fredag 8 februari 2013

Alla hjärtans dessert - Pannacotta med hallon och pistagenötter

Här kommer ett tips på en god dessert som kanske passar på alla hjärtans dag? Vi gjorde den häromåret och den blev jättegod! Receptet på vaniljpannacotta kommer från början från kokboken "Italienska desserter" men vi har modifierat det lite.

Det blir gott med många olika slags topping till, denna gång valde vi frysta tinade hallon och hackade pistagenötter. Till jul kanske det passar med lite saffran i smeten och hjortron istället för hallon? Se foto längre ner på samma efterrätt med saffaranshonung en gång till nyår. 

Pannacotta med hallon och pistagenötter
4 rätt ordentliga portioner

5 dl grädde
50 g socker
1 vaniljstång
2 gelatinblad
Frysta tinade hallon, välj ut de finaste till garnering
En näve hackade pistagenötter (obs, ej salta!)

Panna cotta med hallonlager och 
hallon-pistage topping
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten så att de mjuknar (tar ca 10 minuter). Koka upp grädden med socker och urskrapad vaniljstång (låt även stången koka med). Krama ur vattnet ur gelatinet och låt det lösas upp i grädden, låt stå och dra en stund innan ni tar bort vaniljstången. Passera genom en fil sil. Vill ni ha ren panna cotta med topping ovanpå så häll upp i fina glas och ställ i kylen för att stelna, gärna över natten.

Panna cotta som stelnat i glas kan också försiktigt värmas i vattenbad en kort stund och sedan stjälpas upp i t.ex. en skål och garneras som i denna variant på efterrätten. Vill ni lagra t.ex hallon i mitten som på bilden här så låt den först svalna lite och häll sedan upp när den är så stel att det går att lagra t.ex. mosade hallon med panna cottan - häll t.ex. 1 msk mosade hallon i botten av glaset, lite panna cotta ovanpå, ytterligare 2 msk hallon och sedan den sista panna cottan, innan ni ställer in i kylen. 

Precis innan servering kan ni garnera med hallon och hacka pistagenötter.

Vaniljpannacotta med saffranshonung

Övrigt: Rätten är glutenfri. Kontrollera allergi mot nötter. Man kan även välja jordgubbar eller blåbär istället för hallon. Obs att gelatin utvinns ur svinsvål som alltså är en fläskprodukt.

Glasen vi serverade efterrätten i är martiniglasen Street Martini från Orrefors.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar