tisdag 29 oktober 2013

Slutskörda i örtagården - frys in, torka, gör olja, koka såser...

Nu i helgen slutskördade vi slutligen alla örtkryddor inför vintern, något vi hållit på med kontinuerligt under hösten. Nu fick köksträdgården och rabatterna också ett skyddande täcke av löv, som vi krattat ihop, fördelat med gräsklipparen och skyfflat ner i rabatterna.

De odlingar vi haft i år här vid husväggen och det vi gjort av dem är:

Körsbärstomater - som vi ätit färska eftersom de blir så himla goda och sedan gjort marmelad på de sista gröna tomaterna.

Chili - som vi haft i maten som både grön och röd chili och gjort chilisås samt sweet chilisås på. Nu torkar vi de sista chilisarna till chiliflakes.

Ruccola - har vi ätit färsk kontinuerligt - t.ex. till pizza.

Mynta, oregano, timjan och lavendel torkar i solen.
Skördad timjan, grön chili och lavendel i skålen
Rosmarin - använt som kryddning till lamm eller i paj, torkat samt gjort rosmarinolja på (se bild - det är olivolja med rosmarinkvistar i)

Timjan - använt färsk till det mesta samt torkat till vintern

Mynta - använt färsk, gjort myntasocker, torkat, gjort såser och drinkar på - se här.

Gräslök - använt till färskpotatis och att blanda med keso, eller till exempelvis örtagårdstabbouleh.

Oregano - använt som krydda och torkat.

Lavendel - torkat och ska göra lavendelpåsar för att hänga exempelvis i vid smutstvättkorgen eller inne på toaletten, eller använda i hemgjord kroppsskrubb eller liknande.

Citrongräs - haft i wok.

Vi tar tacksamt emot tips av bloggläsarna på andra saker att göra med örtkryddor, tomater och chili, samt tips på vilka sorter som blir bra att odla, etc. Det är härligt med hemodlat!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar