torsdag 25 oktober 2012

Inlagda päron med ingefära, lime, mynta och vanilj


Vi fick ju ett päronträd på köpet när vi flyttade in till vårt hus tidigare i år, och nu har det blivit dags att skörda frukterna av det! Det blev riktigt mycket päron på trädet, en hel stor korg full, men en del av dem blev inte helt mogna tyvärr. Många är saftiga och goda även om de är lite hårda, men knappast alla...

Vi bestämde oss därför för att testa att lägga in de som inte är så mogna för att ha som dessert under hösten och vintern. Receptet är ett urklipp ur en gammal Ica Buffétidning för flera år sedan. Vi gillar ingefära och har dessutom en massa mynta kvar i trädgården, så det kändes som ett lämpligt recept att testa. Vi har också lyxen att ha riktigt god vaniljstång från Bali hemma, fick en hel bunt av Floras föräldrar när de varit ute och rest och vilken kvalité det var på den vaniljstången, mjuk och aromatisk! Har ni bloggläsare egna recept på inlagda päron får ni gärna dela med er, vi har stora delar av skörden kvar!

Vill ni ha recept på äppeldjem, krusbärs- och rabarbersylt, eller andra recept på vad man kan göra för gott av frukter och bär från trädgården, kika på etiketterna sylt eller inläggning.

Freja fick sitta med i sin stol i köket medan vi gjorde päronen och fick känna, smaka och lukta på päron, ingefära, limeskal, mynta och vanilj. Mycket spännande tyckte hon! Inte för att hon är så intresserad av just den här maträtten, men vi märker verkligen att det ger resultat på intresset för maten och aptiten när hon fått känna, lukta och smaka på ingredienser och att vi pratat entusiastiskt om maten medan vi lagat den. Det är vår förhoppning att vi kommer kunna förebygga matstrider och att hon kommer att tycka om många olika sorters mat om vi håller på på det här sättet, återstår att se hur väl det kommer fungera.


Inlagda päron i en lag av ingefära, lime, mynta och vanilj.
Blir 2 st burkar á 2 liter

1 kg päron
7 dl vatten
40 g ingefära
1 vaniljstång
4 dl socker
1 lime (skal och juice)
myntakvistar

Skala päronen, kärna ur med urkärnare/kniv, dela och förväll i kokande vatten i ca 10-15 minuter tills de känns lätt mjuka. Ta upp med hålslev/häll av i durkslag.

Gör under tiden lagen: strimla ingefäran, skala limen och pressa ur saften. Koka upp vattnet, tillsätt ingefäran, skal och saft av limen, sockret och den urskrapade vaniljstången med frön.

Se till att dina glasburkar är väl rengjorda och varma (värm i ugnen på 100 grader i några minuter). Lägg de avrunna halverade/kvartade päronen i burkarna, häll över lagen, tryck ner några myntakvistar i varje burk. Färdigt!

När desserten ska dukas fram, servera päronhalvorna med vaniljglass (eller havreglass för intoleranta) och skeda över av den goda lagen.

2 kommentarer:

  1. Och? Hur blev smaken? Nöjda?

    SvaraRadera
  2. Absolut, smakade efter några dagar och det var riktigt gott! Smakade mycket av vanilj och även ingefära. Möjligen hade man kunnat i i mer lime i lagen och kanske lite mindre socker, men det var ganska lagom faktiskt. Perfekt med lite vaniljglass som fick lag skedad över sig, en schysst efterrätt! Osäker på hållbarheten när det inte är något slags konserveringsmedel i, men varför hålla på dem, ät upp inom 1-2 månader och ge bort!

    SvaraRadera