måndag 11 februari 2013

Semlor med irish coffee!

Snart är det fettisdag! Hoppas ni alla varit duktiga och inte börjat tjuväta semlor redan i januari! Kring själva semmeldagen kan det vara mer ok att tänja på reglerna kanske... Eftersom Adrian cyklar mountainbike på tisdagkvällar bestämde vi oss för att baka semlor redan i söndags. Det blev en riktig semmelfest med irish coffee och Freja fick smaka på sin första semla, det blev en hit (se foto nedan). Semlorna blev riktigt goda med fin kardemummasmak på bullarna och god fyllning. Dagens semlor man kan köpa blir nästan alltid en besvikelse, oftast är bullarna torra och smaklösa och fyllningen för lite och mest sockrig utan ordentlig mandelmassesmak. Bäst att baka själv alltså. Allt enligt efterrättsfilosofin att om man orkat baka själv så är man mer värd sötsakerna än om man köpt dem!

Receptet nedan blir 16 små semlor, men man kan förstås göra 8 stora istället, eller dubbla receptet och göra fler. Det är roligare att göra små semlor så att man kan få äta flera än att göra en stor som tar slut i ett nafs. Irish coffee passar bra till, och särskilt som man redan har vispad grädde i och med semlorna.

Freja funderar på hur hon bäst ska hugga in på sin första semla.... snart har hon bestämt sig för att äta med sked och börjar med grädden...

Semlor
16 små semlor

2 dl mjölk
75 g smör
25 g jäst
1 dl socker (gärna råsocker)
1 dl kesella
2 krm salt
1 tsk nystötta kardemummakärnor
ca 7,5 dl vegtemjöl
1 ägg till pensling

Fyllning: 
150 g mandelmassa
3 msk mjölk
 5 dl grädde (då finns det gott om grädde och räcker även till Irish coffee)
florsocker

Värm mjölken till max 37 grader, tillsätt smöret och smula ner jästen. Häll detta i en skål och tillsätt kesella, salt och socker samt mortlad kardemumma. Arbeta in så mycket mjöl som behövs för att få en smidig, relativt lös deg. Jäs den övertäckt i ca 30 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Forma till en längd som ni skär på hälften flera gånger tills ni har 16 jämnstora bitar. Rulla varje bit till en rund bulle. Jäs på plåt med bakplåtspapper i ca 30-40 minuter till. Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 11 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler. Medan bullarna gräddas, riv mandelmassan och blanda med mjölk i en skål till fyllningen, vispa grädden i en annan. Det är en smaksak hur söt man vill att fyllningen och grädden ska vara, men det kan vara gott att tillsätta lite florsocker till både fyllningen och grädden. Är det inte tillräckligt sött kan det upplevas som lite smaklöst. När bullarna svalat något, skär upp ett lock och gröp ur inkråm ur varje bulle (men spara hela bullar i plastpåse om de inte ska ätas direkt). Ta bort relativt mycket inkråm så att ordentligt med fyllning får plats. Tillsätt inkråmet till skålen med fyllningen, mosa med gaffel och blanda väl. Tillsätt även lite florsocker om fyllningen inte känns tillräckligt söt. Fyll bullarna med fyllning, skeda över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker genom en sil.


Irish coffee
2 st

  • Gör två koppar vanligt starkt kaffe.
  • Tillsätt drygt 1 tsk socker i varje, rör om.
  • Tillsätt whiskey, gärna tex Jameson, mellan 2-4 cl beroende på hur stark drink man vill ha.
  • Skeda över några matskedar löst vispad grädde.
  • Servera genast, gärna i höga glas. Egentligen ska man dricka kaffet genom grädden, så sk. irish-coffeeskedar är egentligen inte lämpliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar