måndag 19 november 2012

Ärtsoppa i tryckkokare!

Många förknippar ärtsoppa med trista "korvar" från affären som man värmer upp, eller med skolkökets variant, båda tillsatsstinna smaklösa varianter av denna rätt som faktiskt kan vara mycket god i rätt tappning. Här kommer ett recept på ärtsoppa med en bit ekologisk kassler i, som vi tycker förhöjer smaken, men man kan även förstås göra den helt utan kött i så blir det både vegetariskt och veganvänligt!

I samband med detta recept tänker vi flagga för vad vi tycker är en jättebra grej, som sparar både tid och energi när man lagar mat - tryckkokaren! Denna är inköpt i Ungern (vi fick den i bröllopspresent av en ungersk vän till familjen) och vi är mycket nöjda med den, men det finns säkerligen bra varianter att köpa här hemma. Det kan tyckas lite skrämmande till en början att laga mat i tryckkokare, men bara man läser på ordentligt och följer instruktionerna, ser till att sänka trycket och är försiktig så att man inte bränner vid maten så är det en suverän kökspryl! Tänk dock er för innan ni köper en (kommer ni verkligen använda den? kanske bäst att låna en av någon först och se om det är er grej?) - och köp gärna en som även har ett vanligt lock så kan man även använda den som en stor kastrull.

Receptet kommer från boken "Tryckkoka maten" och är lite modifierat. De har purjolök och morot i sin ärtsoppa, men det blir alldeles för sött med morot i vår smak och istället har vi i mycket lök, vilket blir gott. Ärtsoppan är väldigt mättande, passar utmärkt som storkok, bra som matlåda och går utmärkt att frysa och tina. Dessutom är det riktigt nyttig och billig mat! För ett recept på ärtsoppa som inte kräver tryckkokare, se Vikis blogg. Vill ni ha mer recept på tryckkokad mat? Klicka här.

Ärtsoppa med kassler 
6-7 portioner

500 g torkade gula ärtor (blötlägg så att du täcker dem med vatten innan i några timmar, över dagen eller natten exempelvis)
1,5 liter vatten
2 gul lök
300 g kassler (det räcker bra för att ge smak åt rätten och man blir absolut mätt, helt onödigt att vräka på med mer kött i denna rätt)
1/2 kruka färsk timjan (snör gärna ihop timjan så blir den lätt att ta bort sedan)
1 tsk torkad timjan kan man ersätta den färska med, eller ha i lite av det också
1,5 tsk salt
svartpeppar

Blötlägg ärtorna i flera timmar innan, häll bort blötläggningsvatten. Skala lök, skiva den och lägg i tryckkokaren. Häll på ärtor, lägg i kassler i skivor, timjan (hopbunden med matlagningsgarn), och 1,5 liter vatten. Koka upp först och skumma av ordentligt, var dock försiktig så att du inte tar bort för mycket vatten när du skummar av - häll i lite extra vatten om du är osäker. Sätt sedan fast tryckkokarlocket, koka upp och när tryckkokaren börjat pysa ska det koka i exakt 23 minuter på högsta nivå (ställ en klocka!!). Stäng av plattan strax innan tiden gått ut, häll upp kallt vatten i diskhon och kyl ner tryckkokaren direkt. När den slutat pysa och du släppt ut trycket kan du öppna locket. Smaka av soppan med ev. mer salt och nymald svartpeppar, kontrollera att ärtorna är genomkokta, ta bort timjankvistarna. Är ärtorna inte genomkokta så koka soppan i några minuter till utan tryckkokarfunktionen. Rör om med en slev och sönderdela den nu mjuka kasslern med sleven i lite mindre bitar. Gör du såhär bör du inte få problem med vidbränd soppa.

Servera soppan med en rejäl klick skånsk senap som tillbehör och en ostmacka till. Pannkakor är knappast en idealisk partner till ärtsoppa i vår mening, man blir mätt på soppan och det som fattas är snarare mer grönsaker, så man kan exempelvis äta den här tomatsalladen från ett tidigare recept till. Annars får man se till att äta ordentligt med grönsaker till nästa måltid!

Övrigt: laktos- och glutenfri, uteslut köttet för vegetarisk/veganvänlig variant.

2 kommentarer:

  1. Vad kul att ni har en tryckkokare! Jag har varit sugen på en väldigt länge men inte köpt någon eftersom vi har levt på sparlåga. När vi var i Ungern i höstas tittade vi i affärerna och hittade JÄTTEMÅNGA modeller som var väldigt billiga, misstänkt billiga till och med. Jag var lite för dåligt påläst för att avgöra vilka som var ok så det slutade med att vi inte köpte någon ändå eftersom vi hade ont om tid och inte ville köpa en dålig kokare, även om den var billig. Vad är det för märke på er? Har läst mig till att det intessanta är att se till att man köper en modell som släpper ut så lite vatten som möjligt under tillagningen - det finns tester på nätet. har också sett att det finns modeller som har BÅDE ångkokarfunktion och tryckkokarfunktion vilket skulle passa mig väldigt bra eftersom jag också varit sugen på en ångkokare - men inte på att ha fler apparater som tar plats (även om jag använder dem ofta....). Nästa gång jag har lite pengar över ska jag definitivt investera!

    SvaraRadera
  2. Aha, synd att vi inte pratade om detta innan ni åkte ner, för min mor och vännen till familjen som gav oss tryckkokaren i bröllopspresent gjorde tydligen en omfattande marknadsundersökning bland tryckkokare i Ungern innan de valde ut den vi har nu, som vi ju är mkt nöjda med. Den har två kastruller (en stor och en lägre bred kastrull), ett glaslock och ett tryckkokarlock och en ånginsats! Låter som att det skulle vara intressant för dig? Den var inte så billig, en av de dyraste modellerna tror jag även om jag inte vet priset eftersom det var en present, men jag minns att mamma sa att de blivit övertygade om att den verkligen betingade sitt pris. Det är nog bra att satsa på kvalitet när det gäller en sådan sak, som ju gärna får hålla i många långa år. Det är också tråkigt att städa upp ärtsoppa som sprutat upp i taket kan jag tänka mig :)

    SvaraRadera