söndag 10 februari 2013

Champinjonsoppa


I senaste numret av Icas inspirationstidning Buffé fanns det flera riktigt intressanta recept på soppor som vi bestämt oss för att testa. Vi testade champinjonsoppan och det blev faktiskt väldigt gott! Vi hade 2 dl grädde kvar från tidigare och hällde i det i soppan, det blev mättande och lagom krämigt. I receptet stod det ursprungligen 5 dl grädde och 5 dl mjölk, men det verkar bisarrt mycket fett. Andra recept på champinjonsoppa har ännu mindre fett än detta så om man vill spara in på fett så kan man säkert byta ut nästan all grädde mot mjölk. Vi har även tillsatt en zuccini och bacon till receptet. Ett plus var att soppan var väldigt snabblagad.

Champinjonsoppa 
4 portioner

500 g skogschampinjoner
2 gul lök
1 zuccini
1 tsk torkad timjan
1/2 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
8 dl mjölk
1,5 msk maizena
ev. bacon 1 paket
smör
salt, peppar

Grovhacka hälften av champinjonerna, skala och hacka löken, grovhacka halva zuccinin. Fräs detta i smör i en stor kastrull i några minuter. Tillsätt timjan, buljong, salt, peppar, grädde och mjölk, koka upp och låt puttra i 10 minuter. Skär under tiden resten av svampen och zuccinin i skivor och klipp bacon i småbitar med sax. Ta soppan från värmen och mixa med stavmixer tills den är slät. Tillsätts hälften av den kvarvarande, nu skivade svampen (dvs. ca 125 g) och koka i några minuter till. Red med maizena och låt puttra någon minut. Stek under tiden resten av svampen i smör, salta och peppra under tiden, samt stek zuccini och bacon. Häll upp i skålar och strössla över zuccini, bacon och svamp i varje skål. Servera gärna med bröd.

Övrigt: glutenfri och vegetarisk om man skippar bacon till. 

5 kommentarer:

  1. Jag ska testa soppan till helgen då jag har gäster från utlandet :-)

    SvaraRadera
  2. Kul! Skriv gärna hur den blev och om du har någon god variation på soppan!

    SvaraRadera
  3. Första halvan champinjoner åker innan innan soppan slättas. Sedan andra hälften efteråt. Var tredje hälften till att steka för att strö över?
    Var andra hälften egentligen bara fjärde del?

    SvaraRadera
  4. YUM!!!!!
    Det tog mig lång tid för att jag brukar inte laga mat... Men familjen höll med att det var värd väntan.
    Tog 3 dl grädde och 8 dl vatten.

    SvaraRadera
  5. Hahaha, ja det kanske var lite otydligt med alla halvor av svampen, vi har förtydligat, tack! Kul att det var gott! Vi får testa att laga den igen snart...

    SvaraRadera