torsdag 7 mars 2013

Köttbullar på lammfärs med potatis, tsatsiki och kålsallad

Såhär mitt i vintern kan det kännas som en frisk sommarfläkt med med lammfärs och tsatsiki, och har man lamm i frysen så behöver det inte kännas så fel i säsongs. Om man vill kan man använda fänkål istället för gurka i tsatsikin, strimla då fänkålen fint och använd vitlök och yoghurt som vanligt. Tsatsiki har ju status som supermat i och med yoghurten och vitlöken! Vill man göra tsatsiki spontant utan att ha köpt hem turkisk yoghurt går det faktiskt bra att använda vanlig yoghurt utan att låta den rinna av, det blir helt enkelt lite lösare men ändå gott. Ekologisk yoghurt med ca 4% fetthalt är krämig och passar bra till en lite smalare tsatsiki. De lite roligare köttbullarna passar barn likaväl som vuxna som tröttnat på "vanliga" köttbullar. Servera någon grönsak till, gillar man inte vitkålssallad kan mat ta frysta ärtor, majs, eller riven morot.

Grekiska köttbullar på lammfärs och fetaost, med ugnsrostad potatis, tsatsiki och vitkålsallad.
4 portioner

Köttbullar:
400 g lammfärs
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
peppar
1 msk rosmarin, gärna färsk, och/eller 1/2 dl hackad persilja
1 ägg
1/2 dl mjölk
1 dl ströbröd
1/2 fetaost

Potatis ca 1,2 kg
rapsolja, salt, peppar, gärna rosmarin

Tsatsiki:
1/2 gurka (eller 1/2 fänkål)
5 dl yoghurt
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor

Kålsallad:
1/2 vitkålshuvud (litet)
vitvinsvinäger
olivoja
salt, peppar

Riv gurka (eller fänkål) på grövsta sidan av ett rivjärn, lägg i en skål och häll på 1 tsk salt. Detta ska nu stå och vattna sig i ca 20 minuter.

Riv vitkålen på samma sida av rivjärnet, häll på olja och vitvinsvinäger, salta och peppra, smaka av. Vi tycker inte om stark vinägersmak så vi tar max 1/2 msk till ett halvt litet kålhuvud. Salladen står ihop sig medan man gör resten av maten. Det blir också gott att tillsätta hinnfria klyftor från en blodapelsin i salladen!

Låt ströbrödet svälla i mjölken i några minuter i en bunke. Skrubba under tiden potatisen och dela den på hälften. Häll rapsolja i en ugnsfast form, gnid potatisarnas skurna sidor i oljan innan ni lägger ner potatisarna med de skurna sidorna uppåt i formen. De kan stå tätt intill varandra och få stöd av varandra. Salta peppra och ha gärna på färsk rosmarin om ni har hämma. Sätt in i ugnen på 220 grader i ca 20 minuter. Rör inte om eftersom potatisens ovansida ska bli lätt rostad. Kontrollera att den är genomstekt med sticka.

Ta bunken med ströbröd och tillsätt rå lammfärs, kryddor, pressad vitlök och ägg. Rör om till en väl blandad fast smet. Känns smeten inte "rullvänlig", tillsätt mer ströbröd. Smula ner fetaost i smeten, eller rulla köttbullar och peta in en lite större bit fetaost i mitten på varje (detta kan ju vara kul att göra med barn). Rulla lite större köttbullar så går det snabbare att steka. Provstek gärna en köttbulle och smaka av så att kryddningen är god. Snåla inte med kryddorna, det blir roligare om det smakar ordentligt! Stek i smör eller rapsolja på medelvärme, eller en blandning av dessa två, rulla bullarna så att de blir stekta på alla sidor. Medan köttbullarna steks kan man göra färdigt tsatsikin: krama ur vattnet ur gurkan och tillsätt 5 dl yoghurt, samt 1-2 pressade vitlöksklyftor. Smaka av. Servera köttbullarna med potatisen, tsatsiki och kålsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar