söndag 5 maj 2013

Hemgjord köttbuljong

Om man köper kött direkt från bonden så kan man ofta få med köttben som man kan koka egen köttbuljong på. Det är faktiskt inte så svårt som det låter, och buljong på 1 kg köttben räcker hemma hos oss i ett år, minst. Med tanke på vad mycket skräp färdig buljong ofta innehåller, i form av tillsatser, smakförstärkare, palmolja och annat otäckt, för att inte tala om att det är väldigt svårt att få tag på ekologisk köttbuljong, så kan det vara värt att göra egen. När det kommer till grönsaksbuljong, som vi använder oftare än köttbuljong, så köper vi faktiskt färdig istället för att göra egen, eftersom vi är förtjusta i Renée Voltaires lantbuljong, men det är förstås inte särskilt svårt att göra egen grönsaksbuljong heller. Eftersom buljongen ska stå och koka länge kan man med fördel sätta på när man ändå ska laga annan mat, och låta den puttra medan man äter middag och städar undan, för att sedan sila. 

Så, till receptet nu: 


Köttbuljong

Till ca 1 kg köttben behövs
ca 1 msk tomatpuré
1-2 morötter i slantar
2 gula lökar hackade
4 klyftor vitlök, hackad
1 purjolök i slantar
1/4 rotselleri i små kuber
1 dl hackad persilja
4 lagerblad 
6 svartpepparkorn
1/2 tsk salt
1 tsk torkad timjan

Lätt köttbenen i en långpanna, klipp ev. isär dem i mindre bitar med en köttsax och gnugga in dem med tomatpurén. Sätt in i ugnen på ca 200 grader i 30 minuter. Hacka under tiden alla grönsaker i mindre bitar och lägg i en stor kastrull, lägg även i alla kryddor i kastrullen. Lägg i köttbenen i kastrullen när de är färdiga i ugnen, häll på vatten så att det täcker allting och koka upp. Bildas det mycket skum så skumma av och låt sedan buljongen sjuda på låg värme i ungefär 2 timmar. 

Lyft ur benen och släng dem, passera resten av buljongen genom en sil och mosa grönsakerna under tiden så att de ger ifrån sig allt vatten. Eftersom allt kokat så länge så har varken grönsaker eller kryddor så mycket smak kvar i sig, så det är bara att kompostera dem. Tanken är att de har avgett sina smaker till vattnet som man sedan koncentrerar till buljong, så smaka på buljongen och känns den för svag så koka en stund till så att den reducerar ytterligare. 

Häll upp buljongen i en skål och spara i frysen, häll upp i istärningskuber som ni fryser, knäck ut dem nästa dag och häll i nya från skålen i kylen, fortsätt så tills ni har all buljong sparad i kubform i en större plastburk i frysen. Sedan när man behöver en buljong är det bara att ploppa i en kub från frysen och låta den smälta i grytan, soppan, pastasåsen, eller vad det nu är som kräver köttbuljong. Enkelt!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar