måndag 26 november 2012

Mustig linssoppa till kalla höstkvällar!



Anledningen till att det varit lite tyst här på bloggen är att vi har haft fullt upp med att renovera köket! Efter att Adrian rivit bort en vägg fick vi reda på hur köksväggen såg ut inuti... Det blev en del eldragning därinne och sedan bygga upp väggen igen, med spackling, slipning etc. Bifogar några bilder på work in progress och stolt handyman. Nu är det inte mycket kvar tills köket är helt färdigt, då får ni se före-efterbilder och höra om hur vi försökt anpassa det till just våra tillsammans-matlagningsbehov!

Under tiden bjuder vi på en linssoppa! Det kanske låter lite tråkigt, men det är det långt ifrån, det kan vara nästan beroendeframkallande gott, och dessutom nyttigt (upphettad tomatkross är supernyttigt, linser likaså), billigt, miljövänligt, enkelt och snabblagat! Många plus där! Vi gillar att göra denna värmande soppa på hösten eller vintern och ha som lunchlåda. Receptet kommer från boken Kärlek, oliver och timjan där den heter "Husets linssoppa". Vi har dubblat receptet, eftersom det passar så bra för storkok och lunchlådor, lagt till mer grönsaker och mixtrat med proportionerna och kryddningen en del.
Nedan: Linssoppan står på spisen, och i bakgrunden kokar ärtsoppan från förra receptet i ångkokaren samtidigt! Linssoppan är ingen god idé att tryckkoka, eftersom linserna lätt bränner fast i botten!

Linssoppa
8 portioner

4 dl (eller 400g) gröna linser, gärna blötlagda sedan dagen innan, annars kokar man soppan lite längre
8 potatis, i kuber
3 st stora morötter i slantar
4 gul lök, hackad
3 msk paprikapulver
2 liter vatten
2 burkar krossade tomater
4 lagerblad
Grönsaksbuljong lagom till 2 liter
2-3 tsk salt
2 msk honung
5 vitlöksklyftor

Fräs löken i rapsolja i en rejäl kastrull, pressa i vitlöken under tiden. Pudra över paprikapulver och salt, häll på vatten och krossade tomater och börja koka upp. Under tiden kan man lägga i potatiskuber och morotsslantar, avrunna linser, lagerblad och buljong allteftersom det blir färdigt, så spar man lite tid. När allt börjat koka ska det puttra i ca 30 minuter. Rör om då och då och kontrollera att det inte bränner fast och att inte för mycket vatten kokar bort (tillsätt lite extra om det kokat för häftigt). Ha med honungen mot slutet. Strössla färsk bladpersilja över soppan vid servering, peppra gärna med svartpeppar. Gott bröd är alltid bra till!

Övrigt: Maten är vegetarisk, veganvänlig, laktos- och glutenfri. Vår dotter på 17 månader gillar den mycket, för att hon lättare ska kunna äta den själv med sked brukar jag lägga ner lite kokt ris, bulgur, quinoa eller vad jag nu har hemma i hennes soppa så att den blir lite tjockare. Alternativt kan man helt enkelt se till att det inte är så mycket spad i hennes soppa så blir det lättare att äta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar