fredag 30 november 2012

Boeuf Bourguignone - återigen i tryckkokare!

För att fortsätta på temat storkok i tryckkokare så gjorde vi nyligen ett rejält kok av Boeuf Bourguignone som bara blir såååå gott i tryckkokare. Detta var första gången vi testade köttet som vi köpte av några som driver en gård utanför Uppsala (www.savneskola.se), läs mer om köttet i detta tidigare inlägg och se bild på det i detta inlägg. Det visade sig vara av mycket hög kvalité, jättefint och mört utan mycket senor att putsa bort från högreven! De ska slakta lamm till jul har jag förstått, men det finns tyvärr inte plats i vår frys och man vill inte köpa på sig för mycket så att man sedan känner "att man måste äta upp", det blir ju inte heller riktigt bra. Men är ni intresserade så hör av er till dem!

Grytprojektet blev lite större än vi tänkt oss från början och Freja började bli otålig när vi båda stod fullt upptagna i köket... Till sist tog Flora henne i ryggselen så att hon kunde vara med och titta på vad som hände samtidigt som hon hade händerna fria att hacka svamp. Detta köpte oss säkert en halvtimmes matlagande då hon tyckte det var spännande att vara med på det sättet.

Detta recept kommer också från kokboken "Tryckkoka maten", dock har vi gjort om det ganska ordentligt, kryddat en hel del mer, haft i morot och ändrat tiderna för koket... Eftersom vi hade en så stor bit kött gjorde vi dubbel sats och fick alltså koka två omgångar, men eftersom hela koket inte tar mer än 20 minuter i tryckkokaren var det ju överkomligt, särskilt med tanke på att man fick massor av mat. Det blir också smidigt eftersom en hel vinflaska går åt. Vi äter gärna maten med potatis till, denna gång blev det halverade potatisar med en skvätt rapsolja, salt, peppar och timjan rostade i ugn. Grytan går utmärkt att frysa och då får man fixa färsk potatis till. Det är riktig vardagslyx att tina två portioner mör rödvinsgryta och ta ett glas rött till!

Boeuf Bourguignone
ca 6 portioner, beroende på tillbehör

800 g nötkött, t.ex. högrev, putsat från de värsta senorna och skuret i bitar
15 smålökar, skalade, hela
1 pkt skogschampinjoner (ca 300g), hela eller halverade om de är stora
2 stora morötter skurna i slantar
8 lagerblad
2 msk tomatpuré
1/2 flaska vin
3-4 dl vatten, skölj ur stekpannan med det
Buljong
Timjan, gärna både färsk och torkad
salt och svartpeppar
maizena

Potatis passar bra till serveringen, kokt, ugnsrostad eller puré. Servera gärna med t.ex. brysselkål eller broccoli bredvid!

Putsa köttet, skär i kuber och stek hastigt runtom i rapsolja i en stekpanna, salta och peppra medan ni steker. Häll färdigstekta köttbitar i tryckkokaren, stek i omgångar och skölj ur stekpannan med vatten som ni häller ner i tryckkokaren mellan omgångarna. Tillsätt morotsslantar, buljong, tomatpuré, lagerblad, vin och timjan medan grytan kokar upp. När allt är tillsatt, sätt på locket och när det börjat pysa kokar man på maxtryck i 12 minuter. Nu brukar underbara dofter sprida sig i köket från grytan!

Skala under tiden löken, ge den en fin stekyta i rapsolja i samma stekpanna som förut, lägg åt sidan. Skölj svampen, dela stora svampar på hälften och stek i rapsolja i samma stekpanna igen, salta och peppra medan det steker. Tappa upp ett kallt vattenbad och stäng av plattan strax innan tiden gått ut. Kyl av tryckkokaren i vattenbadet, öppna locket och tillsätt lök och svamp. Kontrollera att det inte är väl lite vatten kvar i grytan, tillsätt eventuellt någon extra dl och passa på att smaka av mängden salt och peppar. Koka upp igen med tryckkokarlocket på och när det börjat pysa tar ni tid på ytterligare 4 minuter. Efter att tiden gått upprepar ni proceduren med nerkylning och kontrollerar att allt är genomkokt och smakar gott. Red med lite maizena om det verkar för simmigt, se upp så att ni inte har i för mycket - det tar ett tag innan konsistensen infinner sig... Det brukar dofta och smaka helt underbart!





Servera med någon form av potatis till, och gärna andra grönsaker bredvid!

Övrigt: Grytan är gluten- och laktosfri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar