kommer det modifierade receptet. Till detta gjorde vi ångkokt brysselkål och en blåbärssås med rödvin som vi också letat fram recept till på nätet, men den blev inte så jättegod så vi återger inte det receptet här. Irriterande nog verkar en del bilder ha förkommit, både från julmiddagen och från nyårsmiddagen, återkommer ev. med bilder på potatiskakan...

Till efterrätten hade vi planerat friterad camembert med varm hjortronsylt och champagne, och när vi sitter som bäst efter maten och pratar, med vackra bordsdekorationer, tända ljus och klassisk musik i bakgrunden  sneglar Adrian på klockan och säger - du, det är 18 minuter kvar till tolvslaget! Vi hinner, tänkte vi och drog blixtsnappt igång: värmde 1,5 liter rapsolja i en kastrull på induktionshällen - Adrian hämtade sin termometer och kontrollerade hur temperaturen steg medan Flora snabbt tog den jämtländska camemberten, en hel liten rund ost, och vände i vatten, mjöl, ägg och ströbröd. Innan vi visste ordet av var oljan uppe i 180 grader, Adrian doppade snabbt ner osten med hålslev i oljan och på en minut var den gyllenbrun. Passade nog var det "Valkyriornas ritt" som just då spelades i högtalarna... Hjortronsylten vi köpt tidigare på julmarknad värmdes i en minut i micron och champagnen korkades upp. Bilden visar att det hela kanske blev lite snabbt upplagt, men 11.51 satt vi till bords igen och åt efterrätt och skålade. Ingen kan säga att det tar lång tid att förbereda den efterrätten! Glasfatet på bilden är Anna från Kosta Boda

Potatiskaka med getost och rosmarin
6 portioner

1 rulle färsk smördeg
ca 600 g potatis
3 vitlöksklyftor
100 g getost
2 tsk färsk hackad rosmarin
smör
flingsalt

Skala och riv potatisen grovt på rivjärn. Smält smör i en panna, pressa ner vitlöken och stek potatisen snabbt, salta och peppra. Stek inte länge, det ska vara lätt och luftigt och salta inte för mycket eftersom getosten också är salt. Rulla ut smördegen på en plåt (pappret kan användas som bakplåtspapper) och fördela potatisen jämt på degen, lämna 5 cm runt om. Smula över getost  i ett jämnt lager och hackad rosmarin. Rulla snabbt ihop till en rulle innan den varma potatisen smälter smördegen för mycket. Vik in ändarna först och rulla sedan med hjälp av pappret en rulle, placera skarven på undersidan och låt den stå kvar på pappret. Pensla med lite smält smör och smula flingsalt och rosmarin över rullen. Sätt snabbt in i ugnen på 225 grader varmluft (ej grill) i 20 minuter. Passa mot slutet så att den inte blir bränd ovanpå!