söndag 27 oktober 2013

Stekt ris - resträddaren nr 2!

Stekt ris i skål från Indiska med ätpinnar från Kina
Vi skrev ju nyligen om resträddaren pyttipanna, och tänkte nu följa upp det med en annan schysst resträtt, denna gång från Asien: stekt ris. Man kan lätt föreställa sig hur denna rätt kom till - middagens rester bestående av olika grönsaker och kokt ris stektes ihop för att ge lite extra smak, man knäckte ner lite ägg i rätten och tillsatte några nävar nötter och voilá - lunchen stod på bordet, en bra kombination av kolhydrater, grönsaker, fett och protein!

Vi använder lite samma princip som pyttipannan för att fixa stekt ris - när vi får kokt ris över från någon måltid fryser vi in det i en bytta med texten "stekt ris", som fylls på allt eftersom. Det gör inget om det blir en blandning av råris, jasminris och basmatiris, det blir bara mer spännande. På samma sätt kan vi frysa in stekt svamp eller andra stekta eller grillade grönsaker som lök, paprika, aubergine etc. som inte har gått åt under en måltid. Eller om man använt majs från burk till en maträtt och fått majs över, kan man frysa in även den. När byttan i frysen är full med ris brukar det vara dags att göra maträtten, och vi ser över vad vi har för infrysta grönsaker och kompletterar med det vi känner för. Receptet nedan är därför ett exempel endast på hur det kan se ut.

Stekt ris
ca 4 portioner
Stekt ris här med kyckling, paprika, cashewnötter och quinoa

Rapsolja eller jordnötsolja att steka i
Kokt ris, ca 800 g
2-3 st gul lök
ca 500 g svamp
2 st paprikor, olika färger
1 stor burk majs
gärna andra grönsaker: t.ex. purjo, stekt aubergine, gröna ärtor, haricots verts...
2-3 st ägg och/eller ev. räkor/kyckling
2 klyftor vitlök
1 st chili
1 bit strimlad ingefära
3-4 dl nötter, t.ex. jordnötter, cashewnötter

Börja med att hacka de råa ingredienserna, om du har några, d.v.s. lök, svamp, paprika mm. Stek dessa i en stor stekpanna eller wok i några minuter i rapsolja eller jordnötsolja. Blanda ner chili, vitlök och ingefära. Krydda som ni vill, uteslut chili, vitlök eller ingefära om ni inte tycker om eller inte tål det, krydda med paprikapulver, citrongräs, sambal oelek eller curry om ni föredrar det. Dela under tiden ev. frysta upptinade grönsaker i lagom små bitar, skölj av majs i durkslag. Maka undan de stekta grönsakerna från mitten av stekpannan/woken, häll i lite extra olja och knäck ner 2-3 ägg i stekpannan. Stek på rätt hög värme i någon minut och rör om så att äggen trasas sönder, rör runt äggbitarna i grönsaksröran. Häll i kokt ris och de redan stekta grönsakerna samt majsen. Häll i lite åt gången och häll på extra olja när det behövs, blanda runt hela tiden så att rätten blir genomstekt. Hacka nötter och rör ner mot slutet så att de blir varma. Det kan vara gott att servera med sweet chilisås till, eller kanske chutney.

Eftersom rätten är en allt-i-ett-rätt och man kan äta den ur en skål med bara gaffel om man vill passar det ganska bra som matlåda eller som bufférätt eller utflyktsrätt, vid tillfällen då man ska kunna stå och äta eller där det är bra att skapa så lite disk som möjligt.

Övrigt: vegetariskt, uteslut ägg för veganvariant, tillsätt då mer nötter. Går att göra med mild smak som passar barn, även om de kan vara skeptiska till sammanblandade rätter som denna. I sådana fall kan man steka lite ris med ägg separat till dem och servera med majs, ärtor och nötter i skålar vid sidan om exempelvis. Har man mycket ingredienser i frysen går rätten väldigt snabbt att laga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar