måndag 4 februari 2013

5 varor att köpa rättvisemärkt



Apropå Naturskyddsföreningens lista på 5 viktiga varor att köpa ekologiskt som cirkulerat på sistone på facebook bland annat (ta en titt på den - framförallt vindruvor var en nyhet för min del, att de var så kraftigt besprutade - skönt att vi främst ger ekologiska russin till Freja!) listar jag här de 5 produkter vi alltid försöker köpa rättvisemärkt.

Flora har i sin forskning med fattiga människor i olika länder i Afrika kommit att starkt ifrågasätta nyttan med olika typer av biståndsinsatser, såsom trädplantering, klimatkompensering, mikrofinans, turismprojekt mfl. insatser, som trots att de menar väl så ofta blir fler. Medan vi med ena handen pytsar ut biståndspengar roffar vi däremot med andra handen åt oss pengar då vi pressar priserna på produkter som produceras i fattiga länder av fattiga bönder eller plantagearbetare som ofta får extremt låg lön, knappt har råd att låta barnen gå i skolan etc. Rättvis handel är det lättaste sättet att komma åt dessa orättvisor. Man slipper att ge allmosor utan betalar helt enkelt ett schysst pris för produkter som ofta också då producerats med mer omsorg.

Dessa fem produkter vi listar här är stora plantageprodukter där arbetarna ofta har mycket problematiska villkor, och där dessutom ofta mycket bekämpningsmedel används, så helst ska man försöka köpa både ekologiskt och rättvisemärkt!

Kaffe
Kaffepriset har pressats extremt mycket under 2000-talet. Stora kaffekedjor, med amerikanska Starbucks i spetsen, har spelat en betydande roll i den processen. Det har nått en nivå där kaffebönder inte får ihop det överhuvudtaget, och självmord bland bönderna blivit vanliga (se exv. den lättillgängliga boken Stuffed and Starved - The Hidden Battle for the World's Food System). Skillnaden i villkor är stor mellan vanliga och rättvisemärkta plantager, även om de förstås heller inte är perfekta. Ska man ändå satsa på ekologiskt kaffe är inte prisskillnaden jättestor till rättvisemärkt och som sagt, man kan tänkta på det som sitt bidrag till en bättre värld.

Vi köper kaffebönor som vi mal själva och gillar märket Equale som är både rättvisemärkt och kravmärkt. Adrian har smakat sig igenom nästan alla sorter, och tycker egentligen mest om Arvid Nordquists rättvisemärkta bönor, men de finns inte på vårat Coop tyvärr.

Te
Finns ej med i bild, men det finns många olika sorters gott ekologiskt te. Flora är förtjust i Earl Grey och fördelen med ekologiskt är att det tenderar att vara smaksatt med äkta bergamott och inte någon dålig smakkopia. Serien Four O'clock har ekologiska och rättvisemärkta teer av flera sorter, inklusive ett jättegott kvällste med lakritsrot.

Kakao/choklad
Kakao och choklad finns prisvärda ekologiska och rättvisemärkta från Coop änglamark. Adrian är mycket förtjust i choklad och äter gärna en ruta eller två efter lunch varje dag (har till och med chokladkakor i skrivbordslådan på jobbet... ) Han gör också egen mycket god chokladmjölk med kakaopulver, mjölk och lite socker. Mycket godare än Oboy's sockerstinna variant!

Socker
Vi har fallit för ett råsocker från Lidl som är rättvisemärkt från märket Fairglobe. Det smakar fantiskt gott, lite lakritsartat och kommer från Malawi där vi bott i flera månader för några år sedan.

Bananer
Odlas på plantage, hårt besprutade och under mycket tveksamma förhållanden för plantagearbetarna. Har ni sett filmen Bananas? Den är tyvärr lite seg och långdragen men ändå en ögonöppnare om man går och tror att vanliga bananer produceras på ett trevligt sätt. Jag minns en studie från 2003 där man på Köpenhamns zoo gett schimpanserna ett val mellan ekologiska och vanliga bananer. De åt först alla ekologiska bananer, med skal och allt. Sedan åt de även de icke-ekologiska bananerna, men skalade då dem. De är smarta, aporna!

Intresserad av tips på produkter som finns rättvisemärkta - titta här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar