fredag 5 oktober 2012

Fylld squash - höstrecept

På Floras mammas kolonilott växer squashen som ogräs, så vi har fått en hel del squash av henne. Ikväll bestämde vi oss för att laga mat efter att Freja lagt sig, i lugn och ro med ett glas vin på köksbänken till, vilket var mycket trevligt. Fylld squash blev det, en gammal favorit! Just nu hade vi lammfärs i frysen kvar sedan förra årets lammlåda som vi ville göra åt, men det går jättebra att göra en vegetariskt variant också på denna rätt. Överbliven fyllning är gott att äta en annan dag med tortillabröd och quacamole, se nedan!

Fylld squash
Ca 5-6 portioner (beroende på hur mycket tillbehör man har)

3 medelstora squash
200 g fetaost

Fyllning:
300 g köttfärs av valfri sort
3 ganska små lök
1 röd paprika
testa följande kryddning om du har lammfärs: 4 vitlöksklyftor, 1 tsk rosmarin, 1/2 tsk ingefära, salt och svartpeppar, 2 msk balsamvinäger, 1 msk soja. Alt. kör på mexkryddningen nedan

eller
1 burk kidneybönor
1 burk majs
1 grön paprika
testa mex-kryddning: paprika, chili, lite cayenne, salt, lite vatten

Fylld squash med ris, ärtor och squashomelett. 
Ris är gott till, och gärna andra grönsaker, passa gärna på att utnyttja att ni har på ugnen till att gratinera rödbetor eller göra ugnsgrillad paprika!

Tvätta squashen, halvera och gröp ur kärnorna + lite mer av innanmätet, spara urgröpet till ett annat recept, se nedan. Ställ squashhalvorna stadigt i en ugnsform, skär av en liten bit av den rundade delen om de inte står stadigt. Hacka lök och paprika, stek tillsammans med köttfärs eller bönor och majs i en stekpanna, krydda med den kryddning som du valt och låt puttra några minuter så att vattnet/vinägern får koka in. Fyll squashen med fyllningen, smula över fetaost och gratinera i ugnen ca 25 minuter på ca 225 grader, eller tills den känns mjuk.

Spara överbliven fyllning och servera en annan dag med tortillas
och guacamole!
Servera med ris och gärna någon annan ugnsgrillad grönsak. Det går också bra att blanda ner ris i fyllningen direkt. Av innandömet kan ni medan squashen står i ugnen göra ett enkelt och gott tillbehör (min mammas idé): häll innandömet i stekpannan när du är klar med den, utan att ha på mer fett - dra på medelvärme och låt det vattna ur sig ordentligt (innandömet innehåller mycket vatten). När det slutat vattna sig, ha på ett lite uppvispat ägg och vitlök efter smak. Det blir som en omelett som smakar väldigt gott! Detta tillbehör kan man äta till eller spara och ha till någon annan rätt lite senare.

Övrigt: vegetarisk om man så önskar. Laktosfri om man tål fetaosten. Glutenfri.

Gillar ni detta recept? Spana in fler recept på vad man kan göra av det man odlat själv under etiketten odla, eller recept på höstmat under etiketten höst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar