tisdag 12 februari 2013

Ekologiska favoritprodukter

Tänkte tipsa om några av våra ekologiska favoritprodukter - och får gärna tips tillbaka av er bloggläsare i kommentarsfältet!

Förresten finns det här på Kravs hemsida en sammanfattning av forskning om i vilken utsträckning ekologiskt är bättre för hälsan, intressant att veta eftersom det på sistone har varit en del nyheter som ifrågasatt detta. Det har forskats ganska lite, och en hel del saker kan inte anses bevisade, men allt sammantaget finns det i alla fall tillräckligt för att övertyga oss om att det är en bra idé att satsa på ekologiskt för hälsans skull, plus då att vi tycker det är bra av en massa andra anledningar också.

Änglamark olivolja och rapsolja - god olja av bra kvalitet, till ett bra pris i snygga flaskor!

Saltå kvarn torkade aprikoser och russin - jättegoda, saftiga aprikoser och smakrika russin, utan bekämpningsmedelsrester i skalet och utan att aprikoserna svavelbehandlats för att få orange färg...

Renee Voltaires lantbuljong - buljong av hög kvalité som räcker länge. Kan tyckas dyr men om man jämför literpriset är det inte så farligt och med tanke på att andra buljonger ofta innehåller mer tillsatser än grönsaker så jämför man ju inte samma sak om man bara tittar på priset. Se här.

Änglamark lagrad ost - mycket god ost som hela familjen älskar, lite för smulig bara... (ej i bild)

Saltå kvarns mjöl (vete, graham, dinkel, råg mm.). Mjöl utan tillsatser av ekologiskt odlad spannmål som mals på stenkvarnar och bevarar därmed mycket näringsämnen.

Ica I love eco tagliatelle - god tagliatelle på durumvete som passar perfekt till lyxigare pastarätter

Urtekram kalamataoliver och Änglamark olivmix - måste kärnas ur men är jättegoda!

Ekologiskt korntunnbröd från Maud och Olof Eriksson Tunnbrödsbageri - jättegott och krispigt tunnbröd, mycket gott med osten som nämndes ovan till valfri soppa.

Änglamark mandlar - ekologiska mandlar är mycket godare än vanliga, men ganska dyra, änglamarks mandlar är prisvärda!

Arla ekologisk mild yoghurt - varsamt behandlad yoghurt som får god smak och naturlig fetthalt. Försöker generellt gynna mindre lokala producenter än jätten Arla, men denna yoghurt är faktiskt en favorit.

Green choice ekologiskt jordnötssmör - bara jordnötter och havssalt och det känns på smaken!

Saltå kvarn krossat linfrö - gott och nyttigt i frukostgröten, extra tillskott av omega-3. (ej i bild)

3 kommentarer:

  1. Tack för tipsen! Håller med i era val ovan, har några egna favoriter att lägga till. Änglamark är ju generellt ett säkert kort, det mesta från dem är bra kvalitet. Av olivoljorna tycker jag att den italienska är överlägset godast - är inte förtjust i deras spanska olja, den hade en besk bismak jag inte gillade. Jag köper alltid min eko-rapsolja på IKEA (!) trots att jag i stort sett inte köper något annat där. Den kostar 30kr för 500ml vilket är väldigt bra pris. Änglamarks råris är bra, jag är barnsligt förtjust i råris och kan nästan leva på bara det... men det är jag det...Av alla tomatpuréer vi provat så är Änglamarks den godaste utan konstiga smaksättare, och vi har provat ALLA eftersom tomatpuré är vårt standardpålägg här hemma. En annan favorit är ju såklart eko-bananen - men den är ju så självklar att den knappt behöver nämnas... Om man ska lyxa, och det ska man ju ibland, så ska man köpa hampfröpasta, den jag köper är en raw, eko-variant från Sun&Seed. Den är obeskrivligt krämig och god, som jordnötssmör men ännu godare! Ni måste testa den om ni hittar den. Jo! Åbros eko-öl är ju gott också, och vårt "stapelrödvin" hemma är Ecologico, ett runt och fint vin som passar till mat, men inte så gott som mingelvin (som om vi drack mycket vin...det gör vi inte...). Skål!

    SvaraRadera
  2. Har köpt anglamarks mandlar ett antal gånger och varje gång så finns en eller flera bittermandlar i paketet. Inte gott. Det finns godare mandlar att köpa men jag vill ju köpa ekologiskt.

    SvaraRadera
  3. Det finns tydligen en förklaring på detta som Änglamark beskriver på sin norska facebooksida: https://www.facebook.com/anglamark/posts/508314715898400
    Tydligen ska de ha börjat få bukt med problemet.

    SvaraRadera