torsdag 20 september 2012

Värma upp matlådor så att det blir gott!

Många har förutfattade meningar om att frysa in mat eller värma upp matlådor. Man ser gärna "färsk" mat som det enda goda och allt annat är "rester". Att laga mat för att värma upp nästa dag tycker en del blir tråkigt, men betänkt det är just det som vi får på de flesta restauranger när vi beställer t.ex. grytor, soppa, pasta med sås etc. Såsen, soppan mm. är ju redan färdiglagade och värms upp innan servering, utan att det blir jättedåligt för det! Många rätter blir bara godare till nästa dag då smakerna får stå ihop sig lite. Det bästa är dock att om man kan laga större portioner vissa dagar så frigörs jättemycket tid till att göra annat de dagar man kan komma hem och värma på färdiglagat mat, och kan man ta med sig matlådor varje dag till jobbet så sparar man massor med pengar och får troligen bättre mat än ute. Storkok är hemligheten bakom att vi orkar göra hemlagad mat av bra kvalitet till varje måltid inkl. lunchlådor till oss båda varje lunch och samtidigt hinna med familjeliv, heltidsjobb, träning mm.  Så det kan vara dags att se över sina fördomar om matlådor!

De flesta upplevelser av den trista matlådan kommer av att man inte lägger någon kärlek på att göra matlåda eller att värma upp den. Det finns dock flera knep och tips som gör att man kan få maten i princip lika god som matlåda/uppvärmd nästa dag som när den är färsklagad.
Här kommer några tips:

1. Värm inte för mycket eller för lite! Detta är det fel man ofta gör när man värmer mat i micron på jobbet, man brassar på tills allting flyter ihop i en enda kokhet sörja och så ägnar man halva måltiden åt att äta mat som är så varm att man försöker låta bli att bränna sig istället för att smaka på maten. Eller så värmer man inte tillräckligt för det tar för lång tid, eller så att det blir kallt i mitten eller i delar av maten. Man vet nog att man bör röra om, vänta lite så att värmen sprider sig, osv. men är lite lat med att omsätta detta i praktiken. När soppa ska värmas i micron bör man hälla upp den i en soppskål och ställa skålen på en annan tallrik så att man kan värma soppan tillräckligt länge och fortfarande kunna bära skålen till sin matplats. Särskilt soppa ska värmas ganska länge och röras om flera gånger.

2. Spara olika delar av maten i olika burkar och värm upp separat. Frysta färdigrätter blir så hemska uppvärmda delvis eftersom man värmer allting till samma temperatur, potatisen, köttet och grönsakerna. Ofta vill man ha tex ljumna grönsaker, ordentligt varm potatis och lagom varmt kött med rejält varm sås. Värm allting olika länge i separata skålar så blir det lättare. Matlådor med flera fack alternativt set med flera smålådor är lämpliga att införskaffa, och när man ändå gör det kanske man kan skaffa en matlåda i metall eller härdat glas så att man slipper plast, titta här vad många olika fina matlådor det finns. IKEA har jättebra och billiga glasmatlådor som vi rekommenderar! Investeringen i bra matlådor är väl värd det när man tänker på pengarna man sparar på att inte äta ute utan att ta med sig lunchlåda (drygt 900 kr i månaden enligt en uppskattning av konsumentverket) - då kanske man förtjänar en bra matlåda som kommer hålla maten godare och fräschare och en själv hälsosammare? OBS - värm absolut inte maten i en plastmatlåda, lägg alltid upp den på en tallrik, uppvärmning gör att plasten släpper ifrån sig allt möjligt otäckt. Plastlådorna är gjorda för att förvara mat, inte för att värma mat och tillverkarna tar inget ansvar för att folk värmer mat i dem!

3. All mat blir inte bäst av att värmas just i micron. Ska man värma färdiglagad mat hemma på kvällen så kan man kosta på sig att värma i kastrull eller ugn. Soppor och grytor blir både godare och snabbare varma om de värms i en kastrull. Ha i lite extra vatten när du värmer upp eftersom det kanske ångar bort lite vatten. Värm ris separat i en skål i micron,och ha lite lite vatten i botten av skålen när du värmer så bränner det inte fast. Pasta värmer man med fördel upp i kokande vatten med lite olivolja i. Kasta i pastan i en halv minut, och den blir som nykokt! Då är det förstås bra att du har sparat pasta separat från såsen enligt tipset ovan. Gratänger, pizza, lasagne mm. bör värmas i ugnen, eller ännu hällre i micro med grillfunktion så går det åt mindre energi. Många microugnar har grillfunktion utan att ägarna vet om det - kolla din micro och lär dig hur den funkar! Köttbiten, pannkakorna, köttbullarna etc. värms förstås med fördel i stekpanna, med en liten extra smörklick i.

4. Vill man spara sallad till matlåda så är det smart att använda salladsslunga när man sköljer salladen så att det inte blir för blött i botten av salladsskålen. Blöt sallad blir snabbt sunkig. Det är också smart att bara skära upp så mycket av just salladsbladen som man vill ha samma kväll, nästa gång man vill ha sallad kan man snabbt komplettera med salladsblad som är just den ingrediensen som snabbast blir dålig i salladen. Salladsslunga finns billigt på t.ex. IKEA, behöver inte vara något supermärke för att fungera bra.

Har ni kära bloggläsare några egna tips att dela med er av? Skriv gärna i kommentarsfältet!

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Har hört ett påstående om att man inte skall värma t.ex. kött- eller korvsoppa fullt till kokpunkten då detta skulle orsaka smakförsämring. Har ni åsikter om detta?
    Erik Ekman i Billnäs Finland

    SvaraRadera
  2. Hej Erik, nej vi har inte hört ett sådant påstående, men generellt så leder ju överkokning till smakförsämring... Däremot kan det vara värt att värma upp mat till kokpunkten ifall den har stått en längre tid i kylen så att alla eventuella bakterier garanterat dör, men när det väl börjat koka kan man då direkt ta bort den från värmen. Ifall soppan däremot kylts av snabbt efter tillagning, förvarats i kylskåp och sedan ska värmas upp skulle vi inte värma till kokpunkten, utan bara så att den blir ordentligt varm.

    SvaraRadera