torsdag 8 november 2012

Släng inte mat - spara på pengar och miljön! Tips och idéer.

Att vara noggrann med sopsortering och kompostering är förstås viktigt för miljön, men forskning visar att slängd mat ger överlägset störst miljöpåverkan jämfört med andra sopor. All energi som har gått åt till att tillverka och transportera maten går då förlorad. Dessutom förlorar man ju pengar! Ändå slängs tydligen var 5:e matkasse som folk mödosamt släpat hem här i Sverige, riktigt chockerande! 35% av det matavfall vi slänger hade kunnat användas om det hanterats på rätt sätt och Livsmedelsverket beräknar att en tvåbarnsfamilj kan tjäna mellan 3000 och 6000 kr per år (d.v.s. kring en hel månads matbudget) på att äta upp mat som de nu slänger. Dessutom påpekar de att de flesta tror att de inte slänger så mycket mat som de i själva verket gör.

Vi brukar verkligen försöka vara väldigt noggranna med att se till att inget blir gammalt och behöver slängas här hemma, även om det förstås händer ibland att saker blir dåliga. Man får ta sig i akt redan i affären och inte köpa på sig för mycket mat, ofta gör man misstaget att planera för att äta både lunch och middag hemma och räknar inte med att det kanske blir över av någon av måltiderna eller att man bestämmer sig för att äta ute/blir hembjuden någon dag - och då har man plötsligt för mycket råvaror hemma. Butikerna gör också sitt bästa för att med sin skyltning få dig att köpa råvaror som du inte har planerat för att använda, som sedan lätt blir stående i kylskåpet.

Vi brukar ha mycket is i magen med mat som passerat bäst-före-datumet och litar på lukt- och smaksinnet när vi bestämmer oss för att använda råvaran eller inte. Denna sida har en del matnyttig information om hållbarhet på mat och försöker kämpa för att övertyga folk att inte slänga mat så fort datumet inträffat. Vi tycker inte heller att lite mögel någonstans på en råvara spelar någon roll om resten av den är oskadad, det är bara att skära bort. Några tips på vad man kan göra istället för att slänga mat kommer här, och vi vill uppmana bloggläsarna att dela med sig av sina egna tips i kommentarerna!

  • Frukt som är omogen men redan öppnats - t.ex. melon, ananas, mango eller ett äpple, päron eller kiwi som man smakat på men som inte är gott blir perfekt till en snabb salsa! Detta gjorde vi häromdagen, då hade vi fått tag på en helt smaklös melon (tyvärr är säsongen förbi, men vi hade inte accepterat det ännu, nu har vi det!) och även ett äpple som var alltför syrligt för att någon skulle gilla det, då hackade vi ihop det, tillsammans med lite lök och tomat (som gärna också får vara ganska omogen) och blandade med olivolja, flytande honung, salt, peppar och citron (eller lime). Särskilt om detta får stå ihop sig någon dag så blir det en jättegod salsa som passar bra till mycket olika maträtter, fisk i ugn exempelvis. Har man örtkryddor hemma kan man med fördel tillsätta t.ex koriander, eller någon annan örtkrydda till salsan.
  • Äggvita eller -gula som blir över om man gjort t.ex. egen glass, äggtoddy eller maräng där man bara behöver den ena ingrediensen kan man lätt frysa in i en liten burk - skriv på hur många gulor/vitor det är! Ha sedan detta i en omelett nästa gång du lagar en! Det spelar ingen roll om det är någon extra gula eller vita i omeletten för smaken...
  • Brödkanter eller bröd som håller på att bli torrt kan man också frysa förstås. Håller en större bit bröd på att bli torr kan man skiva det och frysa in och sedan tina när man behöver rostat bröd eller vill göra varma mackor. Mindre brödbitar kan man skära i kuber och frysa in och sedan hälla direkt i stekpannan när man vill göra krutonger, t.ex. till vår italienska bönsoppa. Torrt bröd kan man också använda när man gör köttbullar eller biffar förstås, eller torka ordentligt och mal till eget ströbröd (då krävs en ordentlig mixer). 
  • Blast och stjälkar av grönsaker brukar vi spara också i frysen och sedan göra en blastsoppa på några gånger om året. Det handlar om broccolins stam, de gröna bladen runt blomkålshuvudet, fänkålens gröna blad, sparrisens vedigare ändbitar och massor av annan blast som folk ofta rensar bort och slänger men som egentligen är fullt ätlig och ofta innehåller mycket nyttigheter. Släng in sådant i en fryspåse i frysen och när det samlats en ordentlig hög så lägg till potatis och t.ex. lite färsk broccoli och koka en soppa, smula ner lite getost i soppan och ät med gott bröd!
  • Mjölk, juice och frukt (även avokado) som man har köpt lite för mycket av och som man befarar inte kommer ta slut innan det blir dåligt kan man göra en god smoothie på! Kommer recept här på bloggen så småningom!
  • Grädde kan man frysa in i en plastpåse eller liten burk och senare hälla rakt i en sås eller gryta.
  • Grönsaker som håller på och bli gamla men som man inte vill laga mat på just då kan man hacka och  slänga in i frysen råa, senare kan man göra gryta på dem. 
  • Brände du oljan i pannan och vill hälla bort den, eller behöver du hälla av olja från någonting - släng det då i brännbart istället för att hälla ut i vasken. Olja innehåller mycket energi och brinner bra, den energin kan då tas tillvara vid sopförbränningen.
  • Sist men inte minst har vi ju resträddar-maträtterna omelett, pyttipanna, pizza, chiligryta, stekt ris soppor, tacos, plockmat, mfl. som slukar slattar och rester av olika ingredienser! Till många av rätterna går det bra att frysa in exempelvis potatis, kött och ris för att sedan tina och steka på när man samlat ihop rester som räcker till en hel rätt. 
  • Det finns också flera sajter på nätet som erbjuder recept på rester, bland annat sajten som tipsades om ovan.
Så - det var dagens moralpredikan från Flora och Adrian (som här hemmavid ibland kallas för "pappa slasktratt" eftersom han tenderar att äta upp allt som Freja ratar...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar