söndag 18 november 2012

Ångkokt lax och höstgrönsaker, bulgur och koriandersalsa

Såhär i novembermörkret kan man känna för lite vitaminer och hälsofrämjande mat, och vi är särskilt förtjusta i detta recept med ångkokt lax och bulgur med persilja, tomat och lök för det är så himla gott och enkelt. Ångkokaren köpte vi när vi skulle bo i södra Afrika nästan ett år och ville kunna tillaga mat utan att ha ugn och genom att göra slut på så lite ström som möjligt. Vi tyckte så mycket om den att vi skeppade hem den efteråt, och använder den flitigt, främst till att ångkoka grönsaker, som blir krispiga och bevarar sina näringsämnen, vitaminer och enzymer mycket bättre än när man kokar dem. Man kan förstås ångkoka även med en insats i en gryta eller på flera andra sätt. En såhär stor ångkokare är bra om man vill koka både fisk och grönt samtidigt, men man bör vara ganska säker på att man kommer använda den ofta om man ska gå och köpa en, eftersom den är stor och bulkig och tar upp mycket plats i köksskåpet. Köp inte köksprylar som man inte kommer använda är vår devis, och här gäller det att rannsaka sig själv och vara ärlig med hur man fungerar som person.

Bild: Ångkokaren från Kenwood ångar på med lax på undre våningen och broccoli samt brysselkål på övre.

Lax är nyttigt på väldigt många olika sätt, inte bara p.g.a. de välkända Omega-3 fettsyrorna som är viktiga för hjärnan och huden bland annat, men den innehåller även D-vitamin som är viktigt i vintermörkret (läste senast i morse om detta i DNs vetenskapskolumn av Karin Bojs!). Broccoli och brysselkål är också riktig supermat, liksom rå rödlök, tomat och olivolja (samtliga 6 nyss nämnda råvaror finns med i boken "Supermat", se länk här intill, som listar 18 råvaror som innehåller näringsämnen som är extra bra för kroppen på flera olika sätt, och som man bör försöka äta mycket av, mer om detta i ett senare inlägg!).

Koriandersalsan är en ganska ny favorit - tomat, rödlök och koriander blir helt enkelt en riktigt god smakkombination. Man kan också göra en större salsa med frukt i, se  tidigare recept här, eller en yoghurtsås till fisken, som vi gjorde i det här receptet exempelvis.

Vår dotter Freja som nu är 17 månader smörjde verkligen kråset med denna rätt ikväll! Hon skedade i sig massor av bulguren, åt en hel del lax (som ibland kan vara svårt att få i henne, men när den är färsk och ångkokt gillar hon den, uppvärmd är den inte lika stor hit!) och dessutom broccoli, brysselkål och smakade även på salsan.

Ångkokt lax, broccoli och brysselkål samt bulgur och koriandersalsa
4 portioner

Ångkokas:
Lax, ca 80-100 g/person
Broccoli, 1/4 per person
Brysselkål, 1 nät till 4-5 personer

Bulgur samt salsa:
Bulgur, 4 portioner
bladpersilja (till bulgur)
3 tomater, kan vara något omogna (till bulgur)
Rödlök 1,5 st (till både bulgur och salsa)
koriander, 1 kruka (salsa)
3 tomater till, gärna mer mogna, alt ca 10 körsbärstomater (till salsa)
olivolja 4+2 msk (bulgur + salsa)
örtsalt/salt
svartpeppar
1 citron (2/3 till bulgur, 1/3 till salsa)

Lägg laxbitarna utan kryddor eller citron i undre lagret av ångkokaren, dra igång i 10 minuter. Sätt bulgur på kokning och förbered under tiden grönsakerna som ska ångkokas, skölj och snoppa brysselkålen, skölj och bukettera broccolin (spara stjälken i frysen till broccolisoppa!). När fisken varit i ångkokaren i 10 minuter kan ni sätta på grönsakerna ovanpå, också dessa ska vara helt utan kryddor, dra igång ångkokaren igen i ca 12 minuter.

Häll olivolja, citron, salt och peppar i botten på en större skål (till bulgur) och gör samma sak i en mindre skål (till koriandersalsan). Hacka rödlöken, och fördela 2/3 i stora skålen och 1/3 i lilla. Hacka tomaterna och häll hacket från 3 tomater i stora och hacket från 3 stora alt. 10 körsbärstomater i lilla skålen. Hacka en rejäl näve bladpersilja och ha ner i stora skålen, samt 1 kruka koriander och ha ner i lilla skålen. Blanda runt i båda skålarna, salsan är nu färdig. När bulgur är färdigkokt ska man hälla över den varmi den stora skålen och blanda runt så att den blir mixad med olja, kryddor, persilja och tomat. När fisk och grönsaker är färdiga man man krydda även dessa med citron, salt och peppar på sin tallrik.

Övrigt: Laktosfri. Byt ut bulgur mot quinoa för glutenfri variant. Vill man göra vegetarisk/veganmat så byter man ut fisken mot något annat proteinrikt livsmedel, kanske en bönburgare? Ångkokar man brytbönor eller bondbönor istället för broccoli eller brysselkål ökar man också proteinhalten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar