torsdag 27 september 2012

Hemgjord välling

Efter larmen om tungmetaller som bly och arsenik i barngröt och välling samt skriverier om att barn får i sig för mycket komjölk och vetemjöl har många hittat till detta inlägg om hemgjord mjölkfri och glutenfri välling - roligt! Ja, vi gör all välling själva, och det är inte alls särskilt svårt. Vi brukar göra en sats på 2 liter och hälla upp i glasburkar, det är smidigt eftersom man bara häller från burken rätt ner i en flaska och värmer i micron - inget jobbigt blandande av pulver med vatten varje gång. När man fått koll på vällingkokandet brukar det gå jättesnabbt att koka en 2-literssats, kanske 5 minuter beroende på hur snabb spis man har. Vår dotter dricker max 400-500 ml välling per dag så 4 liter räcker i 4-5 dagar. Har ni barn som dricker mer än så per dag så kan man dubbla receptet, men det är inte bra att låta vällingen stå i mer än en vecka i kylen. Det är inte heller bra för barn över 2 år att dricka mer välling än ca 600 ml per dag eftersom de behöver få i sig tillräckligt med fast föda, så dricker din tvååring mycket mer än det bör du försöka dra ner lite. Det är däremot fortfarande bra att komplettera kosten med kalciumberikad välling eller mjölk även för 2-åringar (om man inte ammar) för att barnen ska få i sig kalcium.

Vi gick en barnmatlagningskurs tillsammans innan vi fick barn och då fick vi bland annat detta recept. Kursledaren menade på att vi får i oss lite väl mycket vetemjöl och komjölk till vardags här i Sverige - det blir mycket mackor, pasta, pizza och mjölk, grädde samt yoghurt. Barn uppmuntras dessutom att dricka mjölk och välling hela tiden. Så för att få till lite mer variation baseras hennes vällingrecept på bovetemjöl (som trots namnet inte innehåller vetemjöl eller gluten) och havremjölk, samt att man har i kokosolja som är ett väldigt bra fett och innehåller laurinsyra som även finns i bröstmjölk och är lättsmält för spädbarn. Vällingen får då en bra sammansättning av kolhydrater, fett och protein. (På samma kurs fick vi lära oss att laga egen barnmat som vi skrivit om i detta inlägg där vi även diskuterar metoden BLW- baby led weaning där barnet äter självständigt från 7-8 månaders ålder.)

När dottern var 11 månader blev hon tvungen att sluta amma eftersom mamma behövde ta en medicin som inte inte var förenlig med amningen. I samma veva var vi tvungna att kolla om hon inte hade mjölkprotein-allergi (vilket hon inte hade) så vi började ge henne denna välling och hon tyckte väldigt mycket om den, till skillnad från allergi-bröstmjölksersättningen vi försökte ge henne som hon fullständigt vägrade att dricka (och som var svindyr!). Det är lite kanel i vällingen vilket gör att den blir riktigt god till skillnad från pulvervällingar som smakar ganska skumt. Vi brukar dock ha ett paket pulvervälling hemma som reserv ifall vi skulle glömma att köpa hem havremjölk någon gång, då har vi i lite kanel i pulvervällingen så den ska kännas hemtam (har ni förövrigt smakat på pulvervälling? Det är inte vidare gott alltså. Smaka på denna välling och jämför! Den är riktigt god!)
EDIT: Vi vill tillägga att även när dottern är 12 år minns hon fortfarande sin välling som hon slutade dricka vid 3 års ålder med stor nostalgi och kan prata om hur god den var! Det känns ju rätt kul.

OBS - Vi blev rekommenderade att använda kalciumberikad havremjölk av en dietist eftersom hon inte dricker mycket mjölk i övrigt, tydligen behöver barn väldigt mycket kalcium och det är svårt att få i dem så mycket annars. Tyvärr tillåts inte ekologisk havremjölk att berikas, vilket är synd eftersom vi då tvingas köpa icke-ekologisk berikad havremjölk... Bovetemjöl finns från Saltå kvarn och vi köper kokosolja från Urtekram - kokosolja är förresten icke att förväxla med "silverpaketet" kokosfett som finns i handeln kring jul. Se till att ni köper riktig kokosolja, den är mjuk i rumstemperatur och på sommaren blir den flytande.

Vi får en del frågor om att ge vällingen till mjölk/glutenintoleranta barn som är mindre än ett år (läs gärna mer i kommentarerna nedan om detta). Vi har förstått att det är bäst att ge bröstmjölksersättning i de fall det inte fungerar med amning upp till ett års ålder. Därefter kan man övergå till att ge välling som främst ska ses som ett komplement till fast föda och inte en ersättning för bröstmjölk. Har ni ett mindre barn som inte ammar och som inte tycker om den mjölkproteinfria bröstmjölksersättningen så kanske ni vill prova ifall han/hon gillar vällingen - men vi vill uppmana er att i så fall rådgöra med läkare/dietist ifall ni vill gå över till att ge vällingen i större skala till ett så litet barn!

Dottern somnade ofta medan hon drack vällingen i sängen. 
Man kan förstås ifrågasätta varför större barn ska dricka välling överhuvudtaget, men de behöver ju tydligen ett tillskott av kalcium i någon form och gärna bröstmjölk, ersättning eller välling upp till minst 2 års ålder. Att man får i sig för mycket mjölk och mjöl i dagens samhälle blir ju bättre av att denna välling inte innehåller vetemjöl eller komjölk. Problemet kanske snarare är att en del barn hellre dricker välling än att äta annan mat. För vår del har vällingen fungerat jättebra, hon har druckit på dagen innan hon ska sova middag och på kvällen innan hon ska somna för natten (se bild), i övrigt har vi varit strikta med att hon inte får välling vid andra tillfällen, och hon äter bra av den vanliga maten (i detta inlägg diskuterar vi några tips som vi tror bidragit till det). 

Vår dotter brukar dricka vällingen i sängen som det sista hon gör innan hon somnar, vi säger godnatt och går ut och stänger dörren och går sedan inte in igen för att hämta flaskan. Ofta somnar hon innan hon druckit upp allt så flaskan ligger kvar bredvid henne och vi har märkt att hon ibland när hon vaknar på natten/morgonen hittar flaskan i sin säng och dricker upp det som är kvar fast den är kall, den är tydligen god ändå och det kanske hjälper henne att somna om ibland. Hon har aldrig mått dåligt av detta, utan vi tar bara flaskan och diskar den ordentligt på morgonen. Däremot rekommenderar vi inte att man värmer upp välling som barnet redan druckit av och som kallnat, då kan bakterier börja växa till sig, eller att de får dricka vällingrester senare än under samma natt/morgon.

Hon sover förövrigt jättebra, men det kan ju ha många andra orsaker förstås, 99% av kvällarna somnar hon utan att vakna igen efter att ha druckit vällingen, eller så vaknar hon till och somnar om av sig själv. Vi slutade med vällingen i treårsåldern när vi skulle ut på en längre resa och efter att hon slutat dricka välling på kvällen så kunde hon också sluta med blöja till natten så det tyckte vi passade bra. Vid det laget hade hon etablerat en fin sömnrutin och vi tror denna mysiga vällingstund var en viktig del av den. Dela gärna med er av era egna erfarenheter i kommentarerna!

Hemgjord välling 
2 liter
     Kastrull med vällingkok, till vänster Urtekram kokosolja,
burk med bovetemjöl från Saltå kvarn,
burk med kanel och Coops
kalciumberikade havredryck.

1 liter vatten
1 liter havremjölk
1 dl bovetemjöl
5 "dunk" kanel (ca 1/2 tsk, ja ni får smaka av själva vad ni tycker, för mycket kanel kan bli för starkt så att det svider i munnen).

+ ca 1/2 tsk kokosolja per 300 ml flaska välling

Ta en kastrull som rymmer minst 1,5 liter och vispa ner bovetemjölet i 1 liter kallt vatten, tillsammans med kanel efter smak. Värm sedan detta tills det kokar, vispa hela tiden medan du värmer så att det inte klumpar sig. När det blivit tjockt och börjat koka, ta det från värmen direkt. Häll 1 liter havremjölk i en bunke som rymmer minst 2 liter och som helst har hällpip. Lägg en sil ovanpå bunken och häll innehållet i kastrullen genom silen ner i bunken så att eventuella klumpar silas bort. Man kan "gnugga" lite på klumpar som fastnat i silen så kan de lösas upp och rinna ner i vällingen. Rör om med vispen i bunken så att havremjölken blandar sig med resten av vällingen. Allting behöver inte kokas upp igen om bunken var väl rengjord från början. Använd sedan hällpipen på bunken för att hälla upp vällingen i väl rengjorda glasburkar eller i flaskan den ska serveras ur. Burkarna med välling står sig i kylen i flera dagar (så länge inte kokosfettet är tillsatt), lukta på den så att den inte luktar surt innan den serveras. När vällingen står i kylen är det naturligt att den skiktar sig lite så att det blir tjockare i botten och vattnigare ovanpå, skaka om burken innan du öppnar den så blir den jämntjock igen.

När du ska ge en portion välling: skaka om burken med välling så att den blir jämntjock. Häll direkt från burken ner i flaskan så mycket du vill ha. Värm i micron i ca 1 minut (beroende på hur snabb din micro är och hur mycket du värmer, man får snabbt koll på detta, vällingen ska bli en god varm dricktemperatur). Ta sen ca 1/2 tesked kokosolja till 250 ml välling och låt det smälta ner i vällingen när den är varm. Det är viktigt att tillsätta oljan först när man ska servera, annars kan vällingen härskna. Skaka om flaskan så att oljan fördelar sig i vällingen - servera! Märker ni när flaskan är urdrucken att mycket av kokosoljan fällt ut och ligger som en smet i flaskan så har ni inte skakat om tillräckligt ordentligt, skaka mer nästa gång. 

TIPS! Tycker du det känns obehagligt med plastnappflaskor eftersom det aldrig är säkert att de inte släpper ifrån sig farliga ämnen, men alternativet nappflaska i glas känns dumt att ge ett barn? Hos rekolek kan man köpa nappflaskor i mycket härdigt glas med skyddsfodral i silikon från Lifefactory. Vi är mycket nöjda med vår som vi köpte när hon var lite större, Freja tycker också mycket om den!

Övrigt: hemmagjord välling, allergivälling, laktosfri välling, mjölkproteinfri välling, mjölkfri välling, glutenfri välling (OBS! bovete innehåller inte gluten, däremot är forskarna tydligen lite oense om havre alltid är helt fritt från gluten. Man uppmanas att själv testa om man tål det eller inte vad jag förstår. Ingen av oss är glutenallergiker så kolla alltid upp råden från denna blogg med läkare om du är kraftigt allergisk!!)

Tillägg 21/12 2013: Det har gått en del larm om att kanel skulle vara giftigt i väldigt höga doser, särskilt i samband med att en del gått ut med rekommendationer om att äta väldigt mycket kanel för att sänka blodsockret. Det är ju generellt aldrig bra att överkonsumera någonting, så föga förvånande visar det sig att det inte är bra att äta stora mängder kanel heller. Den mängd som finns i denna välling kanske motsvarar 1/2 tsk per 2 liter så det är inte särskilt mycket, men har man ett väldigt litet barn som dricker mycket av vällingen per dag kanske man ska minska till hälften av kanelmängden för att vara på den säkra sidan. Kanel har också många positiva egenskaper.

Några länkar om kanel:
Expressens dietist reder ut studierna kring kanel mycket grundligt
Bloggande dietist skriver om hur olika de olika rekommendationerna är
Livsmedelsverkets information om kanel

24 kommentarer:

  1. Hej! Vad glad att jag hittade hit! Jag är själv en sådan som gärna gör min egen mat till min dotter. En fråga om vällingen, kan man frysa in den?
    Hälsningar Johanna persson

    SvaraRadera
  2. Hej, roligt att du gillar bloggen! Vi har faktiskt aldrig testat att frysa in vällingen, men berätta gärna hur det gick om du testar. Med tanke på ingredienserna borde det gå tycker jag, utan kokosoljan förstås. Ifall det är någon vecka vi inte hinner laga välling eller är ute och reser eller liknande brukar vi helt enkelt ha med pulvervälling eftersom det är så sällan det händer...

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Tack för en bra blogg :)
    Vår son är komjölkproteinallergiker! Är denna välling ok att äta då?
    /Ida-Maria

    SvaraRadera
  4. Hej, ja den är OK eftersom havremjölk inte är 'mjölk' i egentlig mening utan är gjort på havre och vatten samt lite olja. Det är alltså helt vegetariskt och har aldrig varit i närheten av någon ko :) Om man vill kan man göra egen havremjölk också, underbara klara har ett recept: http://www.underbaraclaras.com/claras-recept/havremjoklk/

    SvaraRadera
  5. Vet ni från och med vilken ålder denna välling passar? Mvh Karolina

    SvaraRadera
  6. Hej,
    Det är ju alltid bäst att amma upp till minst 1 års ålder tror jag, och även om man inte ammar tror jag det är bra att då använda ersättning i alla fall upp till 10-11 månaders ålder för att vara säker på att babyn får i sig de olika näringsämnen som behövs. Välling ska mer ses som ett komplement till fast föda än som en ersättning för modersmjölk. Men äter barnet ordentligt med fast föda och är kring 1 år kan det vara OK att byta från ersättning till välling tror jag, det gjorde i alla fall vi och när vi hade kontakt med dietist om det (i och med att vi testade mjölkproteinallergi) så hade hon bara kommentaren att man skulle använda kalciumberikad havremjölk för att småbarn behöver få i sig mycket kalcium. Har ni ett mindre barn som inte ammar och som inte tycker om den mjölkproteinfria ersättningen (som Freja avskydde) så kanske ändå vällingen kan vara ett alternativ, men prata då med läkare.

    SvaraRadera
  7. hej. väldigt spännande att läsa din blogg. jag ammar fortfarande men undrar om det går att komplettera med den här vällingen eller om det kan vara så att hon får i sig för mycket kalcium då? och finns det någon bra ingrediens man kan använda om man vill öka järnhalten?

    tack för spännande läsning!
    /alex

    SvaraRadera
  8. Hej, jag tror inte att ditt barn riskerar att få i sig för mycket kalcium om du kompletterar amning med vällingen, vår dietist påpekade ju att det är viktigt att barn får i sig mycket kalcium. Se vad jag skrev i kommentaren ovan om att jag tror att man gör bäst i att komplettera amning med ersättning upp till ca 1 års ålder, varefter man kan komplettera med vällingen. Den havremjölk som vi köper är även berikad med järn, men kalcium kan göra så att kroppen får svårare att ta upp järnet tyvärr. Det är då bra att äta frukt och annat som är rikt på c-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järn. Vill du se till att ditt barn får i sig mer järn kan jag tipsa om mjukkokta broccolibuketter, de är järnrika och barn älskar broccoli och det är lätt för dem att hålla i buketterna och äta dem själv. Komplettera med apelsin, och se till att barnet inte dricker välling eller äter mejeriprodukter samtidigt som detta. Är ditt barn mindre än 6 månader och inte ska äta fast föda kan du ju själv se till att äta broccoli och annan järnrik mat, det du äter påverkar ju modersmjölken. Här är en bra artikel om hur man kan höja sitt järnvärde: http://www.bravardag.se/artikel/sa-hojer-du-ditt-jarnvarde

    SvaraRadera
  9. Hejsan kommer testa ditt recept för välling :-) blir det samma mineraler och vitaminer som den välling man köper? Kan man byta ut havremjölken mot vanlig mjölk?
    Mvh Caroline

    SvaraRadera
  10. Hej, vet inte riktigt vad det är för vitaminer och mineraler i vällingen man köper, och det varierar nog mellan olika tillverkare. Man kan säkert använda vanlig mjölk, du kan ju experimentera lite med konsistensen och mängden bovetemjöl så att det blir lagom tjockt, och då behöver du ju inte se till att den är kalciumberikad eftersom mjölk innehåller mycket kalcium. Använder man inte vällingen istället för modersmjölk utan mer som komplement till annan mat till ett barn över 1 år så tror jag inte det är lika viktigt att den måste vara berikad med alla vitaminer och mineraler. Detta är viktigt med modersmjölkersättning eftersom det är det enda barnet äter utom små smakportioner och det ska fungera som ersättning för modersmjölk som innehåller allt man behöver. När man i övrigt äter en varierad kost som innehåller grönsaker och frukt så ska man inte behöva extra tillskott av vitaminer och mineraler i tablettform eller genom berikade produkter egentligen. Företagen gör dock sitt bästa för att få folk att känna sig osäkra och tro att de inte kan göra egen välling för att det inte är tillräckligt "hygiensikt" eller inte berikat med näringsämnen osv. men i verkligheten är pulvervälling inte någon idealisk produkt, mycket av mjölkens egenskaper går förlorade när den ska pulvriseras och det är mycket bättre att få i sig vitaminer genom frukt och grönt istället för genom syntetiserade tillsatser. För att få lite mer självförtroende att göra eget kan man tänka på att det faktiskt inte funnits pulvervälling tills för kanske 50 år sedan och att barnen växte upp utan en massa storskaliga bristsjukdomar även då föräldrarna lagade egen välling till dem.... Lycka till!

    SvaraRadera
  11. Hej. Jag har just gjort en sats välling till min dotter som är glutenintolerant. Har letat efter ett bra recept länge och erat va det enda som hade bra ingredienser. Men nu när jag står här och har gjort en sats efter receptet (som jag tolkat det) så får jag bara en deg klump. Vad har jag gjort för fel. Jag har haft i
    1 liter vatten
    1 liter havremjölk (glutenfritt)
    1 dl bovetemjöl
    Kanel efter smak (2 duttar)

    Jag koka vatten, bovete och kanelen tillsammans och blanda i havremjölk efter I en separat bunke.
    Snälla hjälp

    SvaraRadera
  12. Hej, det kanske inte var helt tydligt i receptet, men vispade du ner bovetemjölet i vattnet medan vattnet fortfarande var kallt, innan du kokade upp det? Annars klumpar det ihop sig direkt. Testa att fylla 1 liter kallt vatten i en kastrull, måtta i 1 dl bovetemjöl och vispa runt med en vanlig handvisp tills mjölet löst sig i vattnet, dutta i kanelen och vispa tills den också blandat sig. Värm nu tills det precis kokar, vispa flera gånger under uppvärmningen. Ta direkt från värmen och häll nu ner genom en sil i den kalla havremjölken. Det kan finnas några små klumpar men dessa kommer fastna i silen, då kan man ta och "gnugga" lite på dem med vispen. Sedan kan man vispa runt med vispen i bunken så att havremjölken och vatten-bovetemjölsmeten blandar sig.

    Hör av dig igen ifall detta var det som var problemet, vi ska ändra i receptet så att det blir tydligt att vattnet ska vara kallt. Är det fortfarande svårt att få det rätt kanske vi kan spela in en liten videosnutt och lägga på youtube. Jätteroligt att så många gillar vällingen!

    SvaraRadera
  13. Är det någon som vet hur mycket protein det är per 100ml välling?

    SvaraRadera
  14. Vår gör precis en utredning om vår 2 åriga dotter är mjölkproteinallergiker och testade ditt recept idag. Hon älskade vällingen och verkar inte bli så gasig i magen som hon blivit av den mjölkfria köpe-vällingen (som innehåller soya).

    Ett tips är att man kan byta ut kanelen till äkta vaniljpulver om ens barn är känslig mot kanel (som vår Nova). Det finns ekologiskt bourbon vanilj pulver i de flesta mataffärer och den lilla burken räcker väldigt länge! (den är gjord på enbart vaniljstång, så inget socker)

    SvaraRadera
  15. Tack för tips om vaniljpulver, låter också mycket gott! Vet tyvärr inte något om proteinmängden men det borde inte vara svårt att räkna ut om man tittar på alla förpackningarnas innehållsdeklarationer och gör lite beräkningar.

    SvaraRadera
  16. Havre mjölk innehåller dock gluten, så gluten fri är inte denna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, som vi skriver ovan i receptet så är forskarna lite oense om havre innehåller gluten eller inte verkar det som. På Oatleys hemsida står det i alla fall "Samtliga Oatlys produkter innehåller under 100 ppm gluten från vete, korn och råg." http://www.oatly.se/sv/Havre--halsa/Ma-bra-med-havre/Om-gluten/. Det är att klassa som glutenfritt enligt vissa kriterier vad vi förstått. Är man extremt allergisk kanske man inte upplever att man klarar ens det dock? Vi är ju inte allergiska mot gluten så här måste alla göra sin egen bedömning.

      Radera
  17. Tack gode gud att jag hittade detta recept! Barnet får inte äta komjölk just nu och blir bara speedad av köpe vällingen... inte helt optimalt så nu ska vi bara köra på denna helt klart :D relativt billig, super enkel att göra och dessutom god(enligt mig, maken och barnet):D Tack för att du delade med dig!

    SvaraRadera
  18. Härligt att höra! Precis - jag själv kan känna att jag är tveksam till att ge mitt barn något jag själv tycker smakar lite sådär... som köpevälling. Denna är ju faktiskt god tycker vi med! Och priset på köpevälling är faktiskt också en faktor i sammanhanget. Vår dotter, nu 5 år, har fortfarande en förkärlek för kanel efter att ha druckit denna välling som liten!

    SvaraRadera
  19. Hej. Våra två stora har fått denna välling. Men jag har tyvärr blivit allergisk mot bovete, och kan inte ens vispa ihop vällingen. Vad kan man ersätta bovetemjölet med?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, ursäkta jag verkar ha slutat bli pingad från bloggen om någon skriver frågor/kommentarer. Hoppas detta löste sig för er! Jag gissar att det går att ersätta med vanligt vetemjöl eller något annat mjöl som kokosmjöl eller mandelmjöl om ni experimenterar lite... har ni testat?

      Radera
  20. Hej! Kan man ge detta ifall man inte kan amma från födseln?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, ursäkta jag verkar inte längre få pingar när någon kommenterar här tyvärr.. men som svar på frågan så tycker jag du ska fråga er barnläkare, vad jag förstått är det ersättning som är lämpligast för barn under 1 år om de inte kan amma, då välling ska mer ses som ett komplement till fast föda än som en ersättning för modersmjölk. Men vissa i kommentarstråden ovan verkar ha haft problem med ersättning och till slut blivit tvungna att testa välling, då är det viktigt att välja havremjölk som är berikad med olika näringsämnen och kalcium vilket tyvärr ekologisk havremjölk inte får vara (vilket gör att den just ur denna aspekt inte passar lika bra).

      Radera