fredag 13 december 2013

Mjuk pepparkaka med rårörda lingon

Saffranssnäcka, mjuk pepparkaka och mandelbiscotti 
Här kommer ett smarrigt recept på en enkel och snabblagad mjuk pepparkaka som vi bakade till andra advent. Perfekt som kaka att ta med t.ex. till jobbet eller knytisen eftersom den bara blir saftigare till nästa dag, och går utmärkt att frysa också.

Mjuk pepparkaka
Pepparkakan serverades med smarriga  saffranssnäckor och favoriten mandelbiscotti. Till detta hade vi dessutom bakat vanliga pepparkakor (ej i bild) samt hade lite dadlar, nötter och mandariner, vilket blev ett riktigt lyxigt uppbullat adventsfika. 


Mjuk pepparkaka med rårörda lingon
Ca 10-12 bitar

3 ägg
2,5 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
2-3 msk pepparkakskryddor
(eller 1,5 tsk nejlika, 1,5 tsk kanel, 1,5 tsk kardemumma och 1,5 tsk ingefära)
1 dl yoghurt eller filmjölk
3,5 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk bakpulver
1 dl rårörda lingon
smör och kokos till formen

Smörj en fin form, exempelvis en hjärtformad form, en sockerkaksform eller en brödform, och häll i lite kokos istället för ströbröd. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smör och rör ner pepparkakskryddor i smöret, blanda med äggsmeten och tillsätt yoghurt. Blanda mjöl, salt vaniljsocker och bakpulver, vänd ner detta i smeten försiktigt. Tillsätt sist de rårörda lingonen. Häll upp smeten i formen och grädda i 30 minuter på 200 grader (175 varmluft), kontrollera att den inte är geggig inuti, grädda annars 5 min till..

Strössla gärna över lite mer kokos vid servering eller servera med grädde ihoprörd med grekisk yoghurt och rårörda lingon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar