söndag 17 mars 2013

Mat i dagarna 5 - med en kvälls matlagning

Funderar ni på hur ni ska få ihop nästa vecka? Är det flera dagar som är fullpackade av aktiviteter, träning, barn som ska skjutsas hit och dit? Vi testade att planera för en vecka då vi lagade mat på måndag och behövde ägna endast lite tid åt matlagning de andra veckodagarna. Vi utgick ifrån ett tips i en Coop-tidning där man tog en stek (fransyska eller rostbiff) ur frysen och lagade tillsammans med fisk. Ugnen är alltså på endast ca en timme på 150 grader under hela veckan. Sen äter man olika variationer på rostbiff och fisk. Det passar med andra ord bra att laga en vegetarisk soppa att äta som lunch under veckan och göra vegetariskt till helgen.

Det gick väldigt bra! Såhär blev menyn:

Måndag: Fisk med potatismos och kokosmjölksås samt blomkål.
Matlagningstid ca 1 timme sammanlagt (då har man förberett andra dagars mat också).

Tisdag: Rostbiffrullar med ruccola och avokado.
Matlagningstid ca 15 minuter och maten kan ätas på språng.

Onsdag: Fisk med bulgur och salsa.
Matlagningstid ca 15 minuter.

Torsdag: Rostbiff med potatissallad.
Matlagningstid ca 15 minuter, kan förberedas. Kall mat som passar om familjemedlemmar vill äta olika tidpunkter.

Fredag: Pasta med krämig sås - fredagslyx!
Matlagningstid 25 minuter.

****
Här kommer inköpslistan och instruktionerna:

Fransyska/rostbiff ca 1 kg
Fiskfile 800 g (tex kravmärkt torsk, man kan också ha 400 g vit fisk och 400 g lax)
2 kg potatis
bulgur
1 paket tunnbröd
1 blomkål
4 st saltgurka
pasta
creme fraiche
1 pkt ruccola
2 st avokado
1 röd + 1 grön paprika
1 paket körsbärstomater
kokosmjök
1 st purjolök
1 pkt svamp
1 zuccini
1 rödlök
3 st tomater stora något omogna
1-2 frukter typ äpple, mango, ananas, kiwi till salsan.

Bra att ha hemma:
Smör
skvätt mjölk
olivolja och rapsolja
grön curry paste
citron
basilika
kryddor 
flytande honung
maizena

Bilder:
Fisk i folie överst (men det går bra att göra vanlig fisk i ugn enl. recepten nedan). Fransyskan nederst i ugnen.
Salsa med ananas.

Gör så här:
Måndag:
OBS! Marinera gärna fransyskan en dag innan i olja, soja eller balsamvinäger, salt, peppar och tex paprika.

Koka 2 kg potatis.
Bukettera 2/3 av blomkålen och ångkoka buketterna (alt koka i kokande vatten några minuter).
Lägg fiskfileerna i en ugnsform med rapsolja i botten, krydda med salt, peppar, citron, kanske dragon. Sätt fiskfileerna i ugnen på 150 grader i 30 minuter, kontrollera att det är genomstekt. Om man gör torsk och lax kan man äta torsken denna dag och spara laxen till onsdag.
Stek rostbiffen i stekpanna hastigt på alla sidor och lägg i ugnsform med rapsolja, stoppa in i ugnen under fisken med stektermometer.
Hacka ihop salsa, gärna i en "alligator" av 1 stor rödlök, 3 lätt omogna tomater, 1 paprika samt två frukter. Blanda i en skål och tillsätt olivolja, citron och honung, salt och peppar, smaka av och ställ i kylskåp till onsdagen.
Gör kokosmjölksås genom att koka upp en burk kokosmjölk, röra ner 1 tsk grön currypasta och örtsalt, smaka av, red ev. med maizena.
Gör potatismos av hälften av den kokta potatisen och kyl ner resten.
Ät middagen, dvs. torsk med potatismos, kokosmjölksås och blomkål, medan rostbiffen går klart i ugnen tills den blir ca 60 grader i innertemperatur. Ös köttet med såsen som bildas i botten av ugnsformen någon gång. När rostbiffen är klar - slå in den i folie och ställ i kylen, häll upp såsen som bildades i formen på en glasburk och kyl den också.

När man ändå håller på kan man alltid sätta på en soppa under tiden allt detta kokar också, se någon av våra goda enkla sopprecept!

Tisdag:
Skär skivor av rostbiffen, spara ändbitar till fredagen. Gör rullar av tunnbröd med ruccola, avokadostrimlor, strimlor av paprika och kanske några få strimlor av saltgurka. Servera några körsbärstomater till. Maten ska ätas kall och kan ätas på språng, tex. bilen på väg till/från en aktivitet.

Onsdag:

 Koka bulgur eller couscous. Värm upp torsken eller laxen i micron, servera med salsan som förbereddes i måndags, bulgur och citron.

Torsdag:
Gör potatissallad: strimla halva purjolöken och fräs den hastigt i lite olivolja. Tillsätt 1 tsk senap, 2 msk vitvinsvinäger,1 tsk ocker och 1/2 dl olivolja, rör om. Häll upp i en bunke, salta och peppra ner i lagen, ha i lite hackad persilja.Hyvla resterande blomkål tunt, tärna saltgurka, ha ner allt detta i bunken och blanda i den kokta potatisen från måndagen sist. Skär skivor av rostbiff och servera till. Kan ätas kallt när man kommer hem vid olika tillfällen från aktiviteter.

Fredag:
Koka pasta. Skiva lök/purjo, champinjoner och zuccini, fräs i olja. Skär upp ändbitarna av rostbiffen i strimlor och fräs med i någon minut. Krydda med paprika och örtkryddor, salt och peppar. Häll på creme fraiche och koka upp. Servera med körsbärstomater och basilika.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar