onsdag 30 januari 2013

Lammgryta med dadlar

Vi hade en del dadlar över sen i julas och bestämde oss för att testa en lammgryta med dadlar som vi haft receptet uppskrivet till länge. Lammet vi köpte i december från Sävne skola är mycket gott och vi tog en stor bit med ben på ca 1,3 kg som fick koka i tryckkokaren och blev supermör och saftig. Vår dotter Freja som annars inte är så förtjust i köttbitar åt jättebra av grytan, eftersom köttet var så mört och lätt-tuggat. Såsen blev mycket god, detta kommer vi laga igen eftersom det var så lättlagat och gott!

Lammgryta med dadlar
Ca 6 pers

Ca 1,3-1,5 kg lamm, tex bog eller annan del som passar till gryta
10-12 babylökar
2 st morot
ca 150 g dadlar
2 tsk malen koriander
2 tsk malen ingefära
1 pkt saffran
4 vitlöksklyftor
120 g tomatpure
1-2 kanelstänger
2 msk mjöl
1 liter vatten samt buljong till den mängden
salt

Couscous till servering samt t.ex. brysselkål eller annan vintergrönsak

Skär lammet i större bitar, bryn i en stekpanna i rapsolja och häll över i tryckkokaren (eller en stor gryta). Bitar med ben i som är otympliga kan man bara stoppa ner direkt i grytan. Benen kommer avge smak och förtjockningsmedel och det är bara att plocka bort dem sen. Skala morot och skär de i slantar, skala lökarna och lägg dem i grytan hela, gör likadant med vitlöken, mortla saffran med en nypa socker och koriander samt ingefära, häll även detta i grytan. Tillsätt kanelstång, buljong, vatten och pudra över mjölet. Koka på maxtryck i tryckkokaren i 25 minuter. Kärna ur dadlarna. Kyl ner, ta av tryckkokarlocket och tillsätt dadlarna. Koka i 10 minuter, smaka av och tillsätt ev mer salt eller maizena om grytan är för simmig. Servera med fullkornscouscous som suger upp grytans safter på ett mycket gott sätt!

Övrigt: laktosfritt och glutenfritt om man väljer att reda med maizena, kontrollerar buljongen och serverar med något annat än couscous.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar