söndag 17 februari 2013

Köttskandaler och entrecote-middag

I dessa kött-skandalstider kan vi känna att det känns extra bra att ha satsat på att köpa kravkött och kött från lokala bondgårdar. Är övertygade om att trenden att folk vet allt mindre om vart maten kommer ifrån samtidigt som den ständigt prispressas till stor del är orsakerna bakom matfusket. Detta kommer diskuteras i kvällens Agenda, ska bli spännande att se).

Så det kändes bra att kunna tina en bit kravmärkt entrecote, i visshet om att det var kött av hög kvalité på flera sätt, till torsdagens alla hjärtans dagmiddag. Vi försöker ta alla chanser vi kan få att laga god middag tillsammans, och alla hjärtans dag kändes som en ursäkt lika god som någon. Ci hade dock lite småont om tid så middagen fick bli ganska snabbfixad. Potatisrullen med getost från nyårsafton har vi drömt om sedan dess, så den gick i repris, och till detta gjorde vi en snabb ädelostsås eftersom vi fortfarande har kvar ädelost sedan i julas. Testade också pressgurka enligt ett recept på bloggen Mumsfilibabba, men denna blev alldeles för stark i smaken av vitpeppar i vårt tycke, så vi rekommenderar att man endast tar en mycket liten nypa vitpeppar i lagen istället för det kryddmått som står i receptet.


Entrecote, potatisrulle med getost och rosmarin, ädelostsås och pressgurka
2 portioner

ca 100 g kött att steka i panna per person
ca 70 g ädelost
1 dl grädde
salt, peppar
ingredienser till potatisrulle och pressgurka, se respektive recept nedan

Potatisrulle med getost och rosmarin - receptet finns här
Pressgurka - recept på en annan blogg (ta mindre mängd vitpeppar!)

Börja med att hyvla och salta in gurkan till pressgurka samt göra lagen till den. Ta fram kött och ost i rumstemperatur, men gör under tiden potatiskakan som ska vara i ugn i ca 20 minuter. När det är 5 minuter kvar, häll grädden i en såskastrull och koka upp medan ni smular ner ädelosten i kastrullen, salta och peppra lite. Stek köttet i smör i en stekpanna till lagom rosa färg efter smak. Skölj ur kastrullen med en skvätt mjölk och häll detta i såsen. Under tiden som den ene fixar sås och köttbit får den andra ta ut potatiskakan ur ugnen och lägga upp den på tallrikar samt ställa fram gurka mm, så att allt är färdigt när köttbiten är färdigstekt. Den ska förstås ätas omedelbart!

3 kommentarer:

  1. Vill varna för att köpa non-stick stekjärn från det exklusiva märket Le Creuset http://mony71.blogspot.se/2013/02/10-ars-garanti-pa-stekjarn-fran-le.html

    SvaraRadera
  2. Vitpeppar i pressgurkan!? Är ni GALNA! :-) Detta blir ju aningens subjektivt då, men jag skulle inte ha någon vitpeppar i pressgurkan utan använda lite finmald svartpeppar. Pressgurka är ju väldigt bra eftersom man kan göra en laddning (när det är gurksäsong, på vintern vill man ju inte handla så mycket gurka) och förvara i kylen. Håller säkert en vecka, jag gillar när den fått ligga till sig i lagen lite, minst ett par timmar, helst från dagen innan om du frågar mig. Jag föredrar att göra pressgurka i så mycket lag att lagen faktiskt täcker gurkan, inte bara marinerar i den. Men det är nog östeuropén i mig som gillar ättikslagar. Och så skulle jag ju avsluta min pressgurka med att strö lite paprikapulver över - vad vore någon maträtt utan paprika? :-)

    SvaraRadera
  3. Jo när vi läste pressgurka-recept senare i kokboken kärlek, oliver och timjan så stod det att man skulle använda pyttelite vitpeppar. Det låter rimligt med tanke på vår erfarenhet, förstår inte hur det kunde stå ett kryddmått i receptet på bloggen... Vi har inte gjort det tidigare men nu måste vi testa igen. Känner igen det med paprikan!

    Ja, ibland blir man bra sugen på grönsaker annat än typ kål och broccoli och ärtor alltså... tomat är meningslöst att köpa på vintern, och gurka egentligen inte heller särskilt optimalt förstås, men som inlagd blir den iaf ok god.

    SvaraRadera