fredag 7 juni 2013

Salladsinspiration!

Sidosallad med lite valnötter, blåmögelost, och balsamico 
Äntligen börjar det bli salladstider! Efter vinterns och vårens långa öken på salladsfronten (där det dock finns vissa ljuspunkter se exempelvis detta inlägg för färgsprakande vintersallader och detta för en riktig vinter-hälsosallad), då vi vägrat köpa långväga vattniga gurkor och träiga tomater börjar nu hyllorna fyllas med salladsingredienser odlade i Europa som faktiskt smakar någonting och som ger en härlig vitaminkick när man behöver den som mest! På våren kan man köpa lite primörsallad och komplettera med vintermat som linser, nötter och avokado, för att inte tala om att sparris är en perfekt salladsingrediens. Färskpotatis kan också bli en härlig sallad exempelvis med gravad lax. Framåt sommaren kommer det så äntligen mer och mer grönsaker. Under grillningarna kan man passa på att grilla lite extra grönsaker som sedan kan bli goda sallader. Sallad är också perfekt som lunch under sommarhalvåret och kan varieras i det oändliga.

Sallad med kokta linser och avokadobitar i balsamvinäger
Tillhör du dem som fortfarande tycker att sallad mest är ett tråkigt måste? Har du fastnat i isbergssallad-gurka-tomat träsket? Se dig omkring i grönsaksdisken när du handlar! Testa andra typer av sallad utöver isbergssallad, t.ex. mache, ruccola, babyspenat… dessa mörkgröna blad innehåller mycket mer näringsämnen och enzymer än isbergssalladen. Prova att lägga till riven morot, majs, rädisor, oliver, soltorkade tomater, sockerärtor, rödlök, eller varför inte lite egen inlagd rödlök som är superenkelt att fixa. Testa med frukt, som ananas, äpple, apelsin, grapefrukt, mango. Strö över nötter och frön, t.ex. cashewnötter, valnötter, hackade hasselnötter, linfrö, sesamfrö, solrosfrö. Behöver du bli riktigt mätt på salladen kan du avsluta med en matig ingrediens, t.ex. grillad halloumi, fetaost, ädelost, gravad lax, räkor, grillad kyckling, bacon, bönor eller linser. Känner du att du behöver kolhydrater så ät bröd till eller tillsätt quinoa, bulgur eller pasta i salladen. Försök gärna komma ifrån de så vanliga majonnäsbaserade salladsdressingarna av typen Thousand Island, som mest lägger sig som en fet hinna i munnen och tar bort smaken från dina goda ingredienser. Ta istället fram salladens goda smaker med lite örtsalt, färska örtkryddor och en god olivolja och balsamvinäger. Alternativt ät tsatsiki till salladen, eller blanda ner lite pesto i den.

Enkel sidosallad med körsbärstomater, basilika och fetaost
Ibland kan en sallad bli bättre av att den innehåller färre ingredienser! "Less is more" när  alla smaker kommer fram ordentligt. Testa att göra en enkel sidosallad på några få ingredienser, eller en liten buffé med flera sorters sallad. T.ex. körsbärstomater, basilika och fetaost med olivolja, salt och peppar, som på bilden, eller en enkel sallad på ruccola och riven parmesan, olivolja, salt och peppar.

Barn som inte gillar sammanblandade smaker kan med fördel få en plocktallrik med alla ingredienser var för sig. Vår dotter Freja älskar de flesta grönsaker, men är särskilt svag för tomater, majs, ärtor, bönor, morot, oliver, gurka och avokado. Sen gillar hon ju även grillad halloumi, fetaost, nötter, frön och frukter som också ingår i salladen ibland. När vi äter sallad brukar hon få en tallrik med pasta/quinoa eller vad som nu ingår i salladen (alternativt bröd med smör) och en annan tallrik med sina favoritgrönsaker samt andra tillbehör som nötter och frön. Det är alltid mycket uppskattat!

Klicka på etiketten sallad här nedan så får ni upp alla recept på sallad som hittills lagts upp på bloggen. Och det kommer definitivt fler! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar