söndag 30 december 2012

Julmaten 2012

Julen i år blev lite torpederad pga sjukdom och att vi hållit på med att få färdigt olika delar av huset, bland annat garage, vardagsrum och kök. Till sist blev allting fint hemma, på bekostnad av att vi inte hann baka och lägga en massa energi på julmaten i år. Vi får ta igen det nästa åt och då kommer definitivt mer julrecept på bloggen! Två år i rad har vi haft våra föräldrar på besök hos oss på julafton, eftersom vi båda är ensambarn blir det bara 6 vuxna och så lilla Freja så det funkar att fira jul tillsammans. I år var vi så sjuka strax innan jul att vi faktiskt bestämde oss för att skjuta på hela firandet med en dag och låtsades att 25e var 24e, vilket är smidigt när alla kan anpassa sig enkelt. Adrians föräldrar, som är från Göteborg, skulle anlända på eftermiddagen den 23e och stanna i fyra nätter, och Floras föräldrar (från Uppsala) var på besök på julafton och bjöd på middag på juldagen (fast allt detta blev ju då uppskjutet med en dag). Tidigare år har vi gjort  massor av olika julmat, bland annat olika sorterts sill, hemgravad lax, hemrörd senap och hemslagen majonäs, samt gratäng, köttbullar, olika kakor mm. I år blev det lite lägre ambitionsnivå och framförallt mindre fokus på julmaten.

Menyn på julafton var:
Frukost på hemkok julgröt som vi förberett dagen innan, och mackor med julskinka som Adrians mor griljerat och en polsk röra med rödbetor och pepparrot som hon förberett till, samt julost, smörgåsgurka, paprika och senap som vi köpt från Viki.

Lunch på rödbetssoppa med piroger som också förberetts av Adrians mor enligt polskt recept. Vi kände förra året att det blev så mycket mat att vi gärna bara ville ha något lätt till lunch, och rödbetssoppan passar så bra med sin julröda färg.

Fika på Vikis godsaker, samt ungersk fruktkaka som Floras mamma förberett. Till detta olika sorters sprit, allt efter eget humör, vissa föredrar starkare saker än andra i släkten.

Middagens förrätt blev ett riktigt litet minijulbord (se bild ovan) eftersom Adrians mor hittat ett ställe som sålde olika sorters god sill och hade med sig 4 sorter, samt vitlökspaté, och Floras mamma hade köpt gravad och rökt lax. Detta serverades med köpt gravlaxsås som piffades upp med en matsked stark espresso (gott!), sallad med ruccola och granatäpple, och avokado samt körsbärtomater. (Men 2013 gör vi egen sill och gravlax efter dessa recept). Freja åt främst de tre sistnämnda godsakerna, samt även lite paté som liknar leverpastej som hon är förtjust i. Smörgåsgurka passade bra till patén, också en favorit hos henne.

Huvudrätten var vårt paradnummer. Adrians mor hade fått tag på riktigt fin älgstek som vi snabbt skar loss senor från, stekte i stekpanna med salt och peppar och stoppade i ugnen med stektermometer på 130 grader tills innertemperaturen blev 50 grader (det tog inte särskilt lång tid, men har man bråttom kan man ta 150 grader eller till och med 170 grader så går det snabbare. Man kan börja med högre temperatur och sänka successivt om man vill). När köttets innertemperatur uppnått 50 grader tar man ut köttet och slår in det i ugnsfolie och låter det vila i ca 20 minuter. Potatisgratäng hade vi förberett två dagar i förväg, enligt ett vanligt enkelt recept från tasteline.se, där man kan ställa in att man vill ha receptet beräknat för ett visst antal personer. Vi kylde ner gratängen snabbt direkt efter tillagning och värmde sedan ordentligt i ugnen efter att köttet var färdigt. Den var mycket god! Till detta serverade vi ångkokt broccoli (brysselkål när vi åt upp resterna av middagen med Adrians föräldrar på annandagen). Såsen gjorde vi på trattkantareller som plockats tidigare i år och frysts in. Såsreceptet har vi publicerat tidigare här (vi gjorde dubbel sats nu, det blev 10 portioner), det är en fantastiskt god sås som lyfter alla vilträtter. Det är gott att servera svart vinbärsgelé till köttet, och man har det ju även i såsen. Allt detta gick faktiskt relativt snabbt att färdigställa, medan våra föräldrar lekte med Freja. Broccolin var förstås favoriten med henne, men hon åt även av gratäng och sås.

Efterrätten var enligt ungersk tradition valnötstårta, som Floras mor hade bakat med valnötter både i tårtbotten, fyllningen och som dekoration ovanpå.

Lägger upp några stämningsbilder på även på några tidigare julbord, med lite förrätter uppdukade inkl. heminlagd 4-pepparsill och en god sallad på ruccola, rödkål och apelsin. Läs även om planeringen av julmaten 2013

fredag 28 december 2012

Klassisk risgrynsgröt

Julegröt / Tomtegröt med cappuccino
Så gott till julfrukost, lunch eller fika i juletid! Vi har kokat mycket risgrynsgröt här i december och tänkte dela med oss av receptet vi jobbat fram. Freja tyckte faktiskt inte om gröten första gången hon fick smaka, men sedan har hon fått flera gånger, även på dagis och nu äter hon gärna med lite russin i.

Julegröt med cappuccino till andra advent.

Det kan vara lite jobbigt att koka risgrynsgröt eftersom det puttra långsamt ganska länge och lätt kokar över. Hemligheten är att vara tålmodig och gärna sysselsätta sig med annat i köket under tiden. Detta recept ger en inte alltför söt gröt, som man gärna kan ha russin i för att söta lite extra eller pudra kanel och lite råsocker ovanpå. Vill man ha mer kanelsmak på gröten kan man ha fler kanelstänger i när man kokar, annars kan man också pudra på kanel på den färdiga gröten i sin tallrik. Många äter med extra mjölk, men det tycker vi blir väl mjölkigt, med tanke på hur mycket mjölk man redan kokat ner i gröten. Kaffe eller äppelmust är gott till.

Skål och cappuccinokopp från bruka design,
mandel och russinskålar fyndade på Sthlms stadsmission,
duk Klässbols linneväferi
Risgrynsgröt
ca 6 portioner

6 dl vatten
3 dl grötris
12 dl mjölk (ta gärna fram mjölken direkt så den inte är kylskåpskall)
4 kanelstänger
1 dl råsocker
1 smörklick
ca 1/2 tsk salt

Ta fram all mjölk som ska i gröten och låt stå framme medan du kokar upp vatten. Koka upp vatten och grötris, låt puttra i 10 minuter. Eftersom det är relativt lite vatten får man se till att det inte puttrar alltför häftigt. Kontrollera efter 5 minuter att vattnet inte håller på och koka bort så att riset bränner fast. Ha på lite mer vatten ifall det riskerar att koka bort. Efter 10 minuter häller man på all mjölk, samt har i kanelstång, råsocker, smör och salt. Ta så mycket smör du själv tycker känns bra, en rejäl smörklick om du vill få en riktigt len gröt och om det ska vara en lunch efter en längdskidtur, mindre smör om   man redan fått i sig en hel del annan fet julmat. Koka upp gröten igen och låt puttra på svag värme i ca 30 minuter.

Det är här man riskerar att gröten kokar över eller bränner fast! Det tar lång tid att koka upp gröten igen efter att man haft i över en liter kall mjölk. Man blir då lätt otålig, tänker att det aldrig kommer koka och höjer temperaturen. Mjölk bränner lätt fast i botten på kastrullen, och har man på för hög värme hinner mjölken i botten på kastrullen bli jättevarm och bränna fast innan värmen fortplantat sig genom hela mjölken så att allting kokar. När väl hela gröten blivit varm så börjar den ofta koka ganska plötsligt, och innan man vet ordet av har den kokat över. Ta en stor kastrull, eftersom gröten sväller ganska ordentligt. Att börja med lite varmare mjölk underlättar också, och sätt inte på högre värme än max 4 om du har en 6-gradig skala. Vänta sedan tålmodigt och rör om i kastrullen var 2-3e minut medan mjölken kokar upp så hjälper du till att fördela värmen i gröten. Sysselsätt dig med annat i köket under tiden. När mjölken kokat upp så sänker man värmen gradvis värmen tills man ser att gröten puttrar försiktigt, utan att varken koka för häftigt eller sluta koka. Detta kan ta ett tag att ställa in, så passa gröten medan du experimenterar. Det brukar sluta med att gröten puttrar på 1-an eller 2-an. Nu ska den koka ungefär 30 minuter, men kolla till den var 10e minut, rör om och känn efter vad du tycker om konsistensen. När den känns nästan lagom grötig, stäng av och låt gröten stå kvar på eftervärmen ett tag. Servera gärna med kanel och råsocker, russin och mandel. Gröt kan med fördel sparas till frukost exempelvis, kyl gärna ner kastrullen då snabbt, t.ex. ute i snön. När den ska värmas kan man göra det i kastrull eller micro, och häll gärna på en extra skvätt mjölk i samband med värmningen.

Övrigt: glutenfri och vegetarisk.

Gillade du den detaljerade beskrivningen av hur man får till en bra gröt? Då kanske du gillar denna beskrivning av hur man kokar en perfekt pasta!

fredag 21 december 2012

Bosarpkyckling med ugnsgrillade grönsaker, tomatsås och quinoa

Vi hade trevligt besök av vännerna Anders och Viki (som har en egen matblogg) nyligen och eftersom de bor ute på landet utanför Töcksfors i Värmland nära gränsen till Norge, och brinner för god ekologisk hemlagad mat liksom vi, lider de av att inte kunna njuta av samma schyssta utbud på råvaror som vi faktiskt har på vårt lokala Coop här i Märsta. Ekologisk kyckling är exempelvis hopplöst att få tag på därute, så det var en önskan från Anders när vi frågade vad de villa ha för något till middag. Viki, som är vegetarian fick ekologisk Portobellosvamp gratinerad med getost istället. Allt blev mycket gott!


Kyckling från Bosarp, om ni kan få tag på det, är den godaste kycklingen i Sverige utan tvekan. De får leva mer än dubbelt så länge som andra kycklingar (undantaget Hagbykyckling och några andra mindre ställen), vistas ute hela tiden, får ekologiskt foder och smakar verkligen därefter! Kanske kan det tyckas som att kycklingen kostar mycket i affären, men en hel kyckling räcker gott och väl till 6 personer. En enda kycklingklubba, som på andra kycklingar är en munsbit, räcker till en måltid eftersom köttet verkligen erbjuder tuggmotstånd samtidigt som det är mört och saftigt. Vanlig kyckling, som knappt får röra på sig utan bara matas med kraftfoder, utvecklar inga ordentliga muskler och köttet blir därefter. Sen sprutar de ju gärna in en massa vatten i köttet också så att det ska väga mer, eftersom kunderna tenderar att se till kilopriset enbart, och då blir det ännu mer smaklöst och vattnigt. Så testa Bosarpkyckling, och känn skillnaden! Flora hade med sig en kycklingklubba i matlådan till jobbet dagen efter och fick kommentaren "är det där kalkon?" - det säger ju allt egentligen.

Receptet uppdaterades 11 maj 2014 - nu gör man tomatsåsen i såskastrull vilket vi tyckte blev enklare efter senaste gången vi lagade maten... Uppdatering 2019: Bosarpkyckling har köpts upp av Kronfågen och har sedan dess inte känts lika småskalig och genuint producerad, så vi har gått över till att köpa kyckling från en producent i Bollnäs via vår lokala Rekoring. Det är svårt att få tag på kyckling som inte massproducerats och matats med kraftfoder men via rekoringarna går det!

Bosarpkyckling med ugnsgrillade grönsaker, tomatsås och quinoa

6 portioner, drygt

1 hel Bosarpkyckling 
(eller 6 styckdelar som kan köpas separat)
Färska rosmarinkvistar (eller torkad)
6 vitlöksklyftor
Rapsolja
Örtkryddor och/eller örtssalt
Salt och svartpeppar
1 burk mixade oliver
1 pkt skogschampinjoner
3 st gul lök alt 6 st smålökar
2 pkt tomatkross
3 dl Oatley havregrädde eller vanlig  matlagningsgrädde
Quinoa (på bilden svart quinoa)

Blanda mortlade örtkryddor, salt, svartpeppar och pressad vitlök. Gör små stick i skinnet på kycklingen och gnugga in kryddblandningen under skinnet så gott det går. Klipp gärna färska rosmarinkvistar och stick in under skinnet också, vik tillbaka löst skinn så att det täcker kycklingen igen. Lägg i en ugnspanna med lite rapsolja i botten och spraya gärna lite rapsolja över kycklingen om ni har en oljespray, ringla annars försiktigt. In i ugnen på 200 grader, gärna med en stektermometer (kyckling ska vara 85 grader innertemperatur) och dra gärna på grillfunktionen om ni har en sådan. Det tar sin lilla tid, särskilt med hel kyckling, minst 30 minuter kan det nog ta. Håll koll och kontrollera att det är färdigt genom att skära ända in till benet på t.ex. en kycklingklubba. Svagt rosa kött är helt OK, blod är det inte.

Lägg skivad/halverad lök, avrunna oliver (urkärnade om man vilI), och hela små eller halverade större skogschampinjoner i  en annan ugnsform, ringla lite rapsolja över och krydda med salt och peppar. Ställ in denna form i ugnen under kycklingen. Om kycklingen börjar se välgrillad ut kan man med fördel byta så att grönsakerna ligger överst så att de också får fin grillyta. 


Häll två paket tomatkross och 3 dl matlagningsgrädde i en stor såskastrull, salta och peppra samt tillsätt lite örtkryddor, koka upp. Ta ut formen med grönsakerna när alla har fått fin färg och börjar se välgrillade ut (efter ca 20-30 minuter), häll oljevattnet som bildats i botten av formen direkt ner i såsen och lägg också med en del av löken och några oliver så att såsen får en fin smak av de rostade grönsakerna. Ifall inte vegetarianer ska äta av såsen kan man också tillsätta lite av kycklingsaften som bildas i ugnsformen som kycklingen är i. 


Koka quinoa eller bulgur. Servera kycklingbitar (obs - ta mindre kyckling än du brukar om det är första gången du äter Bosarp, den är mycket mer kompakt och man blir mätt på mindre kött än normalt) med grillade grönsaker, quinoa och sås.  

Övrigt: Gör fylld Portobellosvamp istället för kyckling till grönsakerna, såsen och quinoan om du vill ha vegetariskt! Använd Oatleygrädde om du vill ha laktosfritt och anrättningen är redan glutenfri eftersom man inte behöver reda såsen.

måndag 10 december 2012

Smidig vardagsgratäng med broccoli, purjo, majs och bacon

Inspirerad av Broccoligratängen på Amy's blogg svängdes denna gratäng ihop till en vardagsmiddag och blev en stor hit med lilla Freja. Vi kommer definitivt göra mer gratänger i ugn, det är smidigt eftersom man lägger ihop maten och sedan kan man leka med Freja medan den står i ugnen i 30 minuter. Annars är det den där sista halvtimmen innan middag som ofta kan bli lite gnällig när hon börjar bli hungrig och vill ha uppmärksamhet.

Gratängen innehåller massor av purjo, förvälld broccoli, majs och vi har "kryddat" med lite stekt bacon. Vi har sedan dess gjort denna gratäng många gånger och ibland har vi bytt ut broccolin mot blomkål och ofta har vi även haft pasta i, då blir det fler portioner än 4 om man har lika mycket grönsaker och man kanske behöver en större form. Annars innehåller majs mycket kolhydrater (man äter det som stapelföda istället för ris/potatis i stora delar av Afrika t.ex.) så egentligen behöver inte maträtten mer kolhydrater om man inte vill. Vid första anblick kan det tyckas som att det mest är grönsaker i maträtten, men betänk då att ägg, matlagningsgrädde och ost innehåller både protein och fett så egentligen behövs inte bacon utan det går utmärkt att utesluta för en vegetariskt rätt. Det blev gott dock och gav extra smak till rätten tyckte vi, och detta sätt att använda lite kött mest som krydda samtidigt som man lägger till mer grönsaker till recepten kan vara ett bra sätt att dra ner på köttkonsumtionen nästan utan att märka det själv.

