fredag 22 november 2013

Äppeldjem

Detta recept på äppeldjem med citronskal, kanelstång, och nejlika har Floras mamma fått från en väninna, och det blir kanongott. Alla ni som har fallfrukt, eller som kan få tillgång till äpple från någon som har lite för mycket, passa på att koka en sats, det är hur gott som helst i gröt, yoghurt eller på skorpor, mycket mer smakrikt och hållbart än traditionellt äppelmos (och sötare förstås, så ät ändå med måtta). Nyligen fick vi ca 10 kg äpplen och gjorde två stora kastruller med djemen, det är svårt att få för mycket eftersom det också är perfekt som present. 


Äppeldjem

2 kg äpple
1 citron (ekologisk)
2 dl vatten
2 små kanelstänger
4 nejlikor
6 dl fruktsocker

Skala bort skadat skal eller skadade delar på äpplena, övrigt skal kan man lämna, det blir ändå gott och nyttigare. Kärna ur med urkärnare, dela på mitten och hacka i småbitar med en alligator, alternativt grovriv med matberedare eller på rivjärn. Lägg i en rejäl kastrull tillsammans med kanelstång, nejlikor och vatten. 

Tvätta citronen, skala den och skär citronskalet i smala strimlor, lägg ner i kastrullen, pressa även ur saften i kastrullen. Koka upp och koka under lock i 10 minuter. Rör ner sockret och låt koka 15-20 min till. Koka utan lock tills massan blir trögflytande, lägg sedan på lock tills det är färdigt. Smaka av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar