lördag 6 april 2013

Köttfärssås med mycket grönsaker - storkok

Det är många som klagar på att de skulle vilja äta mer grönsaker men att barnen är skeptiska. En idé kan då vara att försöka introducera grönsaker lite "i smyg" genom att spä ut barnens favoritgrytor, såser mm med grönsaker. Köttfärssåsen är ett utmärkt tillfälle att ha i lite extra grönsaker nästan utan att det märks. Här har vi spätt ut köttfärsåsen med 5 grönsaker till förutom den vanliga löken. Dessutom serverar vi med fullkornspastaskruvar istället för med den klassiska spaghettin. Det blir lättare att få upp såsen med pastaskruvarna och inte lika slabbigt när man äter!

Sen är det också viktigt tror vi att inte hemfalla åt att tänka på och prata om grönsaker som ett nödvändigt ont, utan som de goda och varierande ingredienser de faktiskt är. Här kan säsongstänket hjälpa en på traven, om man äter efter säsong blir det naturliga uppehåll mellan olika grönsaker och man hinner längta lite efter dem, samtidigt som de smakar som godast när de är i säsong. Bara att prata om grönsaker som något som växer och mognar under olika delar av året kan vara ett sätt att prata om dem i andra termer än att de är nyttiga och att man borde äta mer av dem.


Körfärssås med extra grönsaker
ca 8 portioner

600 g köttfärs
4 gul lök
1 pkt svamp, gärna skogschampinjoner.
2 morötter
1 röd paprika
4 stjälkar stjälkselleri
1 tetra/burk majs
2 tetror krossade tomater
ev 1 msk tomatpuré
Krydda med det ni tycker om: tex. 2 msk paprikapulver, chili, 3 vitlöksklyftor, örtkryddor, salt peppar

Hacka lök, fräs i rapsolja i några minuter, tillsätt köttfärs och fortsätt steka tills den är genomstekt. Salta och peppra samt tillsätt paprika, chili, vitlök  medan ni steker. Hacka under tiden svampen och paprikan i mindre bitar (här är det smidigt att använda en alligator hackare tycker vi), riv morötterna och skiva stjälksellerin i tunna halvmånar. Skölj majsen. Blanda ner grönsakerna allt eftersom: först svampen, paprikan, sen sellerin, morötterna och majsen och fortsätt steka och röra om. Tillsätt krossade tomater, ev tomatpuré (inte ett måste), koka upp och låt småputtra i ca 5 minuter. Tillsätt torkade örtkryddor som oregano eller timjan medan det kokar upp, och/eller färska örtkryddor t.ex. basilika när det är färdigt.

Övrigt: laktosfritt. Servera med glutenfri pasta för glutenfritt alternativ. Använd vegetarisk köttfärs för vegan/vegetarisk variant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar