söndag 22 december 2013

Grönsaker och sallader som passar på julbordet (och under hela vintern)

Liten julgran med avokado och granatäpplekärnor.
Julbordet innehåller som bekant ofta relativt lite grönsaker, i alla fall om man jämför med mängderna kött och fisk. Även om vintern kanske inte är högsäsong för grönsaker i Sverige går det fortfarande att göra flera sorters sallad och varma grönsaker som är någorlunda säsongsanpassade och klimatsmarta (och därmed goda!) för att lätta upp julmaten, samt injicera lite friska smaker och vitaminer för hälsans och välmåendets skull. Salladen med rödkål, gröna blad, apelsin och granatäpple är rena rama supermaten rakt igenom, och grönkålssalladen innehåller också 5 olika superingredienser! Inte minst för allergiker kan också salladen ofta vara en räddning på julborden för den innehåller sällan gluten, ägg, laktos eller nötter (fast salladen med valnötter och ädelost är här ett undantag då!). Här kommer en två lämpliga sallader samt en ugnsbakad grönsaksrätt som alla tre är mycket enkla och snabblagade - välj en favorit eller servera alla tillsammans om ni är många! Se även detta recept för en god auberginegratäng som alternativ till Janssons!
 
Rödkålssallad med apelsin
Bufféportion för 6 personer

1/2 rödkålshuvud
1 paket ruccola eller bladspenat (vilket man föredrar
2 apelsiner, gärna eko
granatäpple
olivolja
balsamvinäger
örtsalt
svartpeppar
Rödkålssalladen i skål Anna från Kosta Boda.

Skär rödkålen i tunna strimlor med kniv eller mandolin/matberedare. Lägg i blöt i en bunke i kallt vatten i 10 minuter. Skölj under tiden ruccola/bladspenat och slunga i salladsslunga för att inte få en för blöt sallad (alternativt låt rinna av ordentligt i durkslag om ni inte har slunga). Skala apelsinerna och skär med vass liten kniv (gärna filékniv) bort den vita hinnan runtom så att apelsinen fortfarande är en boll men fruktöttet är blottat. Skär nu försiktigt längs insidan på varje klyfta för att få loss skinnfria "filébitar" av fruktköttet. Halvera granatäpplet och håll halvan med kärnorna nedåt ovanför en skål eller bunke. Slå bestämt med baksidan av en sked på baksidan av granatäpplet så att kärnorna flyger ut ner i bunken. Det kan skvätta lite så se upp, håll granatäpplet nära bunken. Man måste slå bestämt på samma plats flera gånger innan kärnorna börjar lossna. Plocka bort de sista kärnorna som ibland sitter kvar inuti granatäpplet och plocka även bort eventuella vita bitar av hinnor som följt med ner i bunken. Lyft upp rödkålen från vattnet, slunga även den i salladsslungan och blanda sallad och rödlök i en fin skål,  spraya/ringla över olivolja och balsamvinäger, krydda med lite örtsalt och svartpeppar och blanda runt. Lägg sen apelsinfiléerna överst och Garnera med granatäpplekärnorna. 

Grönkålssallad med valnötter och ädelost
Grönkålssallad i skål köpt i Marocko
ca 6 bufféportioner

1 grönkålshuvud
150 g blåmögelost
2 mindre äpplen
100 g valnötter

Vinägrett:
1 dl olivolja
1/2 dl solrosolja
4 msk sherryvinäger
2 schalottenlökar
1 msk senapsfrö
3 msk mynta (färsk eller torkad)
salt och svartpeppar

Strimla grönkålen tunt och spola i kallt vatten i några minuter för att skölja och göra den krispig och god. Slunga i salladsslunga eller låt rinna av ordentligt. Blanda ihop vinägretten (har man inte vissa av ingredienserna hemma kan man skippa eller byta ut dem så gott det går, det blir gott ändå - testa dijonsenap istället för senapsfrö, torkad mynta istället för färsk, och finhackad rödlök istället för schalottenlök, balsamvinäger istället för sherryvinäger och enbart olivolja istället för solrosolja) och blanda runt salladen med 2/3 av vinägretten. Lägg upp i en fin serveringsskål, lägg över tunt skivat äpple, smula över blåmögelost och valnötsbitar. Toppa med sista delen av vinägretten och eventuellt lite färsk mynta.

Lönssirapsbakade äpplen och rödlök
ca 6-8 bufféportioner

4 äpplen
2 rödlökar
2 tsk finhackad röd chili (eller chiliflakes)
1 dl lönnsirap
1/2 dl japansk soja
2 msk pressad citronjuice med fruktkött
1/2 tsk salt
svartpeppar ur kvarn

Skala och skär rödlöken i klyftor, lägg i en ugnsform. Blanda lönnsirap, chili, soja, salt, peppar och citronjuice och häll över löken. Baka mitt i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Kärna under tiden ur äpplena och dela dem i klyftor. Lägg även dem i formen efter 15 minuter och blanda runt så att skyn kommer även på äpplena, baka i ytterligare 10-15 minuter tills äpplena är mjuka. Denna rätt passar fint på julbordet till olika fläskrätter som korv, skinka och köttbullar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar