fredag 16 november 2012

Tomatsallad med fetaost (+ode till tomaten)

En enkel tomatsallad piffar upp de flesta måltider! Det passar som komplement till de måltider som saknar tillräckligt med grönsaker, och varför inte svänga ihop det även till hämtpizzan (eller den hemlagade pizzan!). Tillsammans med kanske lite gott bröd och lite god ost eller chark samt grönsaker till pålägg blir det en enkel middag. Gör lite annat småplock till och ha som fredagsmys istället för tacosarna! T.ex lite klyftpotatis och tsatsiki, ångkokad broccoli, oliver, ostkuber, morotsstavar med humus eller vad ni nu råkar ha hemma för gott som kanske behöver göras åt. Salladen är också perfekt som förrätt.

Adrians föräldrar tog med sig flera lådor med färska, underbart mogna tomater från Polen när de kom hem för någon vecka sedan. Han hade med sig en hel korg när han kom tillbaka från Göteborg i tisdags, och vi har ätit tomatsallad flitigt sedan dess. Mozzarella är ju den klassiska ingrediensen i tomatsallad, men ärligt talat ger vi inte mycket för svensk komjölksmozzarela som är ganska smaklös och trist. Det går knappt att få tag på äkta italiensk buffelmozzarella i Sverige, och det är en riktig färskvara dessutom. Men när vi smakade oss runt i Itailen på vår bröllopsresa för några år sedan så fick vi smak för riktigt god mozzarella, vilket tyvärr gjort att vi hellre avstår än äter den som finns i lokalbutikerna här hemma. Därför gör vi vår tomatsallad med fetaost istället, det blir mycket godare tycker vi! Det gäller förstås att få tag på fin äkta grekisk fetaost gjord på fårmjölk,vilket inte alltid är det lättaste utan kräver noggrann läsning på förpackningen. Vi är nöjda med Coop änglamarks fetaost.

En annan viktig sak när man gör tomatsallad är att den ska ätas så snabbt som möjligt efter att tomaterna skurits upp. Vänta gärna till sist med att förbereda tomatsalladen om den ska ingå i en måltid. Tomater är extremt nyttiga på flera sätt, riktig supermat, bland annat är de bra för immunförsvaret, skyddar mot blodpropp och vissa cancerformer (bland annat prostatacancer!). Det är antioxidanten lykopen i tomaten som är så bra förr oss (men det finns även C-vitamin och karoten i tomater, så de är även bra för huden och ger ett naturligt solskydd), halterna av lykopen börjar dock sjunka så fort man skurit upp tomaten. Dessutom kan den bli torr och tråkig om den står framme för länge innan den ska ätas upp. Lykopen är fettlösligt, så därför är det extra bra att ringla olivolja över tomatsalladen och äta med fetaost. Tomatens skal innehåller mycket lykopen, ju rödare tomat desto bättre, så det är bra med ordentligt mogna tomater inte bara för smakens skull utan även för hälsan. Förvara också helst tomaterna i rumstemperatur, de håller sig i två veckor om de inte varit för mogna när man köpte dem. Det gör inget om skalet blir lite skrynkligt, men se upp så de inte börjar mögla på undersidan om du har dem i en skål, kolla lite då och då.

Tomatsallad med fetaost

Tomat (1,5- 2 per person är lagom om man äter som en del av plockmat exempelvis)
Fetaost (1/2 paket till en tomatsallad för 3-4 pers ungefär, men gör efter känsla)
Olivolja
Ev balsamvinäger
Färska basilikablad
Salt eller örtsalt
Peppar

Skölj och skär upp tomaten i skivor, gärna på tvären så att de får snygg snittyta. Lägg upp på en tallrik. Skölj basilikablad och lägg ovanpå, smula fetaost över och ringla alt. spraya över olivolja och ev. balsamvinäger, samt krydda med salt eller örtsalt och svartpeppar. Servera genast! Ta med sked från fatet och lägg på din egen tallrik, eller ät direkt från ett gemensamt fat som står mitt på bordet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar