onsdag 13 februari 2013

Thai-soppa med nudlar och grönsaker

Vi testade ännu ett recept från Buffé soppspecialen som nämndes i ett tidigare inlägg, en Thaisoppa. Den blev riktigt god, och efter att vi tillsatt lite mer grönsaker blev det en rejäl sats, dock lite klen på protein tyckte vi. När vi värmde upp den för att äta nästa dag hade vi i tinade skalade räkor och stekt svamp, och då var receptet komplett!

Thaisoppa med/utan räkor och svamp.
Thai-inspirerad soppa
ca 6 portioner

3 morötter
1 purjolök
500 g skogschampinjoner
1 tsk röd currypasta
1 burk tomatkross
2 burkar kokosmjölk
1,5 msk riven ingefära
1 pressad apelsin
1 pressad lime
1,5 msk fisksås
buljong
2 msk sweet chilisås
1 paket äggnudlar eller risnudlar
färsk koriander
ev. räkor, ca 6 st per portion

Skala och skär morötter i slantar, skölj och hacka purjon. Skölj och skiva champinjonerna men ta undan hälften. Fräs resten av champinjonerna tillsammans med purjo och morötter i botten på en stor kastrull i rapsolja. Tillsätt currypasta och rör om. Tillsätt alla andra ingredienser utom nudlar, koriander och räkor och koka upp, låt puttra i ca 10 minuter. Koka under tiden äggnudlar i en separat kastrull i 3 minuter, häll av vattnet. Stek andra hälften av svampen i en stekpanna, salta och peppra. Smaka av soppan på slutet, tillsätt ev. mer av kryddning, buljong eller kokosmjölk om det är för starkt. (Vi hade drygt 2 tsk currypasta och fick lägga till en burk kokosmjölk eftersom det blev starkt. Då blev det Ok, fast inte så skönt när Flora råkade skvätta upp lite i ögat medan hon åt...). När ni är nöjda med kryddningen, tillsätt äggnudlar och ev. räkor utan att koka mer, häll upp i skålar och strössla över lite stekta champinjoner, garnera med färsk koriander. Mumsigt!! Om ni tänker spara av soppan till senare, spara då nudlar och räkor i en separat burk och tillsätt när ni värmt upp soppan.

Övrigt: Passar både vegetarianer och veganer om man utesluter räkor och kontrollerar innehållet i buljonger och såser. Välj risnudlar utan gluten för glutenfri variant, och den är dessutom laktosfri eftersom det är kokosmjölk som är basen. För att den ska passa barn måste man nog dra ner lite på currypastan.

2 kommentarer:

  1. Hej. Kul sida ni har. Matlagning är kreativt. Jag har letat efter en soppa som denna, fast en något mindre mängd. Ska bli ett roligt avbrott till julmaten. God Jul

    SvaraRadera
  2. Hej tack Håkan, god jul på dig med, vi har tacklat av lite i bloggandet på sistone men läser ändå ibland. Hoppas soppan blev god!

    SvaraRadera