söndag 11 november 2012

Grön currygryta med lax

Först nu har jag fått tid att lägga upp en gryta vi gjorde för några dagar sedan! Denna gryta är mild för magen och bra för tarmarna i och med att den innehåller både lax och mycket kokosmjölk, som båda är lugnande och inflammationsdämpande mat, lax innehåller dessutom mycket omega 3 som vi idealt ska få i oss gärna 2-3 ggr/vecka. En bra gryta att göra när man vill äta något lättsmält, om man kanske har problem med mag-tarmfunktionen (IBS eller IBD) eller behöver hälsosam mat helt enkelt. Vi brukar göra en rejäl gryta. Har man problem på riktigt ska man kanske ta lite mindre grönsaker och se till att de blir ordentligt genomkokta, annars får man se till att kyla av grytan ganska snabbt när den är färdig för att hindra kokprocessen från att fortsätta i den varma grytan och göra så att grönsakerna i förlängningen blir överkokta. Lägg upp gryta på tallrikar eller i en serveringsskål och kyl ner resten av grytan genom att ställa ut i kylan (ställ en klocka om det är minusgrader!), i källaren/garaget eller i sista hand ett kallt vattenbad. Stoppa inte in en kokhet gryta i kylen, det är dåligt för både miljön och elräkningen (Tina däremot gärna fryst mat i kylen, om du kommer ihåg att ta fram en dag i förväg, då tinar den skonsamt och bidrar till att kyla kylen och spara slantarna).

Grön currygryta med kokosmjölk
drygt 8 portioner

600-800 g Lax och vit fisk, exv. Msc-märkt torsk. Beräkna 100g/person om du vill ha ganska lite grönsaker jämfört med fisk i grytan, annars kan du ta lite mindre, bönorna innehåller också protein. Skär fisken i mindre kuber.
3-4 lök, hackade
3-4 morötter, stora, skurna i slantar
2 st broccoli, buketter och även stjälk går bra, skuren i bitar
2 paprika, röd och grön, skurna i mindre bitar
1 burk bambuskott, sköjlda
500g haricots verts, vi använder frysta nu när det inte finns färska, vägrar använda importerade menlösa från Kenya!
3 burkar kokosmjölk (Försök hitta utan stabiliseringsmedel som är dåligt för tarmarna, kokosmjölk ska skikta sig i burken, det är helt naturligt och behöver inte stabiliseras)
Grön currypasta (finns från märket Geo organics som inte innehåller en massa skumma tillsatser. Den är ganska stark!)
Buljong och 1 tsk salt.

Hacka lök, fräs i rapsolja i en stor wok alt. stor gryta. Fräs på morot, ev. broccolistjälkar och paprika, häll över kokosmjölk, koka upp och låt allting puttra i några minuter. Häll i 1 tsk salt, lite buljong och ca 1 tsk grön currypasta om du vill ha en ganska mild gryta. Lägg med bambuskott och broccolibuketterna efter några minuter, och koka till allt känns krispigt men börjar bli mjukt. Ha ner de tinade haricots verten i grytan, dela dem gärna i lite mindre bitar först, och rör om. Smaka av nu innan du har i fisken för det blir dåligt att röra om för mycket i grytan när fisken är ilagd. Ha i mer salt, buljong eller currypasta vid behov. Lägg i fiskkuberna och låt grytan koka upp och puttra i några minuter. Sen är det dags att servera - fisken och grönsakerna får inte bli överkokta och det är som jag skrev ovan viktigt att kyla ner grytan när man lagt upp den mat som ska ätas direkt, så att inte kokprocessen fortsätter. Till denna rätt passar jasminris bäst!

Övrigt: maten är laktos- och glutenfri. Lätt att göra vegetarisk om man använder tofu istället för fisk. Veganer kan kontrollera currypastan och buljongen.

2 kommentarer:

  1. Passar denna grytan att frysa?

    SvaraRadera
  2. Ja det går att frysa om man vill, men det kommer bli mer soggy när man värmer upp då, morot, broccoli förlorar lätt sin krispiga konsistens efter frysning. Det beror på hur kinkig man är, istället för en frysrätt till lunch funkar det ju bra, men kanske inget man vill bjuda på...

    SvaraRadera