tisdag 12 mars 2013

Enkel spenatsoppa

Vi frostade av frysen i helgen (passade på eftersom det var så kallt, kändes som sista chansen) och passade på att då gå igenom allting och se vad som egentligen dolde sig i gömmorna. Det blir lätt att en del grejer hamnar där på långförvaring, men egentligen försämras kvaliteten även på nedfryst mat eller råvaror efter bara några månader. Så ät upp det ni har i frysen innan det blir dåligt!

Hursomhelst, vi hittade spenat som behövde göras åt, och bestämde oss för att laga en snabb, enkel spenatsoppa. Det är verkligen inte mycket som ska till och blir ändå gott och mättande. Ett tips nu när man fortfarande behöver något värmande samtidigt som man får vitaminer och energikick av spenaten, som är riktig supermat! Snart är det dessutom påsktider och äggrecept känns extra aktuellt. Det är alltså billigt, gott, nyttigt, enkelt, snabbt, går att göra mycket och frysa, och bra som matlåda! Inte många fel där, om man vågar ifrågasätta slentrianattityden att spenat inte är gott och testa! Adrian som inte gillar kokt ägg tipsar om att det blir minst lika gott med smulad getost i soppan!

Vi ser på era sökord som länkat till bloggen att många letar efter information om att frysa/kyla och sedan värma upp spenat. Se också nedan i kommentarerna men tänkte sammanfatta läget kort. När man lagat en rätt med spenat så är det bra att kyla ner alternativt frysa in resterna och det som inte ska ätas upp så snabbt som möjligt. Sedan ska man tina maten i kylskåp och värma upp maten ordentligt innan man äter den direkt. Tumregeln är att spenaträtten ska vara så kort tid som möjligt i temperaturer mellan 20 och 60 grader, då nitrat som finns naturligt i spenat omvandlas till nitrit som kan vara giftigt i högre doser. Håller man sig till detta så är det inte farligt att äta spenaträtter och man kan göra storkok utan att vara rädd för förgiftning.

Spenatsoppa
8 portioner

800 g spenat
smör ca 4 msk
mjöl ca 6 msk
vatten ca 1,5-2 liter
grönsaksbuljong till mängden vatten
matlagningsgrädde 2,5 dl

Tillbehör:
8 kokta ägg (1 per person)
hårt bröd
lagrad ost

Sätt på äggen på kokning så att de blir hårdkokta, skala när de kallnat och halvera.
Smält smör i en stor kastrull och häll på den frysta tinade spenaten, fräs i någon minut. Häll på vatten, börja med 1,5 liter och grönsaksbuljong, börja koka upp. Lös under tiden upp mjölet i lite mer vatten (häll i en rengjord glasburk, skruva på locket och skaka om ordentligt, enklaste sättet tycker vi) och häll i soppan. Salta och peppra samt häll i grädden. När soppan börjat koka, låt den puttra i några minuter och smaka sedan av. Kontrollera konsistensen, är den tjock kan man spä med ännu lite mer vatten. Mixa med mixerstav rätt ner i kastrullen. Smaka av med ev mer salt eller peppar.

Servera med 2 st ägghalvor i varje portion och hårt bröd med god ost till.

Övrigt: vegetarisk, gör veganvänlig/laktosfri med havregrädde, eller uteslut grädden. Veganer kanske kan testa tofu istället för ägg till? Eller äta hummus till? För glutenfri variant kan man reda med maizena och äta något annat än bröd till, eller testa knäckebrödet på korn som vi tipsade om här.

2 kommentarer:

  1. Jag åt just upp det sista av spenatsoppan jag gjorde förra veckan. Jag gör som ni men brukar inte ha mjölkprodukter (bara buljong) i, men däremot krydda med lite riven muskot vilket jag tycker hör till spenaträtter.

    Tänkte bara påminna om att man ska vara lite försiktig med spenat, t ex brukar jag inte tina den i rumstemp innan jag tillagar då nitraten som finns i spenaten mellan 20-60°C kan omvandlas till nitrit (som inte är så farligt för vuxna men kan påverka barn). Av samma anledning ska man alltid kyla ner spenaträtter snabbt, inte varmhålla dem, och frysa in rester. Samma gäller mangold, nässlor, rödbetor mm. Läs mer här: http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Frukt-gronsaker-och-potatis/Kan-man-ata-uppvarmd-spenat/ Det var allt från Moralkakan denna gång! :-)

    SvaraRadera
  2. Bra att du påpekade detta med spenaten, det tänkte jag inte på att skriva om. Det är alltid bra att tina saker i kylskåp förstås eftersom de då avger kylan till kylskåpet och bidrar till att spara energi. Denna gång när vi snabbt skulle kyla ner spenaten blev det lite överdrivet, för vi ställde ut kastrullen och tänkte ta in den efter en halvtimme, men glömde bort och upptäckte nästa morgon att den stått ute i minus 15 grader och blivit djupfryst... Men visst är det väl så att nitritet försvinner sen om man hettar upp spenaträtter ordentligt innan man äter?

    SvaraRadera