Broccoli, majs och purjogratäng med bacon
4 portioner

1 purjolök
2 broccoli (eller ett blomkålshuvud)
1 stor burk majs
1 pkt bacon
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde (eller havregrädde)
lagrad ost, hyvla över 
örtkryddor
1 msk paprika

Bukettera broccolin/blomkålen och koka i några minuter i saltat vatten tills den är lite mjuk. Stek under tiden bacon (i sitt eget fett). Skiva purjolöken och lägg i botten av en stor gratängform. Fyll på med broccolin/blomkålen när den är färdigkokt, majsen som sköljts och strössla över bacon. Lägg även med kokt pasta i detta skede om ni vill ha det. Vispa ihop ägg och matgrädde i en skål, krydda med 1 msk milt paprikapulver, 1 tsk salt och gärna någon torkad eller färsk örtkrydda (oregano eller timjan t.ex.). Äggstanningen ska göra det hela lite geggigare och mer ihopgratinerat, men behöver inte täcka alla grönsakerna som om det var en paj. Hyvla över av en god ost. Ställ in i 200 grader varm ugn i 30 minuter, kontrollera att den inte är vattnig och ställ ev. in längre om det behövs. Häll bort vatten om det blivit lite vattnigt (det kan bli det om det kommit mycket vatten ur grönsakerna, så häll av broccolivattnet ordentligt innan ni lägger ner broccolin i formen).

Gratängen kan ätas bara som en vardagsmiddag, eller varför inte ha den som tillbehör på en buffé eller till julmaten! Passar som matlåda eftersom den blir god uppvärmd.

Övrigt: enkel att göra vegetarisk genom att utesluta bacon. Glutenfri. Gör laktosfri genom att använda havregrädde och laktosfri ost. 

fredag 7 december 2012

Fruktig currygryta till fredagsmiddagen


Ikväll har vi besök av Adrians gode vän Robert, som vi bjöd på denna currygryta, som vi lagade igår. Det fick gott betyg av honom! Receptet är ett gammalt urklipp, oklart varifrån, och det står lamm i receptet men vi använde fläskkarré, som kändes som att det skulle passa bra till den torkade frukten och curryn. Vi hade dessutom i flera grönsaker som inte stod i ursprungsreceptet.

När Adrian var föräldraledig under hösten gick han ofta och handlade på Coop på morgonen efter frukost med Freja, då butiken var bekvämt tom på folk. Han upptäckte då att ekologiskt kött som började närma sig utgångsdatum ofta blev nedsatt under personalens morgonrundtur i butiken (och som då ofta blivit slutsålt om man handlar efter jobbet). Bland annat några paket fläskkarré till ordentlig rabatt inhandlades i sådana lägen, som vi sedan stoppade i frysen tills vi skulle komma på något att göra av dem. Det blev en riktigt god gryta, som ingav lite 70-talskänsla, särskilt när vi serverade med banan och jordnötter till. Ett halvtorrt, men ganska fruktigt Riesling passade bra till (Dr L hette det, prisvärt!). I receptet står det att man ska koka grytan långsamt i 1,5 h, men vi var hungriga när vi lagade maten igår och bestämde oss för att köra den i tryckkokaren på maxeffekt i 20 minuter istället, och det blev gott ändå, särskilt till nästa dag när smakerna fått stå ihop sig lite.

Vi har känt av snökaoset här som varit här på ostkusten och har rejäla snödrivor utanför huset. Nedkylningen av grytan var med andra ord inga problem, bara att öppna dörren och ställa ut i snön i 10 minuter!

Currygryta med torkad frukt
ca 7 portioner

1-1,5 kg kött (går bra med kött med ben också), gärna lamm eller fläskkött
4 gul lök
1 pkt skogsschampinjoner
1 gul paprika
2 stora morötter
2 äpplen, färska, eller frysta äppelringar alt ca 15 torkade äppelringar
ca 15 katrinplommon
ca 10 torkade aprikoser (köp osvavlade aprikoser, de har en helt annan smak, t.ex. från Saltå kvarn)
ca 1,5 dl russin
ca 1,5 l buljong (gärna köttbuljong)
1,5 msk äppelcidervinäger
2 tsk salt
ca 2-3 msk curry
maizena

Skär köttet i mindre bitar och ge dem en stekyta (även bitarna med ben), stek i omgångar i stekpanna eller wokpanna i rapsolja, pudra på curry mot slutet av stekningen, häll över bitarna i en stor kastrull och skölj ur pannan efter varje stekning och häll ner i grytan. Strimla eller hacka lök, halvera större champinjoner och strimla paprikan, skär moroten i slantar. Fräs lök och champinjoner i mer rapsolja, pudra över curry även här och lägg alla grönsaker också i grytan. Häll på mer curry om ni inte redan använt 2-3 msk under stekningen och ha i saltet. Lägg i all torkad/färsk frukt (vi körde frysta äppelringar som vi fryste in tidigare i höst), häll på äppelcidervinäger, fyll på med vatten så att grönsakerna nästan är täckta, eller upp till maxstrecket på tryckkokaren, samt ha i buljong (vi nöjde oss med 1 köttbuljongskub, det blev gott). Tryckkoka på maxeffekt i 25 minuter, eller låt koka i minst 1 timme på spisen, smaka av och kontrollera att köttet är mört och genomkokt, ha ev. i mer salt eller curry och red med maizena så att det blir en lagom konsistens. Servera med basmatiris, skivad banan och jordnötter.

Övrigt: laktos och glutenfritt. Grytan passar säkert bra att göra med exempelvis tofu eller quornbitar om man så vill, kommentera gärna om ni testat!


torsdag 6 december 2012

Zucchinisoppa med getost på räddade ekozucchinis


Det händer att vi får för oss att "rädda" ekologiska grönsaker som ligger och blir dåliga i affären. Häromdagen när vi var på Coop såg vi ca 1 kg fina små ekologiska zucchini som börjat bli lite mjuka och fläckiga på skalen, och insåg att ingen skulle hinna köpa dem innan de snart skulle slängas av personalen. När man tänker på hur mycket råvaror som slängs i affären för att kunderna inte köpt innan de börjar se dåliga ut kan man få riktig ångest, särskilt blöder det i hjärtat för ekologiska varor som krävt lite extra omtanke att odla. Vi stoppade då ett affärsbiträde och sa att zucchinisarna började se dåliga ut och att vi kunde köpa rubbet för halva priset, vilket hon direkt gick med på och skrev en lapp till kassan.

Hemma kokade vi sedan en snabb zucchinisoppa på dem, då gör det ju absolut inget att de var lite mjuka och soppan blev faktiskt mycket god! Man kan ha potatis i soppan också om man vill, det hade vi dock inte hemma denna gång så vi tog kikärtor för att få till lite mer protein i soppan. Det är jättegott att smula lite getost i sådan här soppa (även i broccolisoppa!), det syrliga i getosten bryter av fint mot soppan. Vi har haft soppan som lunchlåda under veckan, med en macka till, värmer gott under de kalla vinterdagar som varit.

Zuccinisoppa 
6 portioner

4 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 kg zuccini ungefär
1 burk kikärtor
2 tsk torkad timjan (eller färsk om det är säsong!)
1,5 liter buljong
2 dl matlagningsgrädde, eller t.ex. oatley havregrädde om man vill ha laktosfri
1 tsk salt minst
svartpeppar

Skala och hacka lök och vitlök, fräs i en stor kastrull i rapsolja. Hacka zuccinin i mindre bitar, fräs även dem tillsammans med löken tills de blivit lite mjuka. Häll på vatten och buljong, sköljda kikärtor, torkad timjan, salt och svartpeppar. Låt puttra i ca 10 minuter och kontrollera att kikärtorna och zuccinin är genomkokta. Häll i matgrädden och mixa med stavmixer tills soppan är slät. Man kan utesluta grädde helt om man vill, men här tyckte vi det blev en fin mild smak på soppan och att det behövdes lite fett och protein från grädden för att soppan inte skulle kännas för tunn. Smaka av med ev. mer salt, peppar eller timjan. När soppan serveras ska man smula över getost (chevre) precis innan man äter och låta det smälta långsamt i soppan. Ät gärna gott bröd till.

Övrigt: glutenfritt och vegetariskt, samt veganvänligt och laktosfritt om man utesluter getost och tar havregrädde,